Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Pilotkritika: Freaks and Geeks

Pilotkritika: Freaks and Geeks

0
Oszd meg!

Miután annyira csalódtam a várva-várt Girls első részében, egyszerűen tudni akartam azt, létezik-e olyan sorozat, aminek Judd Apatow a kreátora, és még nekem is tetszhet. Miután átböngésztem a wikis adatlapját, úgy döntöttem, a Freaks and Geeks lesz az a sorozat, aminek esélyt adok a tévés munkái közül. És mennyire nem bántam meg ezt a döntést! Hát ez az első rész valami frenetikus lett.

Elsősorban a fiatalkoromra emlékeztetnek, amikor még tiniként néztem a ’90es évek végi fiataloknak szóló sorozatokat, mint a Dawson és a haverok. Jót tett, hogy hangulatilag egy hasonló szériát láthatok, hiszen valljuk be őszintén, rendkívüli módon megreformálódott a sorozat készítés az elmúlt bő másfél évtizedben. Ami fura, hogy a Freaks and Geeks egyszerűen nem szól semmiről. De tényleg.

A történet szerint a nyolcvanas években járunk, ahol két tini a főszereplő, akik testvérek is. Lindsay, az addigi matléta hirtelen elkezd a menő arcokkal lógni, eközben meg testvére, Sam, aki nemrég kezdte el a gimit, próbálja túlélni azt. Ennyi a történet, de itt nem is nagyon kell több, hiszen, ha mondhatom így, a pilot önmagától életre kelt

Olyan volt, mint a való élet, mintha te is ott sétálnál a szereplők mellett az utcán, mintha te is ott lennél bent a sorozatban. Mert annyira hétköznapi az egész, hogy azt már örömmel nézi az ember – én legalábbis így voltam vele. Ritka az, amikor egy tulajdonképpen “történet nélküli” sorozat beszippant, de ez most megtörtént.

Nagyon tetszett a pilot megvalósítása, a karakterek ábrázolása, a kiskölyök, Sam például zabálnivaló, annyira aranyos egy gyerek. A többiek is nagyon bejöttek, és annak ellenére, hogy első blikkre mindenki tucat karakternek tűnik, szerintem ez mind csak álca, idővel úgyis életre kelnek ők is, és megismerhetjük majd a személyiségük komplexitását. Vagy nem. Mert ilyen az élet, a nagymenő néha csak nagymenő, a fura srác meg egyszerűen fura és nem mindig derülhet ki az sem, hogy a ribis csaj miért viselkedik úgy. Van ez így.

freak-and-geeks

Ami a színészeket illeti, csak ámultam és bámultam a sztár parádé láttán. Oké, pontosítok, amikor a Freaks and Geeks készült, még egyikük sem volt az  csak azután váltak azzá. A két főszereplő, Linda Cardellini a Vészhelyzet, a bájos kiskölyök, John Francis Daley pedig a Doktor Csont rajongóinak lehet ismerős. Itt van Jason Segel az Így jártam anyátokkal, Busy Philipps pedig a Született Szinglik című sorozatokból.

És ne felejtsük el James Franco jelenlétét sem, aki már fiatalon is nagyon jóképű volt, a suli nagymenője szerep pedig pompásan passzol a srácra. És ők “csak” azok, akiket jómagam felismertem, de elnézve az IMDB-t, Apatow rendszeresen foglalkoztatta filmjeiben az ittenieket. Sőt, pár részre még Joanna Garcia is bekukkant majd, tehát kizárt, hogy én ezt ne nézzem tovább…

Értékelés: 8/10
Kellemes csalódás volt ez, most pedig már elhiszem, hogy Judd Apatow tud jó sorozatot készíteni, ha kellőképpen megerőlteti magát. Mert ez első rész alapján nekem nagyon bejött. Sőt, megsúgom, hogy már a harmadik részt is elhaladtam, és azok az epizódok talán még jobbak is, mint a pilot. A halloweeni epizódot (ami a harmadik) pedig mindenkinek ajánlom. Ahogy magát a sorozatot is. Csak tizennyolc rész, és ha mind olyan jó lesz, mint az első, akkor én már oda meg vissza vagyok az örömtől.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here