Főoldal Érdekességek Érdekességek Switched at Birth (Elcserélt Lányok) – Érdekességek

Switched at Birth (Elcserélt Lányok) – Érdekességek

13
Oszd meg!

Nem felejtettem el a beígért Swithed at Birth Week-et, csupán nem tudtam annyira anyagot összegyűjteni a sorozatról, ami egy hétre elegendő lett volna. Így egy nagyobb lélegzetvételű cikken belül ismerjétek meg a legfontosabb információkat az Elcserélt lányokról. A holnapi premier kapcsán még jövök két meglepetéssel!

TÖRTÉNET
Bay Kennish (Vanessa Marano) egy művészlelkületű tinédzser, akit a háziasszony édesanyja, Kathryn (Lea Thompson) és a korábbi profi baseball játékos apja, John (D.W. Moffett) nevelt fel, Kansasban. Bay testvére Toby (Lucas Grabeel), aki többek között szerencsejáték problémával küzd, emellett pedig szeretné énekesi álmait megvalósítani. Bay kicsit problémás, sosem érezte úgy, hogy igazán beletartozna abba a családba, ahol él.
Daphne Vasquez (Katie Leclerc) egy süket lány, aki a betegsége ellenére kiegyensúlyozott és boldog tudott lenni, és mindig az élet pozitív oldalát nézi. Ebben segít neki anyja, Regina (Constance Marie) aki mindent megtett a lány boldogulásáért. Reginát elhagyta a férje, mert az volt a meggyőződése, hogy Daphne nem az ő lánya, hiszen egyikükre sem hasonlít.
Bay egy iskolai kísérlet során vérteszteket végez, amiből egyértelműen kiderül, ő nem lehet John és Kathryn gyermeke. A család a kórházhoz fordul, ahol kiderítik, a születésükkor elcserélték a két kisbabát. Hamarosan megtalálják a Daphnet is, így különös módon egyedülhet a két “família”. Mivel a Vasquez család anyagi problémákkal küzd, és a Kennish szülők szeretnék jobban megismerni Daphnét, ezért Vazquezék beköltöznek a vendégházba. Így kezdődik a két család eggyüttélése, szinte egy fedél alatt.
Miképpen dolgozza fel két család a puszta tényt, hogy nem a biológiai gyereküket nevelték fel, és eközben az “igazi” lányukat egy másik család gondozta? Többek között erre a kérdésre is keresi a választ az ABC Family sikersorozata.Könnyek és nevetés valamint minőségi dráma, ezt garantálja minden egyes héten az Elcserélt lányok egy-egy epizódja. Csípd el te is a Magyar Televízió műsorán kedd esténként.

ÉRDEKESSÉGEK
– Az első epizódot 2011 Június 6-án mutatták be az amerikai ABC Family csatornán. Az epizód hatalmas nézettséget ért el már a premierrel, a teljes lakosság köréből 3,3 millió nézőt vonzott a show. Ha tovább elemezzük ezeket az adatokat, a 18-34 évesek körében elért 1 millió, és a 18-49es korosztály 1.7 milliós nézettsége a csatorna legnézetebb sorozatává tette. Az már csak hab a tortán, hogy az aznapi ismétlésnek hála összesen 4.9 millióan látták a pilotot.
– A premier előtti héten az ABC Family játékot hirdetett. Mivel az egyik főszereplő, Bay egy graffiti “művész”, tíz különböző weboldalon hagyta ott a nyomát egy-egy képen, a látogatóknak pedig ezeket kellett összegyűjteniük, és végül megadni egy kódot. A szerencsés pedig négyezer dollárt (~ 925.000 ft) nyert.
– Mivel a sorozatban több állandó szereplő használja a jelbeszédet, ezért egy szakértő is részt vett a forgatásokon, így biztosítva ezzel a jelbeszéd rendes használatát.
– Amikor csak süket szereplők beszélgetnek (általában Daphne és Emmett), akkor hangszerkesztéssel eltávolítják az összes háttérzajt (kocsik, számítógép, stb.) és csak a környezeti zajokat (madarak, szél, stb.) hagyják meg. Ezt a készítők azért találták ki, hogy a nézők jobban átérezzék a süket szereplők között zajló nyelvkommunikációt, és ezáltal beleéljük magunkat az ő helyzetükbe, életükbe.
– Bár a történet szerint a cselekmény Kansasben játszódik, de a forgatásokat Atlantában intézték el. Ennek ellenére forgattak kültéri jeleneteket Kansasben, többek között a Kemper Kortárs Művészeti Múzeumban és a Loose Parkban.
– Számos utalás van arra, hogy John Kennish korábban a Kansas City Royals baseball csapatban játszott. A valóságban nem volt ilyen nevű játékos a mezőnyben.
– A sorozatot a nyári Teen Choice Awardson több díjra is jelölték, de a díjak nagyrészét az ABC Family másik sorozata, a Pretty Little Liars orozta el előlük.
– A magas nézettségnek köszönhetően érkezik az első évad folytatása is, méghozzá Január 3-án. A csatorna összesen 22 plusz részt rendelt be az első szezonhoz, így összesen 32 epizódos lett az első etap – ennyi rész akkor is el fog készülni, ha netán valami csoda folytán visszaesne a sorozat nézettsége.
– Apropó, nézettség. Nem csak a premier epizód, hanem a folytatás is kiemelt figyelem kíséretében debütált, az első tíz rész átlagnézettsége pedig 2,75 millió. Ezzel az eredménnyel pedig megtörtént a hatalomváltás – a nyáron az Elcserélt lányok lett az ABC Family legnézetebb sorozata. Másodikok a bűbájos hazudozók, a Pretty Little Liars (2.65 millió) lányai lettek. Harmadik helyen végzett az eddigi éllovas, a The Secret Life Of The American Teenager (2.56 millió)

FŐSZEREPLŐK
Katie Lecrec (Daphne Vazquez): Bár Texasban született, Coloradóban nőtt fel. Ő a legfiatalabb a három testvére között. Öt évvel ezelőtt diagnosztizálták nála a Meniere-kórt, ami egy degeneratív fülbetegség, aminek a tünetei között többek között a halláscsökkenés és a szédülés is beletartozik. A családjában gyakori ez a betegség, az édesapja és a nővére is ezzel küzd. Legnagyobb szerepét az Elcserélt lányokban kapta, színészi debütálását a Veronica Mars c. sorozatnak köszönheti.
Vanessa Marano (Bay Kannish): A 19 éves színésznő Los Angelesben nőtt fel, és mivel olasz felmenőkkel is büszkélkedik, ezért a nyelvet is remekül beszéli. Már tízévesen elkezdett komolyan színészkedni, többek között a Nyomtalanul, Szívek Szállodája és a Visszatérés c. sorozatokban is kapott fontos szerepet még az Elcserélt lányok előtt.
Lucas Grabeel (Toby Kennish): A most 27 éves Lucas a Missouri Springfieldben született, és ott végezte el az iskoláit is, 2003-ban diplomázott le. Viszonylag hamar felfedezték, és miután a Disney a szárnyai alá vette, és megkapta a High School Musical egyik főszerepét, sok ajtó megnyílt előtte. Zenei téren is aktív volt, a HSM betétdalain kívül a saját szerzeménye, a You Got It c. dal is nagy sikert aratott az iTunes-on 2007ben. Lucas színházban és musicalekben is szerepelt, mielőtt megkapta az Elcserélt lányok egyik szerepét.
Sean Berdy: Floridában született és nőtt fel. Másodéves hallgató az Indianai Siketek Iskolájában, 2010-ben pedig ő lett Mr. Süket Tini Amerika, egy felvonuláson, amit 1999 óta tartott meg az iskolája. Mivel ő is süket, karrierjében elsősorban jelbeszédes jelenetekben tűnt fel. Az Elcserélt lányok előtt a legnagyobb szerepe a 2008as, A Deaf Family c. film volt.

13 Hozzászólások

 1. Már felfigyeltem rá az M1 ajánlóiban és meg is néztem tegnap. Érdekes az alapkoncepció,a bevezető epizód nagyon egyszerű volt,semmi különleges volt,de attól kíváncsian várom mit hoznak ki belőle. :)

 2. Most volt csütörtökön a 10 rész és én még mindig nem unom. De nem is fogom. Szerintem nagyszerű sorozat és mindenkinek ajánanám, aki most kezdené, csak bátran.

 3. Most töltögetem a szinkronos részeket torrentről, leszek vagy egy 5 napos eltávon, és remélem azalatt ráérek megnézni a részeket és majd nyilvánítok valami röpke véleményt. :D :D

 4. Eddig 10 részt néztem meg! So mi so engem magával ragadott az egész sorozat. Nagyon régen szemeztem én már vele, de hát nem volt időm, így maradt a download és kerítettem magamnak 3 szabad estét. Nem csalódtam, igaz nekem kicsit in medias res kezdésű az egész, de már az első rész nagyon szuper volt. Nálam nem kell egy sorozatnak dögizgalmasnak lenni, elég ha a témája megfog. Ennek megfogott: alapból milyen durva már 2 gyereket elcserélni, főleg ha kiderül és ezt még tetézik a siket-halló kapcsolatok. Nem semmi, lehet a 10. rész környékén döcög a sori, de én szeretem benne ezt a lassított menetet is. Külön kiemelném a sorozatból a kiskedvencemet Emettet, pedig hű de nem szerettem az első 2 részben. Nagyon tetszik, hogy tényleg nem halló emberek is játszanak a történetben. A sorozat nézése közben még ahhoz is kedvet kaptam, hogy esetleg majd a későbbiekben netán kipróbáljak egy jelnyelvi kurzust, a lehetőség az adott is lenne. :) Két lány közül ki szeretek jobban: annyira nem szerettem Bay-t sem, mostanra pedig már már talán jobban, mint Daphne, de legalább annyira. Regina nekem egy mintaanya volt benne, aztán szépen rámijesztettek a fotókkal a gitártokban. Neki is vannak hibái, de én nem tudom elítélni, még mindig imádom. Annyira emberi az egésznek az ábrázolása és nekem hiteles az egész. Most pedig nagyon kíváncsi leszek, hogyan tovább, hogy Angelo is a képbe került. Az megint kifejezetten tetszett, hogy pl Toby karaktere sem az az unalmas, sőt a szerencsejáték dolognak kifejezetten örültem benne. Én ezt a sorozatot bátran ajánlom mindenkinek – kellemes kikapcsolódás az tuti.
  Én még mindig nem akarom elhinni, hogy 27 éves Toby. Az elején én még fiatalabbnak néztem Baytől is, de max 19nek gondoltam.

 5. [suxel](#11986793): Örülök, hogy tetszik :) Néha jó dolog a telenovellák mellett megismerkedni egy-egy amerikai alkotással is.

  Lucas Grabeel valóban remekül “tartja” magát, viszont ha megfigyeled, a Daphnet alakító színésznő is rég elmúlt 17 :)

 6. Oh, Tibi! Mennyi mindent is nézek én telenovella front mellett? Nézzük csak: viszont itt is vannak elmaradások, mivel itt kb heti egy jön ki vagy még ritkábban, úgy vagyok vele hogy megvárok vagy 5-6 epizódot vagy egy egész évadot is néha, amíg összegyűlik.
  Született feleségek, Chuck, Erica világa, Elcserélt lányok, Skins, Smallville, (ez már rég lement, de én még a 8. évadnál tartok) Odaát, Grimm, Revange is itt van a gépemen, de ebbe még nem néztem bele.

 7. [suxel](#11998231): Wow. Üdv a klubban, a Chuck és a Grimm kivételével a többit én is szeretem :) Az Erica világa az egyik legjobb szerintem – oh, kevés annyira ismeretlen sorozat van itthon, mint az.

 8. Tudod Tibi én inkább csak sorozatokat nézek, filmeket nem annyira. Filmekből a művészfilmeket szoktam szeretni, a filmdrámákat, meg a fantasyket. Nálam ilyen Gyűrűk ura, (alig várom már a hobbitot) Harry Potter, Narnia uralom van filmek terén leginkább. De pl imádom a Faun Labirintusát vagy éppen az Út a vadonba című filmet is.
  Sorozatok terén mindenre vevő vagyok kivéve a krimisorozatokat, azok valahogy untatnak. Amik már lejártak régebben, de nagyon szerettem a Jóbarátokat is illetve a Harper-szigetet. Az előbb felsoroltak közül az Erica világára teljesen véletlenül régen egy szombat este bukkantam mikor nem tudtam mit nézni, s ottmaradt az Universal-on a tv. És jéé, ez milyen jó és függője lettem , a másik ilyen meg a CHUCK. Elküldtem a Retek klubot a picsába anno mikor 3 rész után leszedték! :( Azóta töltöm és imádom is. Az 5 évad az pontosan elég is lesz belőle. És ez a 2 az amelyik különösen kedves a számomra meg most már az elcserélt lányok, a többi meg remek kis időtöltés.

 9. számomra az a durva, hogy ismeritek a sorozatot és nagyon is ajánljàtok ami jó,-mert szerintem jól bemutatja a siketek helyzetét és kultúràjàt- és ennek ellenére is a süket jelzőt hasznàljàtok..

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here