Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Az éhezők viadala – The Hunger Games (2012)

Az éhezők viadala – The Hunger Games (2012)

11
Oszd meg!

Tisztelt hölgyeim és uraim, hagy mutassam be az év(tized?) legjobb filmjét – ez pedig nem más, mint a Suzanne Collins könyvéből készült, “Az éhezők viadala” c. alkotás. A Lionsgate stúdió megint beletenyerelt a tutiba, amikor éppen ennek a könyvnek a megfilmesítésére esett a választásuk, és szerencsére tőlük szokatlan mértékű minőséggel és odafigyeléssel sikerült a képernyőre varázsolniuk a könyv zseniális történetét. Gondolom sokatokat elriaszt a film megnézésétől az a hatalmas hype, ami körbe veszi azt, ebben az esetben azonban ez teljesen jogos. Kedves kétkedők, higgyjétek el, köze sincs az Alkonyat által nyújtott kétes minőségű színvonalhoz, ez egy kiváló sztori, igencsak tehetséges színészek prezentálásában! A könyvhöz egyelőre nem volt még szerencsém, de ha az legalább olyan jó, mint a film, örömmel teszem majd magamévá mindhárom kötetét.

Az éhezők viadala egy távoli jövőben játszódik, ahol Észak-Amerika helyén a Kapitólium, a gazdag főváros irányítása alatt van tizenkét körzet, ahol tombol az éhezés. Korábban ezek a körzetek fellázadtak, de a Kapitólium leverte azt. Azóta, minden évben megrendezik az Éhezők viadalát, ahová minden körzetből egy tizenkettő és tizennyolc év közötti fiút és lányt választanak ki, a huszonnégy gyerekből pedig csak egy juthat haza, a többiekkel pedig az Arénában végez a manipulált időjárás, a fertőzések, és azok a harcos lelkű fiatalok, akik képesek ölni azért, hogy túlélhessék a viadalt. A tizennyolc tizenhat éves Katniss (Jennifer Lawrence) vadászatból tartja el a családját, és mindennél jobban szereti a kishúgát. Amikor a húgát sorsolják ki a viadalra, önként jelentkezik helyette. Hamarosan megérkezik az Arénába, ahol találkozik Peetával (Josh Hutcherson), aki szintén az ő körzetéből érkezik a viadalra, és bevallja a kamerák keresztüzében, hogy szerelmes a lányba. Azonban csak az egyikük maradhat életében a szabályok szerint.

A történetet azok kedvéért írtam le, akik egy átfogó képet akarnak látni arról, miről is szólhat ez a film. Az írónő az ókori gladiátorharcokat ötvözte a modern valóságshow elemekkel, itt a bekamerázott erdőbe jutott fiatalok közül a kiesettek valóban meghalnak, a srácok pedig szó szerint egymást ölik meg azért, hogy életben maradhassanak. Az erdőben pedig senki sincs biztonságba, hiszen csak egy maradhat. Egy, aki mindent visz – jelen esetben az életét, amitől drágább kincs talán nincs is. A film zsenialitása azonban úgy mutatkozik meg, hogy jóval túlmutat ezen a valóságshow elemekkel tarkított látszaton. Kőkemény társadalomkritika ez, ahol a gazdag elit által irányított szegények szenvedései vannak a középpontban. Az elnyomó zsarnokoknak Az éhezők viadala csupán egy szórakozás, élvezettel nézik azt, ha gyerekek ölik meg egymást a képernyőn. A legjobban ezt egy apró jelenet prezentálta, ahol egy gazdag kisfiú “játszásiból” karddal kergeti a kishúgát, aki pityereg, mert azt hiszi, meg akarja őt ölni, a szülők pedig nevetnek – eközben pedig a szegény gyerekeket valódi kardokkal kergetik, a végén pedig valakinek a vére színezi majd be az Aréna zöld füvét. Nem csak itt jól látható a kontraszt, hanem az ételek tekintetében is. Míg a körzetekben az emberek gabonáért, élelmiszerért könyörögnek – amit ők termeltek meg, de a Kapitólum elvette tőlük, – addig a fővárosban szinte úsznak az ételben, a legtöbbet minden bizonnyal meg sem eszik, és a kukában landol. A legszebb az egészben pedig az, hogy mindezeket senki sem mondja ki. Míg a Lopott időben szinte a szánkba rágták a dolgokat, itt csupán finoman utalnak, Jennifer Lawrence nézései pedig többet mondanak ezer szónál…

Rég láttam egy ennyire tehetséges szereplőgárdát egy filmben. Az idősebb karakterekre profikat szerződtettek, Stanley Tucci és Donald Sutherland hozták a tőlük megszokott a színvonalat, a figyelem azonban a fiatalokra irányul, akik alaposan bebizonyították, hogy okkal kerültek be a filmbe. A legnagyobb megdöbbenést Jennifer Lawrence váltotta ki belőlem, őstehetség ez a lány, rég láttam már ennyire eleven színésznőt a mozivásznon. Ahogy korában is említettem, az arcjátéka pazar, látványra elbűvöl, nem több, mint egy lány, a szomszédból, legutóbb a fiatal Katie Holmes látványából sugárzott ennyi energia, báj és természetesség. Jennifernek azonban más oldala is van, Katnisst pedig tökéletesen jelenítette meg a filmvásznon, hiszen a karakter erős, határozott, ugyanakkor megvannak benne a női karakterek legfontosabb elemei is, mint az empátia, szeretet és a tisztesség. A könyvben a karakter máshogy néz ki, mint Lawrence, az ottani Katniss például nagyon vékony, mégis, most, hogy volt szerencsém látni a filmet, el sem tudnék képzelni egy tőle alkalmasabb színésznőt a feladatra. Megannyi felejthető gyerek és tini szerep után végre Josh Hutcherson és Liam Hemsworth számára is volt lehetőség a bizonyításra, és ezzel szerencsére éltek is! Akit még mindenképp kiemelnék, az a Ruet alakító Amandla Stenberg – a kislányt nem lehetett nem szeretni, amikor pedig eljött számára a vég, szerintem mindannyian megkönnyeztük.

Most egy kicsit spoileres leszek, egyetlen bekezdés erejéig. Visszatérve a történetre, amint megérkeztek az Arénába a srácok, ott volt a legizgalmasabb. Már rögtön az elején megkezdődött a vérfürdő – annak pedig nagyon örültem, hogy nem folyt annyi vér a képernyőn. Sokkal inkább látványos utalások voltak az ölésre, nem mutatták be konkrétan szerencsétlenek haláltusáját, ezért pedig hatalmas pacsi a készítőknek. A legnagyobb mégis az írónőnek jár, aki a történet végét kieszelte. Az a hatalmas csavar a végén, oh, ahogy Katniss kijászotta a játék szervezőinek a gondolkodásmódját, zseniális volt. Végül sikerült megmentenie önmagát és Peetát is, a kettejük kialakult romantikus szál pedig szó szerint feltette az i-re a pontot, zseniális volt annak a megalkotása. A spoileres rész véget ért.

Mindent összevetve valóban egy zseniális filmről van szó, hiszen nem hagyták elkallódni a remek történetet, hanem arra építkezve felvázolták előttünk az egyszerre csodálatos és brutálisan őszinte, akár lehetséges jövőképet, aminek az ábrázolása zseniális volt. Rég láttam ennyire profin megalkotott CGI munkát, a helyszínek, az erdő, és eleve a főváros megkreálása rendkívül mutatós volt. Persze a jó CGI csak a hab a csúcson, hiszen csodaszépen volt fényképezve végig a film, és még a zenei jelenetek is passzoltak az adott jelenethez. Apropó, jelenetek. A legtöbb önállóan is megállja a helyét, némelyiket az ember legszívesebben többször megnézné, elég a Rue-esetre gondolni. Egy az egyben csodás volt a produkció, alig várom a második részt!

Értékelés: 10/10
Nem túlzok, tényleg zseniális ez a film, olyan fajta, amit mindenkinek látnia kellene. Ha van rá módod és anyagi fedezeted, akkor mindenképp a moziban nézd meg, úgy az élmény sokkal jobban átjön. Életem egyik legjobb filmélménye, az biztos. Ha nem láttam volna A segítséget tavaly, bátran nevezném ezt, az évtized legjobb filmjének, de annak fényében nem merem. Akárhogy is, Az éhezők viadala méltó az őt megelőző hírnevére.

1843 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

11 Hozzászólások

 1. Mindenképpen(!!!) olvasd el a könyvet, hidd el nagyon sok mindent sokkal tisztábban fogsz látni és még csodálatosabban fog körvonalazódni ez a csodálatos történet :). Én először elolvastam mindhárom könyvet, utána láttam csak a filmet. A film adaptáció amúgy szerintem is, a lehetőségekhez képest és 1-2 dolologtól eltekintve nagyon jó lett. Jó pár hónapja hallottam először a könyvekről, aztán most kb. 3 hete jutott el hozzám a filmőrület (igen, az általad említett hypolás végett, de ez szerintem se baj, sőt, méltó a filmhez), szóval régóta vártam már a kritikád :)

 2. Jajj bocsi a duplázásért, de még annyi, hogy a könyvből tényleg nagyon sok minden ki fog derülni, jobban lehet érteni, hogy hogy is vannak a dolgok, mint a filmből (bár én ugye előbb olvastam a könyvet, így nem tudom megállapítani, hogy csak a filmből mennyi derül ki, de én kevésnek éreztem). Olvasd el, komolyan :)

 3. @Zsófi: Amint tudom beszerzem a könyveket, mert már régóta nagyon érdekelnek engem is – de a könyvtárban sosem volt meg, pedig hónapok (!!!) óta kajtatom. Most már letöltöm netről, vagy megpróbálom kölcsönkérni valakitől, nagyon kíváncsi vagyok.

  Köszi a hozzászólásod, adtál egy plusz löketet, mert ha még több kiderül az első részről, az már rögtön nyerő dolog :)

 4. Nagyon sokat szemeztem a filmmel, oh mondom hagyjuk későbbre, aztán jött a kritikád elolvastam a spoileres részt átugorva, na mondom bele kellene nézni. És végig is néztem 0 ásítással közepette (ez nálam nagy szó), volt ahol kicsit lassúbbnak találtam, de azok a helyek is jól meg voltak oldva benne. Stanley Tuccit annyira nem kedvelem, de frenetikus volt benne a műsorvezetőként. A főhőscsajtól pedig el voltam ájulva. Nem szoktam azután könyvet olvasni, hogy láttam a filmet belőle, viszont itt fordítva lesz szerintem, mert érdekel. Mindenáron a Hobbitba akartam belekezdeni, de ez előrébb kerül most még ha e-book formában is. Jó volt, hogy nem a harcra ment rá teljesen, hanem a társadalmi és a lelki folyamatokra. Szenzációs, csak ajánlani tudom a filmet!

 5. Ezzel most nagyon egyetértünk, jó film volt, nagyon tetszett. (Oké, nálam max 8 pontos, a tízest még tartogatom.)

  Jennifertől ajánlom a Winter’s Bone-t valamint a tavalyi X-Men First Classt, mindkettőben tüneményes volt.

  A barátaimmal úgy fellelkesedtünk, hogy mind kiolvastuk a könyveket. Nekem annyira nem tetszett az írónő stílusa, túlságosan erősen nyomatta a kamaszlányos fogalmazást, a stylingolások túladagolásánál is visszafoghatta volna magát, a szenvedést, az igazságtalanságokat és az elnyomást viszont tökéletesen írta le. Az első két könyv istenkirály a maga módján, a harmadikat viszont végigásítoztam. Azonban filmen rohadt nagyot fog ütni, ha okosan nyúlnak az alapanyaghoz.

  Visszatérve még erre a filmre, az tetszett még nagyon, ahogy a játék hátterét bemutatták, azaz azok a jelenetek, amik a könyvben értelemszerűen nem szerepeltek, hiszen mindent Katniss szemszögéből láttunk.
  Wes Bentley szakálla pedig: LOL.

 6. egyetértek a kritikával, valóban hatalmas filmről beszélünk, kíváló történettel és nagyon tehetséges színészekkel. én már kétszer láttam, és jövőhéten megyek megnézni harmadszor is. megvettem a könyveket is, az elsőt már kivégeztem, jövőhéten vár rám a második. viszooooont, mivel a filmet hamarabb láttam, nekem a könyv picit csalódás volt. sok helyen pongyola a megfogalmazás, és maga az elbeszélés is jelen időben zajlik – ami nekem nagyon zavaró volt. továbbá vannak benne olyan elemek, amik egyszerűen gagyik. SPOILER a végén amikor beküldik a farkas-mutánsokat, a könyvben a farkasok igazából az elhullott játékosok, csak mutáns alakban… SPOILER VÉGE
  természetesen a könyv végére megszoktam a történetvezetést, és még jobban hozzámnőttek a karakterek, de a film nekem egy hangyányival jobb volt. ami durva. :D
  a másik amire felhívnám a figyelmed, az az, hogy az egész könyv egy utánzat. mondhat bárki, bármit, a hunger games egy battle royale 2.0 (vagy mondhatnánk hogy legyek ura 3.0) ezeknek a könyveknek mind az a tartalma, hogy van egy csapat fiatal aki egy teljesen lehetetlen helyre és szituációba kerül, és végezniük kell egymással. a battle royale-ra ilyen szempontból jobban hasonlít a hunger games, még maga a végén lévő csavar (tehát a Katnis és Peeta megmenekülése) is ugyanaz, sőt a második könyv tartalma is teljesen megegyezik a BR második részével (amiből ugyancsak film készült, de az is már vagy 10 éve) természetesen az írónő tagadja, hogy hallott volna bármelyik műről (elég szomorú ha ez tényleg így van)… tehát annyira ne dobjunk hátast a storyn, mert nem egyedi :) ezt leszámítva tényleg nagyon jó film és élvezetes könyv a hunger games.
  ha ajánlhatom, olvasd el a BR-t, ugyan sokkal véresebb, de sokkal izgalmasabb

 7. Katnnis nem szeret bele Peetaba. Majd csak a 3. kötetnek a vége felé….Jah és Katnnis 16 éves. :)) De egyébként a kritikában leirtakkal teljesen egyet értek. :D Nagyon-nagyon jó, izgalas és magásval ragadó a könyv és a film is egyaránt. Mindenkinek ajánlom.

 8. [suxel](#12074318): Na, ennek örülök, hogy tetszett :)

  [Aribeth](#12074807): Most, hogy elolvastam én is, egyet értek, a könyv harmadik része az én tetszésemet sem nyerte el maradéktalanul. Jennifert most nagyon megszerettem, beszerzek a filmográfiájából egy-két darabot, az biztos :)

  [Risi92](#12074841): Nahát, erről én még nem is hallottam. A történet alapján szinte tényleg ugyanaz, csak még brutálisabb verzióban. Beszerzem és elolvasom, köszi a tippet!

 9. Nekem nagyon tetszett a film. Jó volt, persze feltűntek benne hiányosságok, de az érzelmekkel elragadott.
  Először hallottam a filmről utána gondoltam belevágok a könyvbe, ahhoz képes, hogy távol áll tőlem hihetetlenül megfogott ez a világ, de főleg az érzelem, így a könyvek után kerültem a filmhez.
  Jó lett volna szerintem Katniss kommentárját hallgatni. Mégis jó, hogy láttam, hogyan szerez támogatókat Haymitch, milyen reakciót vált ki Gale-ből a csók, hogy mit gondol Snow elnök, és, hogy ikonikus fehér rózsákat vágott, hogy zavargás tört ki Ruta halála miatt a 11. körzetben stb. Ezeket kaptam, amiket a könyvben nem “láthattam”.
  Értékel, hogy csak egy szálát változtattak meg a filmben a brossal kapcsolatban. Talán ez a csavar jobban is tetszett, mint a könyves. Katniss nekem ne mondja, hogy nem szereti Peetat, mert nem tudom mit csinálok. Nekem nyilvánvaló.
  Tanulságos film. Katniss a küzdeni akarásra, a szeretetre, a harcra és a szerettek fontosságára tanít meg. Ő nem a játék kedvéért öl, hanem önvédelemből. Imádtam.
  Amikor Jennifer Lawrencet megláttam, azt hittem az lesz, mint a Twilightban, hogy folyton komoly fejet vág, de mekkorát tévedtem… Liam Hemwsworthot bírtam az Utolsó dalban, de sokat nem szerepelt. A Josh Hutcherson jó volt. Woody Harrelson haláli egy fazon.
  Igazából meglátszott egy kicsit, hogy vannak hiányos dolgok, de a könyvismeretemmel kitöltöttem.
  A végét azt tudjuk, de egy kicsit Katniss felhúzott.
  Összességében: 5/4, mert nem volt tökéletes, de mégis.
  Erre mondom azt, hogy újra megnézném.

 10. Kihagytam a Kapitóliumot. Azok a göncök, mintha sült bolondok járnának az utcán. Király Az Éhazők Viadala!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here