Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: Csak tudnám, hogy csinálja

Filmkritika: Csak tudnám, hogy csinálja

0
Oszd meg!

Íme, egy újabb film arról, hogy miért is nehéz anyának lenni, és miért sokkal nehezebb a női nemnek a földön, mint a csúf, gonosz férfiaknak, akik a nők állására hajtanak, és elvárják tőlük azt, hogy maximálisan teljesítsenek a munkában is, meg otthon is, és még este is álljanak készenlétbe, ha szól az úr. Igen, köszönhetően az egyenjogúságnak, valóban nehezebb a nőknek, hiszen valóban sok fronton kell helytállniuk. Erre az aspektusra épített egy újabb filmet Hollywood, méghozzá egy sikeres könyvet vitt a vászonra.

csak-tudnam-

Hősnőnk, Kate (Sarah Jessica Parker) imádja a munkáját, egy üzleti tárgyalás után pedig örömmel sütne sütit a kislányának a suliba, de nem kap éjjel hozzávalót a boltban, az amerikai Tescóba meg nem akaródzik eltaxiznia. A bonyodalom akkor lép fel, amikor a férje is, meg Kate is komoly lehetőséget kap a munkahelyükön, és ekkor áll a világ a feje tetejére… Az alapsztori elég lightos, de megvannak benne azok a lehetőségek, amiket a film néhol (!) ki is aknázott. Valóban, jól bemutatja azt, mennyire nehéz dolgozó anyának lenni, és micsoda kihívásokkal kénytelen szembenézni az a nő, aki nem a gyereknevelést tekinti fő hivatásának, hanem mellette munkahelyi karrierről is álmodozik.

Mindazonáltal, némely ponton annyira undorító kijelentéseket (!) adtak a szereplők szájába, amit még hallani is rossz volt. Persze, támogatom a női egyenjogúságot, nekem nincs problémám a dolgozó nőkkel, de ahogy némely ponton a film kielemezte a szituációt, az nagyon faramuci volt. A végén pedig a “nagy megoldás” után enyhén szólva kinyílt a bicska a zsebemben, mert tényleg voltak olyan részletei a filmnek, ami miatt egy minőségibb lezárásban reménykedtem.

Aki viszont nagyon tetszett, az Sarah Jessica Parker. Értékelem benne, hogy szingli pasivadászból felismerve a kor múlását már anyaszerepet vállal, ez pedig igencsak jól áll neki, viszont örülnék annak is, ha kimozdulna végre New Yorkból, nem igaz, hogy más városban nem tud létezni szerencsétlen. Aki még nagy meglepetés volt az Momo, a legjobb mellékszereplő a filmben, akinél aztán volt nagy ledöbbenés bőven, plusz Olivia Munn tök jól hozta a karaktert.

Értékelés: 5/10
Érdekes témát boncolgatott, és egy olyan társadalmi vitát próbált feldolgozni, aminek helye van a mozi képernyőn. Ami szomorú, hogy elég amatőr módon nyúlt hozzá a témához, a férfiak helyzetét például csak részlegesen említette, pedig gondolom Kate férjének sem lehetett túl könnyű az élete. Ahelyett, hogy a buta románcot építették volna Sarah és Pierce Brosnan karaktere között, bővebben ki lehetett volna fejteni a valódi mondanivalót, így az értékelésem is magasabbra csúszhatna. Amúgy, szombat délutáni matinénak tökéletesen megfelel – kár, hogy nem annak szánták.

1085 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here