Főoldal Kritika és Értékelés Pilot Terra Nova – A dupla pilot

Terra Nova – A dupla pilot

0
Oszd meg!

A múlt héten bemutatkozott Amerikában a világ legdrágább tévésorozata, a Terra Nova, aminek készítői között többek között Steven Spielberget is megtaláljuk. A rendező, a történet, a magas költségvetés és a rendelkezésre álló temérdek idő miatt mindenki hiper-nézettséget, tökéleges látványvilágot (CGI) és egy “agyeldobósan jó” nyitányt várt volna, ehelyett kaptunk egy ugyan szórakoztató, de elméleti síkon igencsak megkérdőjelezhető dupla részt, ráadásul a CGI bár egy sorozatéhoz képest egy paraszthajszálnyival jobb (“V”-szint, szerintem) – de még így is lehetne sokkal jobb. Az idő és a pénz megvolt rá.

A Terra Nova története gondolom mindenki számára ismert, de azért leírom. 2149-ben a Föld már annyira szennyezett, hogy nem vehetsz levegőt az utcán, nem láttál évek óta narancsot, és csak két gyereked lehet. Az emberiség kitalál egy megoldást, méghozzá az időutazást, ami egy féreglyukon keresztül 85 millió évvel korábbra, Terra Novára küldi a jobb sorsra érdemeseket. A történet egy központi család szemén keresztül elevenedik meg, ahol az apukát börtönbe megy, mert dugdosta a harmadik gyereküket, a kiválasztott, túlképzett orvosnő pedig mehet a múltba, de viszi magával a családot, férjestül, gyerekestül, a múltban meg aztán felszínre törnek az elmúlt évek gyötrelmei, ráadásul nem minden olyan fényes Terra Novában, mert hát dínók is vannak, meg lázadó emberek, no meg titokzatos vésések a köveken…

Elsőre talán felkeltheti az emberek érdeklődését, de hamar kihunyhat a láng amikor feleszmélünk arra, hogy mennyi klisével tömték tele az első részeket, mint a jól ismert “szilárd de érző szívű titkokat rejtegető katonai vezető”, “lázadó de jólelkű kamaszsrác” vagy “az önfejű nagyszívű főhős”, aki aztán mindent megold. Ezekkel a karakterekkel nem is lenne alapjáraton gond, nemhiába található meg a prototípusuk szinte mindenütt. Itt elsősorban a történet megalkotásával voltak a problémáim, hiszen túlságosan kiszámítható volt, hogy jelenetről-jelenetre mi fog történni. Egyértelmű volt apuci eljutása Terra Novára, ahogy az is, hogy ott sincs ám minden rendben, lázonganak ott is – és erre már az első félórában volt is egyértelmű utalás (“Biztos kell ide egy rendőr, nem akarok kertész lenni“) felütéssel. A dínók rohangálása pedig látványnak ugyan jó, meg minden bizonnyal előkerül majd a gonosz T-Rex is, akinek célja a kolónia kicsinálása és társai, de könyörgöm, ez engem hidegen hagy.

Igen, oké, aláírom, a készítők jó előre megmondták, ez egy családi dínós sorozat lesz, mi pedig nyeljük le a békát. Csak akkor ne ábrázolták volna olyan jól a jövőt… Mindig is imádtam a futurista elképzeléseket a jövőnkkel kapcsolatban, imádom látni a képernyőn, hogy egyesek szerint milyen lesz a világunk húsz, ötven vagy akár száz év múlva. Amióta láttam gyerekkoromban a Vissza a jövőbe! második részét, már azóta vagyok így vele – és milyen funny dolog már megnézni ma ugyanazt, kimenni az utcára, és látni, hogy nincsenek repülő gördeszkáink… Jó, elég valószínűtlen, hogy közülünk bárki megérné a 2149-et, de ez nem jelenti azt, hogy ne látnék szívesen egy jövőképet, ami ki tudja mennyire realisztikus, de legalább szórakoztató. Pláne azok után, hogy a tábornok benyögte, miért nem laktak kupolában – az meg mi a szösz lehet? Titeket nem kezdett el érdekelni a pilot nézése közben? Legjobban tudjátok, hogy tetszett volna a sorozat? Ha daddy Jim és valamelyik gyerek nem jut el Terra Novára. Cool lett volna látni a kettészakadt család igyekezetét, hogy újra egymásra találhassanak, ráadásul többet kaphattunk volna a jövőből, ráadásul sokkal érdekesebb konfliktus lehetett volna az egyesülésből pár rész múlva, mint ez a nyálas daddy jelenet meg a klisés lázadó tinédzser fiú kiszökik, mert ő hű de vagány…

A castinggal kapcsolatban semmi extrát nem tudok mondani, dögös pasi fronton ráférne egy kis erősítés, de amúgy szimpatikusan a szereplők, és bár egyik sem egy színész-óriás, úgy-ahogy hihetően sikerült a karaktereiket életre kelteniük.

Értékelés: 5/10
Sokkal többet vártam volna a világ legdrágább tévésorozatától, ha másban nem, hát látványban mindenképp. Történeti síkon is vannak problémák, akárcsak elméletin, a legékesebb példa erre a Hold nagysága, amit a kiscsaj magyarázott a pilot végén – csak mert rohadtul nem volt igaza. Mindenképp a sorozattal maradok még, kíváncsi vagyok mi sül ki belőle. Igen, a szórakoztatás a lényeg, de lehet azt úgy is, ha nem nézik hülyének a nézőt, és nem akarnak kliséket ledugni a torkunkon másodpercenként.

976 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here