Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Filmkritika: The Help – A segítség (2011)

Filmkritika: The Help – A segítség (2011)

3
Oszd meg!

Egyszerűen csodálatos volt ez a műalkotás, bátran mondhatom, hogy ez volt a legjobb film, amit az idén láttam. Még a Fekete Hattyútól is bőven jobb volt. Már nagyon rég láttam ennyire lenyűgöző és eredeti alkotást.

a-segitseg

Miről szól A segítség? Eugenia Skeeter (Emma Stone) miután befejezi a főiskolai tanulmányait, újságíróként helyezkedik el a kisvárosban, ahol felnőtt. Szomorúan veszi észre, hogy az ottani fekete cselédeknek milyen keserű a sorik, fehér munkaadóik még mindig semmibe veszik őket, pedig már az ’50es évek Amerikájának korában járnak. Skeeter úgy dönt, ír egy könyvet a helyzetről, amihez két bátor fekete cseléd segítségét kapja meg, akik elmesélik neki életük legdrámaibb emlékeit…

A sztori kifejtése zseniális lett, nem is érezni rajta, hogy több, mint kétórás filmről van szó. Minden percben nézeti magát, nincsenek üresjáratok vagy felesleges jelenetek, minden egyes perc azért született meg, hogy értelmet adjon az azt követőnek, ez pedig egy film esetén nagy kincs, az én szememben legalábbis. Imádom, ha nem érzek felesleges jeleneteket.

"THE HELP" 946_D_08558R In Jackson, Mississippi in 1963, (left to right) Skeeter Phelan (Emma Stone), Minnie Jackson (Octavia Spencer) and Aibileen Clark (Viola Davis) together take a risk that could have profound consequences for them all in DreamWorks Pictures' drama, "The Help", based on the New York Times best-selling novel by Kathryn Stockett. Ph: Dale Robinette ©DreamWorks II Distribution Co., LLC.  All Rights Reserved.

Maga a cselekmény rendkívül finoman halad, és maga a mód, ahogy megismerjük szerencsétlen fekete cselédek életét, megrázó és szívszaggató. Már csak az, hogy belegondolsz, ők nevelik fel a fehér kislányokat és kisfiúkat, akik amíg gyermekek, anyjukként tekintenek ezekre a derék nőkre, de amint felnőnek, már a saját cselédjükként bánnak megalázóan és borzasztóan az őket felnevelő nőkkel.

Már maga a helyzet abszurditása is meglepő, de amikor a film elején bevezetik az egyik fő problémát, miszerint külön toalettet kell tartani a fekete nők részére, mert “ők más betegségeket hordoznak, mint mi” (így magyarázta az egyik negatív szereplő), akkor szorul igazán ökölbe az ember keze. Hogy tehettek ilyet? A végkifejlettel kapcsolatban nem akarok spoilereket közölni, elég legyen annyi, hogy igencsak megható vége lett, Minny bosszúja pedig, hát, ha belegondolok, elfog a nevetés iránti vágy.

A színészek brillíroztak, az egyszer biztos, Emma Stone élete legjobb alakítását nyújtotta, az tény. Nagy jövő vár még a lányra, nagyon bízom benne, hogy jó szerepválasztásokkal addig marad az A-listán, amíg csak szeretne :)

"THE HELP" FF-001 Aibileen Clark (Viola Davis) overhears the exchange between Skeeter Phelan (Emma Stone, center) and her friends in DreamWorks Pictures' drama, "The Help", based on the New York Times best-selling novel by Kathryn Stockett. ©DreamWorks II Distribution Co., LLC. ÊAll Rights Reserved.

Az afro-amerikai színészek is remekül játszottak, Viola Davist korábban egy filmben sem láttam még, de ahogy az arcjátékával játszott, és azok a kifejező tekintetek, megérdemelnének legalább egy jelölést valamelyik rangosabb díjátadón. Octavia Spencer hozta a tipikus “nagydarab, nagyszájú fekete nő vagyok” figurát, de itt sikerült olyan drámaiságot belevinni a karakterébe, amit öröm volt látni. Ami még igazán meglepett, az Chris Lowell karaktere, a Veronica Mars óta nagyon kikupálódott a srác.

A háttérmunkások is remekül végezték a dolguk, Tate Taylor büszke lehet arra a forgatókönyvre, amit létrehozott, igaz, nem volt nehéz dolga, hiszen egy nagyon sikeres regényt adaptált. A táj egyszerűen gyönyörű volt, szinte vizuális orgazusom támadt, a sok kültéri jelenet miatt. Maga a film látványvilága nagyon impozáns, ha másért nem, hát ezért is érdemes belenézni. Ritkán látni ennyire minőségi művet, ami minden elemében a szórakoztatás magasiskolája.

Értékelés: 10/10

Ha egy jó filmre vágytok, menjetek el a moziba, és nézzétek meg. Ha emiatt másképp nézitek majd a világot, legalább egy icipicit, ne lepődjetek meg, ilyen hatással is bír ez a lenyűgöző filmtörténeti alkotás.

1716 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

3 Hozzászólások

  1. Amióta az újságban elolvastam az ismertetőjét a filmnek, azóta vártam. Ritkán járok moziba, inkább megvárom, míg felkerül a netre (csúnya dolog). Erre a filmre kellett eddig a legtovább várnom, de megérte, tényleg csodás. Mikor megláttam, hogy két óra, elcsodálkoztam, de alig vettem észre az idő múlását. Engem is elgondolkodtatott, pedig nem bánok úgy egy emberrel sem, mint a negatív szereplők. Mint már említettem, anyukám is belenézett, és nem bírta visszatartani a könnyeit. Számomra amúgy az jött le, hogy itt az egyik fekete nő volt inkább a főszereplő, és nem az, aki a könyvet írta.:)

  2. Köszi a kedves hozzászólást, örülök, hogy másnak is tetszett ez a remek film :) Nekem az elején nagyon úgy tűnt, az írónő a főszereplő, de a végére engem is alaposan megkavartak… :)

  3. Sajnos nagyjából 2 évembe telt, hogy rávegyem magam, hogy megnézzem ezt a filmet, de mennyire örülök neki, hogy végre megtettem. Imádom a ’60-as évek Amerikáját, és maga a polgárjogi mozgalom témája is nagyon érdekel, ez a film pedig annyira élethűen mutatja be (számomra legalább is) ezt a történetet, és hogy nem csak Martin Luther King harcolt a feketék jogaiért, hanem a hétköznapi “kis” emberek is.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here