Megasztár 6. – Az ötödik élő döntő

  3
  Oszd meg!

  Péntek este ismét jelentkezett a Megasztár, ezen a héten pedig a halhatatlanok legjobb dalaival jelentkeztek a hallgathatatlanok – tisztelet, a kivételnek. A múlthéten tapasztalt minőség-béli javulás az énekeseknél már a múlté, rég volt ennyire demotiváló a műsor, hiszen a döntősök nagy része nem birkózott meg a dallal, amit kapott & választott magának. Ez volt amúgy az első adás, ahol a zsűrit teljes egészében áttekertem, így most róluk érdemben nem tudok nyilatkozni, habár néha bele futottam a tekerés közepette némely kritikába, az alapján továbbra is ugyanúgy végzik a munkájukat, ahogy eddig: néhány bulvárosnak szánt hülyeség közepette benyomnak egy-egy segítő szándékú, szakmainak ható kritikát is. Viszont, amin nagyon megakadt a szemem, az Liptai Claudia, aki ezen az estén tényleg szívét-lelkét beleadta a műsorvezetésbe, a beszólásait pedig továbbra is imádom. Na most következzék a lényeg, a fellépők ma esti produkciónak az értékelése:

  • Radics Gigi (10/10): A zenetörténelem egyik legnehezebb – és egyben legszebb, – dala, amit roppant nehéz elénekelni. A hangmagasság teljes skáláját fel kell benne vonultatni, tele van olyan frazírokkal, aminek az előadásához kell egy hatalmas színpadi rutin és tapasztalat, igaz, Gigi esetében elég volt mindenhez az őstehetség, az ami benne szunnyad. A legtöbb előadónál az érzelmeket hiányolom, azonban Gigi arcán ott volt, az arcjáték, az a fajta őserő, amit talán nem is lehet tanulni. Ez a produkció egyszerűen bámulatos volt, és méltó Miss Houston emlékéhez. Elég, ha annyit mondok, hogy még Amber Riley (Glee) sem tudta így elénekelni ezt a dalt, mint Radics Gigi.
  • Nagy Adri (8/10): Igen, magas pontszámra “értékeltem” a lányt, de okkal, hiszen most sokkal bátrabb és értékelhetőbb előadást nyújtott, mint valaha. Végre, kimert énekelni magasabb hangokat is, és nem bújt el a középszerűsége nyújtotta – amúgy, meglehetősen béna – pajzsa mögé, hanem képes volt felülemelkedni önmagán, és egy igazán értékelhető produkciót nyújtani. Sosem tetszett még ennyire a hangszíne, mint most, és most először megtörtént az nála, hogy nem a Megasztár tánckarát néztem, hanem őt.
  • Szakos Andrea (7/10): Cserhátit énekelni nem egyszerű – kevés az olyan énekes, aki jól elő tudja adni a legendás énekesnő dalait. Szakos Andinak most ez kevésbé sikerült – technikailag nem voltak problémák, a frazírok, a magas hangok, mind a helyükön voltak, hamis hangokat sem hallottam, viszont hiányzott az érzelem az arcáról. Elviekben itt arra akart volna utalni, hogy az édesanyja nem fogadja el a párját, ilyen üzenet átadásához pedig sokkal több kellene. Talán ha nem hozakodott volna elő ennyire a magánéleti szálával, és nem akarta volna a képünkbe tolni, akkor nekem is jobban átjött volna az üzenet.

  • Nagy Kristóf Bozont (7/10): Az előadása nagyon gyengén indult, hiszen túl mélyre kellett venni az elejét, hogy legyen hová menni a magas hangokig, és mivel az ő hangterjedelme ennyit bír – elég keveset, – ezért volt ennyire furcsa a kontraszt. Mindenesetre az íve megvolt, az érzelmek átadásával sem volt túl nagy baj, Az angol kiejtés viszont gyengének tűnt, ennek ellenére talán az eddigi legértékelhetőbb előadását nyújtotta a srác.
  • Bihal Roland (4/10): Semmi sem állíthatta meg abban, hogy egy középszerű előadással álljon a színpadra – immáron utoljára. A színpadi összhatás ugyan meglehetősen jó volt, a körítés, Roli jelenléte, az a fajta karizma, amit múlt héten a zsűri hiányolt az előadásából, az most jelen volt, egyszerűen ének szinten nem működött elég jól a dolog. Nagy falat volt ez neki, mármint ez a dal.
  • Farkas-Jenser Balázs (3/10): A legnagyobb csalódás okozója, hisz múlt héten szintén remekelt, ezen az estén azonban nagyon gyengének láttam őt. Igen, nehéz magyarul énekelni, mert nem lehet elbújni az angol nyelv bástyája mögé, hiszen most kristálytisztán érti mindenki a dalszöveget, a mondanivalót, Balázs pedig rosszul artikulálva, adta elő a dalt. A feladatát teljesítette, próbált játszani az arcával, de alapjáraton érzéketlen, semmilyen és unalmas lett.
  • Talán Attila (2/10): Az este egyik leggyengébb produkciója, egyértelműen őt küldtem volna haza. Az egyetlen szerencséje a srácnak az Interyou zenekar frontembereként megszerzett színpadi rutinja, amivel képes elhitetni a nézőkkel (?) és a zsűrivel egyaránt, hogy tehetséges és helye van a színpadon. A rockerség mellesleg elég hülyén hat ezzel a fizimiskával, de ezt már kifejtettem korábban. Az biztos, hogy Attilának van egy olyan különleges, a gagyi és a tetszetős mezsgyéjén mozgó hangszíne, amivel néha dobbant, de most olyan gyengének tűnt ez az előadás, hogy még ezt sem tudtam értékelni.
  • Burgess Benji (1/10): Hölgyeim és uraim, van “szerencsém” bemutatni a Megasztár 6 történelmének egyik legrosszabb, leggyengébb és legundorítóbb előadásmódját. Ebben a dalban annyi, de annyi érzelem, emóció és lehetőség van, amit ha valaki jól elénekel, learathatja a legnagyobb babérokat is, de ha egy olyan kezdő kezébe kerül, mint Benji, akkor megszületik belőle a kőkemény csalódás, ami ez esetben sikerült is. Inkább maradjon a színpad körbeugrálásánál, úgy képes jó előadásokat nyújtani. A komolykodás még nem megy neki, és ne jöjjünk az életkorával, Gigi még tőle is fiatalabb.

  Ahogy látjátok, ezen az adáson eléggé vegyes érzelmek jártak át, hiszen volt aki a Megasztáros léte legjobb (Nagy Adri), és a legrosszabb (Burgess Benji) produkcióit vonultatta fel. Kristály titsztán látszik már, ki az igazi tehetség (Gigi, Andi), ki a fejlődőképes (Adri, Balázs), a kérdőjeles, (Bozont) és azok, akiket csak a tinilányok és a zsűri vajszíve tartanak még bent a versenyben (Benji, Attila). A heti kieső személyével ugyan teljesen nem értek egyet, hiszen Roland sokkal jobb előadásokat produkált a Megasztár 6 folyamán, mint Talán Attila, akinek már amúgy is régóta kijárna a távozás. Emberileg Roland nagyon kedvelhető figura volt, sajnálom a kiesését, hiszen őt is a fejlődőképes kategóriába sorolnám szívem szerint. Akárhogy is, eljöhet még az ő ideje. Jövő héten a magyar dalok napja lesz, azaz jön majd a sok gyenge, érzelemmentes produkció, hiszen magyarul énekelni kihívás, nem csak jól kell elénekelni a dalt, hanem át is kell adni egyfajta érzelmet, amire az eddigi tapasztalatok alapján a döntősök nagy része képtelen.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here