Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Fekete hattyú (2010)

Fekete hattyú (2010)

1
Oszd meg!

Ritkán nyúlok mostanában filmekhez, és ha éppen arra vetemedem, hogy egyet megnézzek, igyekszem mindig valami különlegeset kiválasztani. A Fekete hattyú már régóta a listámon volt, és most végre sikerült magamévá tennem. És nem bántam meg, ohh, de mennyire nem. Csodálatos volt ez a film, nem hiába kapta meg azt a rengeteg díjat és a nagy kritikai elismerést. Igen, talán volt egy kis művészfilm jellege, de őszintén kétlem, hogy az túl sokat levett volna az élvezeti faktorból. Hovatovább, nekem talán még jobban is tetszett így, mert már rég gondolkodtam el egy filmen annyit, mint a Fekete hattyún.

Ti nem tudom, hogy voltatok vele, de nekem a vége nem volt teljesen világos, mondhatnám úgy is, szürreálisnak ítéltem meg. Igen, a történetben volt némi adagolás arra vonatkozólag, hogy Nina nincs teljesen birtokában az értelmi képességeinek, mégis, az a nagy dráma az előadás végén, túlságosan hirtelen és hihetetlen volt a számomra. Egyszerűen nem értettem meg, hogy miért is tette, azt, amit. És nem hiszem, hogy magyarázatként el tudnám fogadni a zárószavait, miszerint “Tökéletes voltam“. Persze, ki tudja, az is meglehet, hogy épp ettől volt ennyire különleges ez a film.

Nekem Natalie Portman az egyik kedvenc színésznőm. Ritkán látom őt filmben, mert általában a munkásságának a fele már csak a szinopszis miatt felejtős (Csillagok háborúja, Jézusooom nemár!), ezért örülök annak, ha valami igazán ütős filmben láthatom őt. Totálisan megérdemelte az Oscar díjat az alakításáért, és ha igazak az állításai, miszerint valóban ő táncolt a film kilencven százalékában, akkor hatalmas pacsi a színésznőnek a teljesítményéért. Alig várom, hogy ismét valami különleges filmben bukkanjon fel Ms. Portman!

Sose voltam nagy balettrajongó, és azt hiszem, nem is leszek, de az előadások, amiket a filmben láthattunk, elvarázsoltak engem is. Azt hiszem, jó lenne élőben is megnézni egy Fekete hattyú előadást. Ti szoktatok járni balettre? Ha igen, milyennek ítélitek meg?

Értékelés: 9/10
Nem hétköznapi alkotás, az biztos. Ha a történet nem is mindig, azonban Natalie Portman játéka minden percben elvarázsolt.

1423 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

1 hozzászólás

  1. Nina egész élete ugye arról szólt, hogy megfeleljen az anyjának, aki hajtotta, hogy ő legyen a legjobb. Ez pedig ugye kiütközött nála egy amolyan tudathasadás formájában, amikor egyrészt ő volt ő, de volt egy másik, sötétebb énje is. Ez volt a fekete hattyú. Ráadásul képzelődni kezdett, fantáziavilágot teremtett magának, és sokszor a néző sem tudta, hogy amit lát, az a valóság, vagy csak Nina agyában létezik. Pont ezt adta a film sava-borsát, hiszen ez a kettősség volt a lényeg.

    A film vége érthető, ha kissé jobban utána gondolsz. Nina meghalt, kész, vége pont. Valószínűleg saját magát ölte meg.

    A film egyébként fantasztikus volt, Natalie Portman pedig bizonyította, hogy nemcsak Amidala királynőként tud játszani. A film pedig megérdemelten kapott Oscart.

    Egyébként a film művészfilm, ezért húzzák le sokan, mert nem értik magát a történetet. Persze a filmhez azért nem árt ismerni a Hattyúk tava balettet sem.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here