Főoldal Kritika és Értékelés Vendégtoll E. L. James – A szürke ötven árnyalata

E. L. James – A szürke ötven árnyalata

39
Oszd meg!

*** Az oldalon már lehet élni a vendég-bloggerkedés lehetőségégével, amit Klaudia, a Gossip Girl Fan szerkesztője, ki is használt. Íme, egy könyv kritikát olvashattok Klaudia virtuális tollából! ***

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de manapság nehéz olyan könyvet találni, amely teljes mértékben leköti az olvasója figyelmét. Valljuk be, nem utolsó szempont a regény témájának kiválasztása. Őszintén bevallom, hogy pár éve engem is magával ragadott Stephenie Meyer Twilight Sagája, azonban a „kóros” rajongás egy idő után ahhoz vezetett, hogy számomra a vámpírok, vérfarkasok és egyéb természetfeletti lények varázslatos világa elvesztette a hatását. Éppen ebből az okból kifolyólag, sokkal szívesebben olvasok olyan könyveket, amelyek közelebb állnak a valósághoz.

Azt a regénysorozatot, amit legutóbb olvastam, Magyarországon még nem túl sokan ismerik, azonban pánikra semmi ok, ugyanis ha minden jól megy, az Ulpius-ház június 30-án fogja kiadni az első részt. De hogy pontosan miről is beszélek? Az E. L. James által írt Fifty Shades regénysorozatról. Amikában a könyveknek hatalmas sikere van, sorra dönti meg a New York Times, illetve az Amazon bestseller listáit. Nem véletlenül említettem Meyer vámpírjait, ugyanis többen a felnőtt Twilightként emlegetik a Fifty Shades könyveket (ugyanis az alkonyatos fanficek sorából emelkedett ki). Joggal tehetnénk fel a „Minek egy újabb Twilight?” kérdést, csakhogy most tekintsünk el a vámpíroktól és a megszokott karaktertől. A trilógia fő mozgatórugója a főszereplők közötti erősen erotikus kapcsolat, amelyet az írónő nem fél kendőzetlenül az olvasó elé tárni. Nem is lehet mást mondani, mint azt, hogy megosztja az embereket: vagy szereted, vagy nem.

Anastasia Steele élete nem a bonyodalmakról ismert. Azonban ez abban a pillanatban megváltozik, amikor megbetegedett barátnője helyett interjút készít a titokzatos, eszméletlenül helyes és piszkosul gazdag Christian Grey-jel. Ana már az első találkozás után vonzódni kezd a férfihoz, szerencséjére ez a „rajongás” nem egyoldalú, ugyanis ő is felkeltette Christian érdeklődését (nem is akármennyire). Eddig minden tündérmesébe illő, nem igaz? De ez közel sem így van főhőseink esetében! Grey a saját feltételei szerint szeretné a lányt. Titokzatos és sötét életét csak akkor hajlandó megosztani Anával, ha aláír egy bizalmi szerződést. Mindent megtesz azért, hogy Ana megtegye… De hogy sikerül-e? A regény elolvasása után kiderül.

A történetet Ana szemszögéből ismerhetjük meg. Csakhogy még az ő közvetítésével is kirajzolódnak a főszereplők közötti hatalmas, jellembeli különbségek. Ennél jobban még csak nem is különbözhetnének egymástól. Egyrészt itt van Ana, az érintetlen (szó szerint!) szépség, másrészt viszont nem szabad megfeledkezni Christian szokatlan, sokakat megbotránkoztató szexuális ízléséről sem. Az már más kérdés, hogy Grey gyorsan segít a „helyzeten”, de mégis a kettejük ellentéte teremt meg egyfajta rajongást a könyvek iránt, így még ha akarnánk sem tudnánk letenni a kezünkből. Hiába érzi azt az olvasó, hogy nem helyes az, amit és ahogyan Christian tesz, mégis a tökéletes férfit látja benne. Ana sem az a tipikus alárendelt típus, amit Grey elvárna tőle, sőt titkon mi magunk is szurkolunk neki, nehogy aláírja a szerződést.

Egyértelműen romantikával kevert erotikus regénysorozatról van szó (természetesen tizennyolc év felettieknek), tehát akik nem kedvelik ezt a műfajt, valóban megbotránkoztatónak fogják tartani. Meyerhez hasonlóan E. L. Jamesnek is sikerült elérnie, hogy Edward Cullen után, minden nő akarjon magának egy saját Christian Greyt (szexuális szokásai és túlzott zsarnokoskodása ellenére, igenis képes odafigyelni a részletekre). Akármennyire tiltakozunk az ellen, hogy Christian beteges dolgokat művel, legbelül mindannyian tudjuk, hogy szeretnénk egy kicsit Anává válni.

Nem csak a magyarok figyeltek fel a trilógia sikerére, a hollywoodi álomgyárba is eljutott a hír. Így nem nagy meglepetés, hogy a Universal Pictures lecsapott a megfilmesítési jogokra. A kérdés már csak az, ki lesz a megfelelő Christian Grey. Még a filmes adaptáció ötlete előtt a rajongók „megalkották” a tökéletes Mr. Greyt, és egyértelműen Matt Bomerre esett a választás. Szerintük ő testesíthetné meg az álomférfit. Azonban a szerepért még olyan hollywoodi szívtiprók is versenyeznek, mint a Vámpírnaplók sztárja, Ian Somerhalder vagy a True Bloodból ismert Alexander Skarsgard. Személy szerint olyan színészt választanék, akit a rajongók nem azonosítanak egy másik alteregóval, hiszen hogy is lehetne egy Eric vagy egy Damon múlttal – és rajongótáborral – rendelkező színész hiteles Christian Grey?

Írta: Klaudia

5789 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

39 Hozzászólások

 1. Hú, meghoztad a kedvem ehhez a könyvhöz, tök jól megírtad az ismertetőt. Nem spoileres, csak sejtelmes, az ember pedig kíváncsi lett arra, miről is van szó. Köszi <3

 2. hát,asszem én július 2-án ott fogok toporogni valamelyik könyvesbolt előtt. vagy megrendelem előre… az egyszer biztos,hogy meghoztad hozzá a kedvemet,és most alig várom,hogy elolvashassam.
  egyébként egyetértek azzal veled,hogy akármennyire is szeretem Iant vagy Alexandert(habár a True Bloosba én még csak az első évadnál tartok),nem tudnám elképzelni őket más vámpír szerepében. Matt Bomernek viszont baromira örülnék.őt nagyon el tudnám képzelni a szerepre:D

 3. Erről a könyvröl már én is hallottam. Nagyon jónak igérkezik.
  Egyetértek veled abban, hogyha megfilmesitik akkor ne Ian és Alexander legyen a főszereplő hiszen tényleg kötjük öket ezekhez a karakterekhez. Egyébként én még olyat is hallottam, hogy Ian mellé Meg Nina Dobrevet akarják.

 4. Örülök, hogy meghoztam a kedveteket a könyvekhez. Ha a magyar megjelenés után megjön a kedv, szívesen “beharangozhatom” a második könyvet. :)
  Brigitta244: Jól hallottad. Miért is lenne Ian jó választás egy interjú során derült ki, ahol maga Ian nyilatkozott arról, hogy szívesen eljátszaná. Ezután beindult a rajongói gépezet. A lányok elkezdtek nyomozni, hogy vajon milyen könyvről is beszélt kedvencük. Mivel a főhősnő valóban barna hajú, és Nina köztudottan Iannel jár, nem meglepő, hogy szívesen látnák őket együtt (hiszen egyelőre a Delena szál nem valósult meg). Azonban Nina is nyilatkozott, és megmondta, hogy nem szeretne Iannel a Vámpírnaplókon kívül így egy filmben játszani (sajnos pontosan nem tudom idézni).
  Több helyen is olvastam, hogy a főszereplő (Christian) mennyire elborzasztó dolgokat művel. Most nem az erotikus (sokan azt mondják szoft-pornó) könyvek mellett szólok, de ha megnézzük a Twilight és a Vámpírnaplók rajongóit, mind tinilányok. A True Blood megint egy másik néző és olvasóközösséget céloz meg. Szóval nem véletlenül korhatáros a regény, mert lehet, hogy egy fiatalabb olvasó nem úgy reagál dolgokra, mint mondjuk egy érettebb személy. Bár ez csak az én személyes véleményem :)

 5. Én már olvastam mind a három könyvet, sőt, még amikor fanfiction volt, akkor is volt szerencsém olvasgatni…:’) Az biztos, hogy nagyon élveztem! :)
  És kövezzetek meg, én nem szeretném, hogy Ian és Nina játszaná Anat és Christiant…:/

 6. Igen, egy ideje már én is szemezek a könyvvel, csak annyira megoszlottak a vélemények, hogy nem mertem megrendelni. Letöltöttem PDF-ben az első könyvet, gondoltam beleolvasok, csak sajnos az érettségi közepette nincs rá időm. De a kritikád meghozta hozzá a kedvem, amit lesz időm belenézek, most már nagyon érdekel :)

 7. Szia Kendi,

  honnan töltötted le az első könyvet?
  Nagyon érdekel ez a 3 könyv, lebilincselő.
  Előre is köszi.

 8. Ne haragudjatok, hogy csak most reagálok. Igazából nagyon örülök, hogy érdekel titeket a könyvsorozat, így összegyűjtöttem és feltöltöttem egy fájlmegosztó oldalra. Itt megtaláljátok az összes – eddig megjelent – könyvet. Angolul mindhármat (Fifty Shades of Grey, Darker és Freed), illetve a magyar verziót is. :)

  http://www.mediafire.com/?ss15hdao9t8ri15

 9. Szuper a könyv!!! Láttátok A felhők fölött 3 méterrel-t? na azt a pasit eltudnám képzelni Christianként! :)

 10. Sziasztok, nem tudja valaki, honnan tudom letölteni pdf-ben vagy wordben magyarul a 2., ill. a 3. részt? Köszönöm!

 11. A második és a harmadik rész még nem jelent meg magyarul. Viszont a “Szürke” nyelvezete nem nehéz, szóval érdemes elolvasni angolul. :)

 12. Sziasztok!
  Engem is nagyon érdekelne ez a könyv. De nem értem, hogy azt a rar. fájlt hogy csomagolhatnám ki. Valaki segítene. Létszi. Erre az email címre eltudná küldeni valaki pdfbe? szakriszti@index.hu
  Magyarul persze. Előre is köszi az elküldőnek.

 13. Akik nem tudják kicsomagolni, megnyitni:
  1., Total commander – töltsétek le (ingyenest)
  2., Telepítsétek
  3., Lépj be a total commander-be
  4., Keresd meg a kicsomagolando,
  5., 2x kattints rá
  6., a megjelenő fájlt egyszerűen húzd át a másik oldalra egy mappába
  7., lépj ki és keresd meg hova húztad, ott már olvashatod

 14. hello.koszi Klaudia hogy feltoltoted az elso reszt.:)—a szurke 50 arnyalata– most kezdem olvasni esetleg nem tudnad a tobbi reszt is felteni magyarul???legyszi :) vagy ird le a cimet ahonan le tudom szedni…koszi

 15. Sziasztok.Megtudná valaki mondani mikor jelenik meg a második s a harmadik rész magyarul?Nagyon várom már!

 16. A csávó a Tudor-ból? :) MMM, nem rossz, nem rossz! :D Mario Casas tipikus rossz fiú, mondjuk Ryan Gosling sem lehetne rossz a szerepre, mint ahogyan már szellőztetik pletykalapok is :) … Remélem mihamarabb tudom folytatni a sorozatot, :)

 17. Sziasztok! :)
  Én egyelőre csak az első részt olvastam (eddig a Ward könyvre spóroltam, de mivel megint nem jelent meg… na majd fizu után megveszem ennek a második részét), és imádom, szerintem Klaudis tökéletesen fogalmazta meg:
  “Hiába érzi azt az olvasó, hogy nem helyes az, amit és ahogyan Christian tesz, mégis a tökéletes férfit látja benne.” és igen, akármilyen is, kell :D én a liftes résznél szerelmesedtem bele igazán… aztán jött a kiábrándulás, vagy mégsem? Hát mégsem :)
  Viszont olvasgattam a hozzászólásokat, hogy ki legyen a filmben. Megmondom őszintén, hogy én (nagyon kevés kivétellel) nem nézem meg a filmadaptációkat, ha már olvastam a könyveket, illetve ez fordítva is igaz… Nekem nagyon bejön Ian, mondjuk én csak a Lostban láttam, de nem neki való ez a szerep. Meg láttam, valaki felvetette még Mario Casas nevét is, na őőőt nagyon szeretem, jó pasi, aki esetleg ismeri a Balfék körzet c. sorozatot, onnan is ismerheti, ő nem OLYAN :P
  Na jól van, igazából senkit nem tudok elképzelni, hiszen egy könyvről beszélünk, és azt gondolom, hogy mindenkinek más a fantáziája, a képzelőereje, így nem is tudjuk ugyanúgy elképzelni a szereplőket, hiába ugyanazt olvastuk mindannyian… :)
  Ez kicsit hosszúra sikeredett, bocsánat :) Igyekszem elolvasni a következő részt is :)

 18. Sziasztok!
  Én is Elolvastam az Első részt…és mondhatom Jjjjjujjjj….meg Hú+Ha….gondoljuk csak végig….Mit Tennétek Ha Találkoznátok Egy Ilyen Pasival?
  Elfutnátok?….vagy azért a Kíváncsiság és a Kaland Vágy Erősebb lenne…? nem igaz?
  Nekem személy szerint NAGYON VEGYESEK AZ ÉRZELMEIM….DE KI TUDJA….
  nagyon izgultam a könyv olvasása közben,és most már másodszor olvasom……
  nagyon-nagyon-nagyon szeretném elolvasni a Második Részét…..tudjátok “a sötét 50 árnyalata”

  email: marcsika81@indamail.hu

  A filmet is nagyon Várom,Pláne ha az első kettő Dögös Pasi valamelyike lesz a Főszereplő….
  Nagyon Köszi!!!

 19. nagyon örültem először, hogy Matt Bomer megkaphatja a szerepet, de azok után, hogy kiderült, hogy homoszexuális egy világ dőlt bennem össze.

  • Ez érdekes, de tényleg. Ha eddig szeretted Mattet, és szerinted hihető lenne a szerepre, akkor csak azért, mert meleg, már hirtelen kevésbé lett jóképű és/vagy tehetséges?

 20. Szerintem is nagyon jó mind a három kötet. Igen jó lenne az Ana helyében lenni, de miért ne lehetnének a mi pasijaink is ilyenek, csak egy kicsit kellene megerőltetni magukat, egy kis odafigyelés, fantázia és menne.
  A Christian szerepébe illik Mat Bomer, csak nekem azért sántít, mert ő homo, ami azért gáz, mert a jelenetekben, tudod, hogy nincs ott igazán, hiába játsza el jól a szerepet, de lehet, hogy csak én vagyok egy kicsit maradi.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here