Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Revenge – Az első tíz epizódról

Revenge – Az első tíz epizódról

4
Oszd meg!

Pár hete vonult csupán téli szünetre a Revenge, de máris rettentően hiányzik. Egyszerűen beleszerettem az ABC sorozatába, résztől-részre egyre kíváncsibbá tesz a történet. Már a pilot is nagyon bejött, erre pakolt rá egy hatalmas lapáttal az izgalmas folytatás. Igaz, az eddig leadott tíz rész alapján változott jópár dolog a sorozat világában, egy kicsit a szerkezet is átalakult a negyedik rész után, ennek ellenére a karakterizációt annyira érdekessé tették, hogy még a szappanos húzások sem zavarnak, sőt, talán még be is jönnek egy kicsit. Ennyit a kritika spoilermentes részéből, csajunk bele a lecsóba!

Emily bosszúra éhes, ezt már az elejétől tudjuk. Azt is, hogy a bosszúja jogos, hovatovább, még drukkolunk is neki. A nagy megérkezés Hamptonsba, a revansot veszünk minden héten verzió pedig kifejezetten bejött. Részről-részre felbukkant egy-egy alak, aki ártott az apjának, és akit Emily szépen, csendben és roppant trükkösen kicsinált. Igen, a trükkös verziónak néha a számítógépes mahináció is a része, de ezt nem nevezném feltétlenül történetbéli gyengeségnek, egyszerűen ez a 21. század világa. Akárhogyis, nagyon bejött a heti bosszú verzió, és már kezdtem azt hinni, ez vár ránk jó ideig. El tudtam volna nézni, mit ne mondjak :) Viszont, megérkezett Tyler, jött egy badboy és borult a szisztéma. És bejött-e váltás? Hát pont nekem ne tetszett volna?

Végre, kaptunk egy selyemfiút, Tyler pedig nem kispályás. Bármit bevet azért, hogy sikerre tegyen szert. Akár azt is mondhatnám, méltó ellenfele Emilynek. Kellően gátlástalan, nem igazán vannak érzelmei, tökéletesen manipulálja a környezetét, allatomosan beszerez minden információt amit aztán fegyverként használ fel. Eközben pedig az írók megteremtenek egy – ugyan gyenge lábakon álló, – háttértörténetet, egy érzelmi ok-okozat összefüggést, aminek köszönhetően valamelyest világossá válik, mik is Tyler céljai. Úgy tűnik szerelmes Ashleybe, meg akarja neki adni azt, amit – szerinte, – megérdemel, plusz a családja tönkrement, gondolom őket is támogatni akarná, plusz hiányzik neki a korábbi életszínvonala, és bármit – de szó szerint bármit, – megtesz azért, hogy ezt visszakapja. A Nolan-Tyler kapcsolatot pedig imádtam. Az a jelenet, ahogy Ty az ujja köré csavarja a szőke ficsúrt, hát valami zseniális volt. Jó, persze gondolom volt akiket sokkolt a látvány, de maga a párbeszéd, a megszerkesztettség, a sejtelmesség és a vad WTF-faktor szerintem mindenkinek egy hatalmas kiütés lehetett. Nekem legalábbis az volt :)

Emilyt továbbra is imádom, de persze megértem a sok helyen leírt kritikát, miszerint nem elég erőteljes Emily VanCamp játéka, Emily túl hülyén bánik Nolannel (Why?). Mindennek ellenére én szeretem a karaktert, maximálisan “támogatom” a bosszúját. A szerelmi élete azonban egy katasztrófa – rossz látni szegény Emilyt két ennyire akaratgyenge és tipikus szépfiú mellett. Sem Daniel, sem Jack nem férfias, nincs bennük semmi extra, ők csak két unalmas, kiszámítható és valahol idegesítő srác, akik nem veszik észre még azt se, ami a szemük előtt lezajlik. Persze, Nick Wechsler és Joshua Bowman nagyon helyes és igazán jó rájuk nézni, de ez perpillanat képtelen feledtetni a két karakter gyengeségét.

A legtöbb fiatalos sorozatban az idősebb generáció ügyletei általában egysíkúak és unalmasak, a fiataloknál pedig pörög az élet. No, ez a tendencia a Revengeben aztán felborul rendesen. Declan és Charlotte jelenléte minden egyes percben maga a totál feleslegesség, hiszen saccperkábé semmit se tesznek hozzá a történet folytonosságához. Mindkettő csak két statiszta, akik kaptak szöveges jelenetet. A jelentőségük maximum annyi, hogy Charlotte miatt megismerhettük Victoria egy érzelmesebb oldalát, olyan dolgot, amit eddig talán maga elől is eltitkolt, és egyfajta érzelmi zsarolóeszközként is funkcionálhat valamelyik gyerek. Ki tudja, talán Jack és Victoria karaktere is másmilyen lenne, ha nem lennének ott mellettük ezek a kis görcsök. De akkor is, unalmasak!

Madeleine Stowe pedig teljes mértékben megérdemelte a Golden Globe jelölését, nagyon tetszik a karakter. Sőt, ez a felvázolt szerelmi háromszög – négyszög, – is elég érdekesre sikeredett. Lydiát pedig teljes mértékben megimádtam, és roppant mód hiányolom őt a képernyőről. Remélem feltűnik még ő Conrad oldalán. Ha nem Emily győzi le végül Victoriát, a legjobb ellenfele biztos Lydia lenne. Ő is tökéletes alkalmas lenne a Hamptons királynője titulusra. Ki tudja, talán majd Conrad hozzájuttatja ehhez a címhez :)

Értékelés: 9/10
Vannak gyengébb szereplői a sorozatnak, akik miatt néhány perc egysíkúvá és unalmassá válhat, ennek ellenére a főszál pörög rendesen, Victoria, Emily és Tyler karaktere pedig telitalálat. Alig várom a januári folytatást – engem teljesen elvarázsolt a sorozat!

4 Hozzászólások

  1. Én is nagyon imádom ezt a sorozatot.Nekem is az tetszik benne, hogy annyira különleges a történet nem a sablonos és teli van fordulatokkal.
    Emily játékával nekem sincsen semmi bajom szerintem jól hozza a karaktert.A két pasi engem is irritál, ha már választani kéne akkor Daniel,de igazából egyik sem.

    Stowe zseniális,de ő már bizonyított jó pár filmben.A jelölést egyértelműen megérdemelte(amúgy már van egy Golden Globeja)

  2. Emily VanCamp szerintem is érdekesen oldja meg a feladatot, néhol azért látni nála egy-egy gyenge lábakon álló jelenetet, de a fiatalok között alapvetően ő viszi a pálmát :)

  3. Az egyik kedvencem az új sorozatok közül. Mindig szeretem, ha a nők a sarkukra állnak, és akkor megmutatják, mit tudnak. Emily nem a kedvencem, bár már több sorozatban is láttam, de jól hozza a figurát, számomra hihető. Csak az nem tetszik, ahogy az egyetlen “barátjával”, Nolannel bánik, aki a favorit nálam, imádom azt a fickót! Ráadásul most kiderült, hogy meleg, ami szintén csak plusz.:) Victoria egy fekete özvegy, egyszerűen zseniális, ahogy játszik. A többiek nem igazán érdekelnek, a fiatalok ott vannak néha, senkit nem zavarnak, hátha kezdenek velük valamit később. Tyler egy kis görény, az új részben végre a helyére tették, azt kapta, amit megérdemelt. És remélem, hogy a testvére, Alex sokáig marad, mert Nolan érdeklődését felkeltette.:) És azt is várom, hogy Emily alteregója, aki most ugye Amanda, eltűnjön, de ez bizonyára még nem mostanában lesz.

  4. Hű, ha láttad az új részt, akkor a Nolan-Emily barátság új szintre lépett, úgy tűnik az írók észrevették magukat :)
    Egyébként egyetértek a hozzászólásoddal, Amanda már engem is idegesít :s

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here