Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Véget ért a Harry Potter – Egy korszak ezzel lezárult

Véget ért a Harry Potter – Egy korszak ezzel lezárult

0
Oszd meg!

Szerintem nincs olyan ember a földön, akinek ha azt mondom “Harry Potter“, ne tudná, hogy pontosan kiről is beszélek. A modernkori irodalom egyik legnagyobb jelentőségű könyve a Harry Potter-sorozat, ami lehet, hogy nem tökéletes, de jelen post írója is éppen J.K. Rowling klasszikusa miatt kezdett el könyvtárba járni úgy tizenkét évvel ezelőtt… Tisztán emlékszem arra a napra, amikor legelőször láttam az első Harry Potter filmet. Karácsony napja volt, nagyon izgatottan vártam a filmet, hogy megelevenedjem előttem a képernyőn az a csodálatos világ, ami a könyvekben már magával ragadott. Akkor nem csalódtam, és az eddig elkészült filmek is hozták az általam elvárt színvonalat. Még a hetedik rész első fele is. És a fináléval is elégedett vagyok. Az állam ugyan nem esett le tőle, apróbb hibák és bakik továbbra is adottak voltak, de mindent összevetve sikerült méltón elbúcsúzni a hőseinkről.

harry potter 7

Hosszú utat tettünk meg, mire eljutottunk idáig. A szereplők a szemünk előtt nőttek fel, és ez nagyon szimpatikus dolog. Az elmúlt években egyre jobban éreztem, hogy színészileg mennyivel fejlettebb és a színészi arzenáljuk is jobban működött, képesek voltak olyasfajta érzelmeket megjeleníteni a képernyőn, amit korábban ki sem néztem volna belőlük. Különösen igaz ez szerintem Emma Watsonra, én őt éreztem elég gyengusnak a kezdetekben, de az évek múlásával bebizonyította, hogy több ő, mint egy szép pofi. A nagy öregek hozták a szokásos formájukat, bennük korábban sem csalódtunk.

A cselekményvezetés egyébként tetszett, remek volt a film felépítése. Ahogy haladtunk előre, úgy lett egyre érdekfeszítőbb a sztori. Különösen bejött a vége, amikor Harry “feltámadt” és eljött Neville nagy pillanata, az, amire már születésétől fogva várt. Remek volt az akkori felépítés, a színészi játék, és minden. A lezárás egy cseppet furcsa volt, nem öregítették meg eléggé a főhősöket. Ohh, és mielőtt elfelejtem. Hermione és Ron összejövős jelenetéért nagy pacsi, remek volt látni őket együtt, már régóta vártunk erre szerintem :)

A roxforti csatát én a könyvben rendkívül pörgősnek és izgalmas éltem meg, szinte faltam azokat az oldalakat. Annál a résznél, amikor az egyik Wesley iker meghal, szégyen, nem szégyen, megkönnyeztem a srácot. Nagyon sajnálom, hogy ez a jelenet kimaradt a filmből. Kevés diák halálát mutatták, ami valahol érthető, hiszen sok gyerek szereti a Harry Pottert, de akkor is, így lehetett volna sokkal realisztikusabb a film, hiszen ott tényleg gyerekek harcoltak a képzett mágusokkal és az egyéb teremtényekkel. Azt is furcsának találtam, hogy nem hallottam a varázsszavakat a nagy csata közben. A hetedik könyvben a kedvenc jelenetem Bellatrix Lastrange halála volt. Csodálatos volt olvasni, ahogy a mindig kedves és jókedélyű Molly, igazi amazonként harcol, hogy megvédje a gyermekeit. Szerencsére a filmből sem maradt ki ez a fontos jelenet, és a színészi játékkal semmi gond sem volt, de nagyon levett az élvezeti faktorból a varázsszavak hiánya, sok érzelmet bele lehetett volna vinni a két nő életre-halálra menő csatájába. Azt is nagyon sajnálom, hogy a roxforti csata kevésbé lett látványos. Például a könyvben, még McGalagony is szembeszáll Voldemorttal, igaz, segítői is akadnak. Nagyon jó lett volna ezt is látni, harcolni a sötét nagyurat igazi ellenfelekkel, nem csak diákokkal. Szóval, sajnálom, hogy a Roxfort ostroma nem lett izgalmasabb…

Alapvetően sok olyan apró hibát fel lehetne sorolni, amik miatt a Harry Potter utolsó része nem lett olyan magasztos, mint amilyet elvártam. De szerencsére nem mondhatom azt, hogy unatkoztam. Mert igenis kaptunk egy méltó finálét, de, mint minden, ez is lehetett volna jobb. De tudjátok mi lesz a legjobb? Kirakom a polcra a DVD-ket, és majd pár évente az elejétől a végééig újra fogom nézni a filmeket…

923 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here