Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee 3×18 – Choke

Glee 3×18 – Choke

6
Oszd meg!

Sajnos már jó ideje nem volt lehetőségem dicshimnuszt zengeni egy Glee epizód megtekintése után, pedig pontosan tudjátok, mennyire szeretem dicsőíteni a sorozatot. Azonban be kell látnom, ez a harmadik évad tényleg nem olyan kíváló, mint az azt megelőző kettő. Ez a rész sem érte el nálam a tíz per tízet, ennek ellenére  tetszett, amit láttam, és alig várom, hogy magyar felirattal megnézhessem újra. Olyan dolgot mutattak be ebben a részben az írók, aminek az eljövetelét egyikünk sem hitte volna. Én legalábbis biztos nem. Spoileresen folytatom.

Már a promóciós videókból tisztán kitűnt, Rachel meghallgatása a NYADA-ra nem megy majd fényesen. Jómagam azt hittem, hogy majd Whoopi Goldberg nem lesz megelégedve a dallal, vagy időközben leállítja, miszerint “nincs benne elég érzelem“. Én ilyenre voltam felkészülve. Nem arra, hogy Rachel leblokkol és elfelejti a dalszöveget – kétszer, egymás után? Hihetetlen! Hiszen neki tényleg az élete a szereplés, a színpadon pedig sosem voltak problémái. És tessék, most nem jött neki össze. Túl nagy volt a nyomás? Mi lesz így Rachel álmaival? Astalavista Hasta La Vista, NYADA? Reméljük, hogy nem ez lesz az a nagy csavar, amiben Murphy garantálja majd Michele és Monteith jelenlétét a negyedik évadra is. Annyira sajnáltam amúgy szegény Rachelt, és legalább annyira ledöbbentem, mint a karakterek. Írói szempontból viszont el kell majd gondolkodni a továbbiakon, hiszen ez a leblokkolás merőben eltért attól a képtől, amit Rachelből mutattak az elmúlt évadokban – vagy ez így volt természetes? Végül is, bárkivel előfordulhat hasonló, nem? Az epizód lezárásaképpen előadott Cry pedig valami zseniális volt. Még mindig imádom Lea hangját, képtelen vagyok megunni, annyira tehetséges az a lány!

Az epizód másik fő témája volt a családon belüli erőszak, és hellyel-közzel sikerült egész jól tálalni a dolgot, igaz, a felvezetés nem is lehetett volna közhelyesebb és idiótább. Az pedig, hogy Sue és “Black Sue” puszipajtások lettek, és szinte egyforma habitussal rendelkeznek, elég idegesítő, mert Sueból egy is sok(k), nemhogy kettő. Viszont a téma kibontása valami zseniális lett. Maga a tény, ahogy a nagydarab Beiste elszenvedi a családon belüli erőszakot azáltal, hogy a férje Cooper veri őt, szinte elképzelhetetlennek tűnt. A lányok második közös dala, amit Beistnek énekeltek, és eleve a téma kibontása a sorozathoz méltó módon lett megalkotva, mindössze a bevezetés volt kritikán aluli, köszönhetően a két Sue-nak.

Puck is végre kapott egy önálló szálat, vele együtt pedig egy rettenetes dalt – bocsi srácok, nem csípem a rockot. Az a jelenet, amikor próbálta elcsábítani a tanárt, az “I like your brain” szöveggel, valami zseniális volt. Minden tiszteletem azé a nőé, aki képes volt nemet mondani Noah Puckermann kezdeményezésének. Mondjuk maga a szál kicsit értelmetlen volt, de legalább felbukkant a srác apja, igaz alig pár másodpercre, ezt annyira sajnáltam. Thomas Calabro (Melrose Place) több jelenlétet érdemelt volna a képernyőn. Jó, mondjuk ez idő alatt is épp elég nagy szart kavart, aminek köszönhetően Puck tanulásra kényszerült. Oh, az egyik kérdésben tényleg az Osztrák Magyar Monarchia fővárosát kérdezték tőle Földrajzból, és nem töriből? Mellesleg, sajnáltam, hogy a vizsgája nem sikerült, de ez így volt életszagú.

Értékelés: 8/10
Ha kicsit nagyobb odafigyeléssel készítik ezt a részt, örömmel adtam volna több pontot számára – de ez így sajnos most nem jött össze. Nem azt mondom, hogy rossz volt, csupán bánt annak a lehetősége, hogy mi lehetett volna belőle. És mielőbb remélem Black Sue távozását. Idegesít a nő. A jövőheti résztől sok jót nem remélek, érkezik ugyanis a Végzős bál, és már előre látom az őrült hisztit meg a harcot a bálkirálynőségért vívott könyörtelen harc miatt. A zene viszont biztos tökéletes lesz, a What Makes You Beautiful feldolgozása rögtön +2 pontot hozzá kell majd tegyen, az értékelésemhez :)

6 Hozzászólások

  1. [Atter](#12172770): Terminátoros utalás akart lenni, nem a spanyol verzió :)

    [Patii](#12179543): Már péntek óta az új Glee-dalokat hallgatom <3

  2. Ez a rész megint elég lapos lett.Szegény Beistet sajnálom bár ahogy Black sue mondta akkora amint egy ház simán lenyomná Cootert.Öreg hiba hogy ö is azt tette mint az ilyen helyezetben lévők 90%-a..öreg hiba..
    én amugy nagyon bírom black sue-t az ö dumái még eredeti sue-t is túlszárnyalják

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here