Körkérdés: Mi a legfontosabb egy sorozatban?

  0
  Oszd meg!

  A múltkor a sorozatnézési szokásokat vettük górcső alá, most ideje megvitatni azt, hogy ki miért néz éppen egy adott produktumot. Manapság is legalább száz tévésorozat fut az Egyesült államokban, plusz a már befejezett sorozatokból is lehet válogatni, ráadásul Anglia, Kanada vagy épp a dél-amerikai országok is gyártanak bőven néznivalót. Az pedig addig oké, hogy valami miatt belenéz az ember, de mi az, ami miatt ott ragad? Nálam három szempont dominál – az általam írt kritikákban is ezek vannak mindig kiemelve:

  • Történet: Ez a legfontosabb. Hiába rohangálnak valahol félmeztelen dögös pasik a tengerparton, ha minden egyes dialógus gyermekded, a történet sablonos és kiszámítható… Az a legfontosabb, hogy pörögjön a sztori, legyenek jók a jelenetek, és az ember élvezze amit néz. Ehhez pedig a jó történetvezetés elengedhetetlen.
  • Látványvilág: Nem szeretem ha bezárják egy dobozba az adott sorozatot. Tudjátok, amikor van négy díszlet, és azon kívül mást nem is használnak. Számomra fontos a látványvilág, imádom az utcai jeleneteket, a tengerpartiakat meg aztán pláne. Persze, tudom, CGI meg minden, de akkor is, ne zárják be hőseinket állandóan pár fal közé, ez egy idő után nagyon lehangoló tud lenni a számomra:
  • Jó pasik: Avagy jó csajok, kinek a pap… Igen, elég felszínes hozzáállás ez, de nem hiába mondják a jóképű férfiakra angol nyelvterületen, hogy good looking. Mert van akire kellemes ránézni. Nagyot dob bármilyen sorozat élvezeti faktorán ha olyan szereplők játszanak benne, akik külsőre nagyon vonzóak. Persze ez nem jelenti azt, hogy csak olyan szériák lennének szerethetőek, ahol Matt Lanter és AnnaLynne McCord a szereplők prototípusa. A legjobb példa erre a Nevem Earl vagy a Mike és Molly, ahol a történet és a látványvilág adta el a sorozatot. De akkor most képzeljünk el egy Gossip Girlt Chace Crawford szexi pofija, Ed Westwick rosszfiús sármja és Penn Badgley cukisága nélkül. Mennyire lennénk rá vevők?

  A legideálisabb az, ha ez a szentháromság egyszerre működik, mint például a Glee, Vámpírnaplók vagy a Szívek szállodája esetében. Azonban, ha csak egy, netán kettő adott egy sorozatnál, akkor már necces az, hogy én hosszútávon a nézője maradjak. Arra például nem volt még példa, hogy valamit csak azért nézzek, mert xy nagyon jól néz ki, és csak a szép helyszínek miatt sem fogok semmit se nézni. A három szempontból számomra a történet a legfontosabb, ha az jó, akkor van esély. Nálam erre a legjobb példa a The Big Bang Theory. Jópasik nincsenek benne, a látványvilág egyenlő a nullával – hány díszlet is van? Három? – de jók a poénok és sokat lehet nevetni rajta, ezért is van a “majd folytatom” listámon, a “soha többet bele se nézek” helyett.

  Szóval, összesítve, a legideálisabb az, ha mindhárom tényező adott, ezek az igazi kedvencek. Ti hogy rangsoroljátok a dolgokat? Miket vesztek figyelembe egy sorozat nézésénél?

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here