Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Falling Skies – Visszatért az ufós sorozat

Falling Skies – Visszatért az ufós sorozat

1
Oszd meg!

Az emberiség nyáron is küzdhet a túlélésért, a Falling Skies című posztapokaliptikus drámában az egykori Carter Doki (Noah Wyle) és családja, no megy egy sereg ember küzd a túlélésért, mert az ufók jöttek, láttak, beköltöztek, és a föld kell nekik, mi más. A gyerekeket elrabolják, és gyilkos óriáspókokat kreálnak belőlük, az emberiséget pedig írtják, mint a legyet, de mi nem adjuk ám fel olyan könnyedén, és harcba szállunk a gonosszal, mert miért ne. Ez lenne a rövid története a Falling Skies-nak, ami tavaly nyáron indult hódító útjára, eddig tizenkét epizód ment le belőle összesen, tehát egy gyors dara után bárki csatlakozhat, mert minden hibája ellenére, azt hiszem, megéri.

Tulajdonképpen ez egy családi dráma sorozat, a főszereplőkért aggódunk és izgulunk, az pedig, hogy az újonnan jött, vagy alig látott karakterekkel mi van, az, pedig más kérdés. Amiért még külön érdekes a sorozat, hogy ellentétben a The Walking Dead-del, itt nem – csak, – a túlélés a lényeg, hanem a harc és az ellenállás, plusz az, miképpen tudják felvenni a fegyvert, hogy fejlődik az emberi technika, és mi mindenre képes az emberiség a túlélésért. A drámát pedig a család, a barátok elvesztése, a kialakuló szerelmi kapcsolatok, és a különféle élethelyzetek hozzák, hiszen akárcsak a zombis sorozat esetében, itt is egy elcseszett világban élnek a főhőseink, akiknek az univerzumában minden nap rettegés – és ezt az érzést egész jól átadják az alkotók.

Ennek ellenére nem arany az, ami fénylik, és a Falling Skies esetében rengeteg az olyan ordító hiba, ami miatt élvezhetetlenné válik a produktum. Példának okáért, több, mint a sorozat fele a sötétben tapogatózik, éjszaka vannak a harc jelenetek, korom sötétben zajlik a fél rész, látni az ember semmit se lát, csak a hangok vannak, amik alapján próbálod összerakni a képet, hogy mi a franc folyik itt. Igen, nagyon szűkös a sorozat költségvetése, de a sok sötét jelenet miatt nincs show. És spórolni is lehet ám, kibírunk egy részt pókok nélkül, mehet addig a dráma és a karakterizáció, és utána meg a következő epizódra be lehet hozni a megspórolt pénzt. Örülnék egy “boldog békeidők” résznek is, amikor megmutatják nekünk azt – visszaemlékezésekben, – hogyan éltek korábban… A sok sötét jelenet engem egyre jobban elriaszt a sorozattól, mert nem csak a szereplők, de legtöbb esetben mi, a nézők is sötétben tapogatózunk.

A karakterizáció viszonylag jól működik a sorozatban, de úgy érzem, itt is mindenki fekete vagy fehér, és nekem nagyon hiányzik a szürke, azaz jobb lenne árnyalni a karaktereket, több olyan emberi tulajdonságokkal felruházni őket, amikkel könnyebben lehet azonosulni. Az egyetlen éppképzláb karakter Ben, aki remekül viaskodik önmagával, akinek a jó és tulajdonképpen a rossz oldalát is megmutatták már. Ráadásul a srác egy olyan élethelyzetbe került az önhibáján kívül, ami engem rettentően érdekel, mert megkedveltem a karaktert. Persze, tudom, sok helyen kritizálták a színészt, és valóban, nem a legjobb, de most Benre koncentrálok, akinek tényleg drukkolok a sorsáért.

Értékelés: 6/10
Az epizódok nagy része leköt, kíváncsian ülök le elé, és tényleg várom a folytatást, a friss részeket, de a legtöbb esetben csalódok, mert úgy érzem, nem kaptam meg azt, amire “befizettem a jegyet“. A sok sötétben zajló jelenet engem totál kikészít, végig olyan érzésem van, mintha “kizártak volna a buliból”, ez pedig nem tetszik. A pro és a kontra érveim már kifejtettem, én tényleg szívből ajánlom mindenkinek ezt a sorozatot bepróbálásra, mert ez tipikusan azok közé tartozik, amiknél egy rész alatt el tudod dönteni, hogy tovább nézed-e vagy sem.

1 hozzászólás

  1. nem tudom lehet velem van a baj, de én nagyon szeretem a sorit. Elég sokan szidják, hogy az írók hülyének nézik az embereket bizonyos cselekmények által, de nem tudom nekem ez nem tűnik fel nézés közbe. Vagy csak túl megszállott lennék a sorozat iránt?
    A kedvencem benne leginkább mikor családi szál van, azt írtóra bírom tudok izgulni a karakterekért is, a főkedvenc meg Ben. :)
    Én arra lennék kiváncsi mit akarhat az a piros szemű idegen Ben-től? Neked van rá valami tipped esetleg?? :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here