Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Terra Nova – Véget ért az első évad

Terra Nova – Véget ért az első évad

2
Oszd meg!

Ha a legmegosztóbb sorozat címkét kellene valamelyik szériára rábiggyeszteni, az első tippem minden bizonnyal a Terra Nova lenne. Egyszerre imádom és utálom, ami nálam ritkán fordul elő. Ez a paradoxon mindenesetre érdekes, de legalább arra rávett, hogy minden héten várjam, és nézzem a részeket. Sokszor eluntam magam, volt, hogy szívem szerint lekapcsoltam volna, de néha annyira bepörgött a történet, hogy nem győztem kapkodni a fejem és értelmezni a látottakat. Nálam abszolút megosztó ez a sorozat, a legrosszabb pedig az, hogy nézném tovább. Mert akkora cliffhangert bedobtak a végére, hogy ihaj. De ez a spoileres része, előbb nézzünk egy általánosságot.

Alapvetően az a legnagyobb bajom a Terra Novával, mint mindenki másnak. Nem tudja eldönteni, hogy most ez egy családi sorozat, dínós sorozat, vagy valami scifi. Össze-vissza rohangál a típusok között, és mintha képtelen lenne rájönni arra, mi is akar ez lenni. A legrosszabb tulajdonképpen az, ha megnézted a pilotot, és utána rögtön a finálét, akkor is tökéletesen össze tudok rakni a történteket. Azt mondom nincs ezzel semmi baj, tíz részt el lehet tölteni karakterizációval, és akkor mindenki jól járt, de itt még ez sem nagyon történt meg. Folyton bedobták a rejtély kártyát, a “lesz még itt valami, tarts ki“, és néha valóban volt ez meg az, volt amelyik karaktert kicsit jobban megismertük, de alapjáraton a személyiségfejlődés senkinél se volt megtapasztalható. Mindannyian megmaradtak ugyanannak a sablontípusnak, akinek az első részben megismerhettük őket.

Alapvetően az epizodikussággal tényleg nem lenne hatalmas bajom, hiszen egy halvány átívelő szál azért megvolt, de tényleg elkövették az összes hibát, amit csak lehetett. Ha az írókban egy kicsit több kreativitás van, akkor mindezt simán el lehetett volna kerülni. A legrosszabb az egészben pedig az, hogy amikor működtek az agytekervények, amikor megcsillogtatták a tehetségüket, akkor nagyon érdekes és jó ötleteket dobtak be, de ez sajnos ritkán fordult elő. Ami még bántott a részek során az a dínók kezelése volt. Alapvetően mintha ott sem lettek volna, de egy-egy rész pedig csak velük foglalkozott. Persze, megértem, spórolni kell, de akkor ne legyen egy olyan rész, ami azokkal van tele, hanem osszák el szép egyenletesen a pénzt. A CGI-hez nem nagyon értek, így azt nem tudom rendesen kritizálni, mindössze annyi hozzáfűzni valóm van, hogy mérföldekkel jobb volt, mint a “V” esetében.

Most jövök a spoileres résszel, a fináléval kapcsolatban! Gondolkodjunk egy kicsit. Ha én egy megszálló hatalom vagyok, és rájövök, hogy az ellenségem jobbkeze a táborban van, akkor egyből megölöm. Nem gondolkodom hülyeségeken, nem veszem be, hogy süket, egyszerűen kinyírom. Ha nálam vannak a nagyobb horderejű fegyverek, ha látom, merre menekül az a rohadt kocsi, fogom azt a sugárhajtású rakétavető izét és addig tüzelek míg össze nem esek. Ha el akarok foglalni egy “országot”, akkor okosabban cselekszem. De hát ezek annyira hülyék voltak, hogy az már fájt. De nagyon.

Az összes Taylor halhatatlan? Csak nekem van elegem Lucasból? Annyira örültem, juhhé, végre kinyírták, erre csak túlélte. Miből van az a gyerek, acélból? Az indítékai még mindig érthetetlenül agyonmagyarázott baromságok, amiknek se füle, se farka, ami azért fájdalmas, mert elvileg nekünk át kellene élnünk a srác drámáját, meg kellene értenünk mit miért tesz – erre találták ki a háttértörténetet, – de ennek ellenére csak kapkodom a fejem, és azon gondolkodom, miééért? Jó, alapjáraton látszik a srácon, hogy megártott neki a dzsungel és begolyózott, de ennyire? És végre, megtudtuk azt is, mi rosszat tett Taylor Szomáliában. A senkiházi gonosz trottynak választania kellett a fia és a felesége között, és ő Lucas mellett döntött, a neje pedig meghalt. Na ezért gyűlöli őt Lucas. Komolyan? Ezt sikerült kitalálni? Tényleg? Ezt kellett felvezetni részeken át? -.-

Shannon apuci a nagy hős, megmenti Terra Novát, mert ő az aki a legjobban ismeri a terepet, a jövőt, a múltat, az átjárót, és tud ő légmaszk nélkül is rohangálni a ferőzött jövőben, oh, minek az neki. Olyan gyorsan rohan ha kell, hogy nem számít ha mögötte jön egy t-rex, vagy sorra robbannak fel a tartályok és üldözi még a tűz is. Sőt, túlél egy karcolás nélkül egy rohadt robbanást is, mi az neki. Jim Shannont akarják a következő Chuck Norrisnak? Nemár! Unom a pasit. Bezzeg a felesége, Elizabeth. Nagyon érdekes és komplex karakter, imádom azt a nőt. Az a vírusos-altatós machináció pedig maga volt a csúcs.

Végezetül a cliffhangerről: érdekes gondolat. Ezek szerint már korábban is odatévedtek emberek csak úgy, szóval hiába zárták le az átjárót, még mindig van kapcsolat. De mégis mivel? A 18. századba fognak eljutni Lucasék, ha elmennek a Rossz vidékre vagy hová? És akkor arrafele még mindig élhetnek emberek? Ha lesz második évad, ugye nem arra megy ki a játék, hogy összecsap Észak és Dél? Azt nagyon nem tudnám értékelni. Mindenesetre kár emiatt aggódni. A világ legdrágább szériájáról beszélünk, a nézettsége pedig a véka feneke alatt van. Kár egy második évadban reménykedni. Viszont, ha a fináléból kivág valaki három-öt percet, akkor kaphatunk egy rendes sorozat finálét. Ha kiderül, nem lesz második szezon, remélem lesz annyira könyörület a magyar csatornákban az itthoni premier kapcsán, hogy megvagdossák az utolsó részt.

Értékelés: 5/10
Fel tudnék még sorolni ezer dolgot amit utáltam, és hatszázat ami tetszett, de nem érek rá egész nap. A lényeg a következő: számomra ez a guilty pleasure. Utálom, amiért szeretem, utálom, amiért nézem, és utálom, amiért drukkolok egy második évadnak. A legjobban az fáj, hogy ha így érne véget, rohadtul idegesítene a dolog…

2 Hozzászólások

  1. voltak részek amiket kissé unalmasnak tartottam ,de igy utolag visszagondolva mindig vártam a következöt és összegezve a stargate univerze szintjére raknám ami részemról egy elismerés.

    szerintem top sorozat

  2. [coolness](#11834296): Tényleg top sorozat, mert voltak nagyon jó részletei is. Kicsit több odafigyelésnek azért örültünk volna szerintem :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here