Suzanne Collins – Az éhezők viadala

2

az.ehezok.viadalaIlyen is ritkán fordul velem elő, hogy egy könyvből készült film megnézése után rákattanok a könyvre olyannyira, hogy tőlem szokatlan módon, egy nap alatt kiolvasom az egészet, ráadásul a gépen, vállalva a három órás alvást… Pedig tudtam, mi lesz a vége, tudtam, miről szól mégis, könyvben akkora élményt adott, amit régen éltem át. Két ponton katarzisom is támadt, ami majdnem könnyesővel párosult – először az elején, amikor Katniss jelentkezett a húga helyett, másodjára pedig Ruta tragikus halála után. Azok a “jelenetek” zseniálisak voltak. Rég olvastam jelen idejű leírásban könyvet. Kicsit furcsa volt elsőre, de hamar rákaptam az ízére – ugyanis így életszerűbbé vált a cselekmény, hiszen sok dolgot a képzeletünkre bíztak az alkotók, plusz így az Aréna cselekményei is életszerűbbek lehettek így. Hiába ismertem a végkimenetelt, mégis, aggódtam Peeta és Katniss életéért, drukkoltam nekik, hogy sikerüljön. Ha pedig még így is átjött az érzés, el tudom képzelni milyen emóciót kaphatott az, aki először vette a kezébe a könyvet, a hype és a film előtt, a megjelenés másnapján. Mivel magam is próbálkoztam íróként jelen idejű megjelenítéssel, tapasztalatból tudom, mennyire nehéz ez az írásmód. Önkéntelenül is előjön a múlt idejű mesélési mód, és rengeteg nyelvtani dologra kell figyelni ahhoz, hogy megállja a helyét a leírásod – bár, a magyar a világ legbonyolultabb nyelve, angolul gondolom nem lehet annyira nehéz. Vagy tévedek?

Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben

Peeta (Josh Hutcherson) és Katniss (Jennifer Lawrence) a filmben

A film adaptáció mellesleg jó lett, viszont sok dologban teljesen más, mint a könyv. És itt nem arra gondolok, hogy kimaradt egy-egy jelenet vagy fontosabb motívum, mint Peeta és a műláb, hanem azt hagyta ki leginkább az adaptáció, ami a könyvben talán a legjobban tetszett: Katniss gyűlöletét a kapitólium, a nézők és a játékmesterek iránt. Azt a küzdeni akarást, amivel irányította a játék menetét, az előre megfontolt gesztusokat, és a végig fennálló vegyes érzelmeket, amiket Peeta irányában táplált. Ezeket a film nem tudta rendesen átvenni, így teljesen más ívet kapott bizonyos szempontból. Hiszen nekem úgy tűnt, Katniss ugyan nincs oda a Kapitóliumért, mégsincs benne nagy lázadás, harag vagy gyűlölet, hanem “csak” küzd a túlélésért. A film és a könyv közötti különbségekről egyébiránt hamarosan jön egy összefoglaló cikk, mert elég sok minden kimaradt, szóval, legyetek résen :)

Mindent összevetve, érdemes megnézni a filmet és elolvasni a könyvet, a sorrend teljesen mindegy. A könyv inkább tinis, Katniss már vázolja a szerelmi háromszöget (Gale!), és jobban megismerhetjük a srácot a visszaemlékezéseken keresztül, míg a filmben nem kap sok terem Liam Hemsworth. Viszont, a film izgalmasabb, akciódúsabb. Mindkettő jó, és jól kiegészítik egymást.

Értékelés: 10/10
Írnék én még többet is, az Éhezők viadaláról, de a gépen most landolt a Futótűz, én pedig égek a vágytól, hogy olvassam tovább. És gondolom le sem kell írnom, hogy “tíz per tíz”, mert annyira evidens.

1109 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
Share.2 hozzászólás

  1. Örülök, hogy ilyen hamar sikerült elolvasnod, és körülbelül ilyen reakciót vártam, ezért is “erőltettem” a könyvet :D Egyébként mindenben egyetértek veled, várom a bővebb összefoglalót és a Futótűz, majd később A kiválasztott kritikát.

  2. [Zsófi](#12081863): Köszi az ajánlást, az utóbbi évek legjobb könyvtrilógiája volt, amit olvastam :d

Leave A Reply