Főoldal Érdekességek Interjú Exkluzív: Leiner Laura Interjú

Exkluzív: Leiner Laura Interjú

12
Oszd meg!

Fiatal és tehetséges, Leiner Laura a Szent Johanna Gimi c. könyvsorozatával olvasók ezreit hódította meg hazánkban. Laura stílusa könnyen olvasható, írásaiban pedig egyenlő mértékben szerepelnek a drámai és a komikus elemek. Ebben az interjúban elsősorban a Szent Johanna kapcsán derülnek ki érdekességek, de igyekeztem másra is rákérdezni – ugyanis alkalmam nyílt interjút készíteni az ifjú szerzőnővel!

A Szent Johannán kívül több könyvet is megírtál már, szerinted azok miért nem lettek olyan sikeresek?
– Nem tudom. :)

Úgy éreztem, hogy az első két kötetben lassan haladt a cselekmény. Ez szándékos volt?
– Az első két kötet a kilencedik évfolyamról szól, a szereplők akkor ismerik meg egymást, az iskolát, a tanárokat, így az egész a beilleszkedésről szól. A harmadik részre valóban kicsit felpörögtek az események, de ez nem volt szándékos, a karakterek kiforrtak, rengeteget változtak, ezáltal több minden történik velük.

Renátán kívül eddig szinte az összes Szent Johanna szereplő külsejét megismerhettük már. Mikor fogjuk megtudni azt, hogyan is fest Reni?
– Reni a történet főszereplője, az ő naplója maga a könyv, így természetesen az ő külsejéről tudunk a legkevesebbet, hiszen kevesen írnak magukról külsőségekre vonatkozó jellemzést a naplójukban. :) Reni van a leginkább az olvasók képzeletére bízva és örülök neki, hogy sokan azonosulnak vele, de persze ha történik (drasztikus) változás a külsejével, az benne lesz a könyvben.

Kinga a kedvenc karakterem a könyvből, karakán és szókimondó, akit a mai modern nő/lány mintaképének tekintek. Szívesen olvasnám az ő naplóját is, jó lenne kicsit mélyebben megismerni a karaktert. Tervezed hogy mélyíted Kinga – Renáta barátságot?
– Kinga egy nagyon fontos szereplő, a további kötetekben kicsit jobban megismerhetjük, mert sokat fog szerepelni. Vele kapcsolatban nem szoktam előre tervezni, de annyit elárulhatok (ami nem is annyira meglepő), hogy őt nehéz lerázni, úgyhogy Reni életében a későbbiekben is fontos szerepet tölt majd be.

Sok a popkultúrális utalás a könyvben, ez is maivá teszi a történetet. Tervezed a friss sikersorozatok bekerüljenek a könyvbe? Ha időd engedi, milyen sorozatokat nézel? Szinkron vagy felirat párti vagy?
– A Glee és a Vámpírnaplók is említve lesz a további kötetekben, valamint sok más zene, film és sorozat is. Fontosnak tartom, hogy az olvasók érezzék, ez valóban bárki naplója lehetne, az életszerű szituációk mellett igyekszem olyan ízlésvilággal felruházni a karaktereket, ami közös pont az olvasókkal. Számomra a kikapcsolódást a filmek és sorozatok jelentik, éppen ezért szinte minden felesleges időmet ezzel töltöm. A legtöbb sorozatot szívesen nézem, a lényeg, hogy megjelenjen DVD-n. Ez két okból fontos, az egyik, hogy pár este alatt megnézzem az egész évadot, a másik, hogy eredeti nyelven nézhessem. Nincs bajom a szinkronnal, de ha választhatok, akkor filmet és sorozatot is eredeti nyelven nézek.

Az eddig megjelent könyveid általában a tinik világáról szól, épp ezért lepett meg, hogy több helyen is nyilatkoztad hogy Tolkien az egyik kedvenc íród. Te nem gondolkodtál még olyan mítikus könyv megírásán mint a Gyűrűk ura?

– A Gyűrűk ura az egyik kedvenc könyvem, nagy hatással volt rám, mint olvasóra. Szeretem a sci-fi és fantasy műfajt, szívesen olvasom Tolkien, Douglas Adams és Philip K. Dick műveit, de nem gondolkoztam még azon, hogy hasonló könyvet írjak. Íróként az ifjúsági irodalomban érzem jól magam, olvasóként pedig másban. Sokakban egy jó könyv olvasása után felmerül az „ilyet én is tudnék írni” gondolat. Ezzel én egyáltalán nem tudok azonosulni, örülök, ha olvastam egy jó regényt és beteszem a képzeletbeli toplistámba. Nem szeretem továbbgondolni a dolgokat, csak boldog vagyok, ha ér egy jó könyvélmény.

Biztos sokan megkérdezték már tőled, épp ezért megpróbálom másképp megközelíteni a témakört… Neked hogy sikerült kiadatnod az első könyved?
– A Szent Johanna gimi első részével kapcsolatban felkerestem a Ciceró Könyvstúdiót, majd miután a főszerkesztőm, Till Katalin elolvasta a kéziratot, úgy döntött, szeretné, ha náluk jelenne meg a sorozat.

Hogyan fogadod az interneten megjelenő kritikákat? Nem esne jól néha online reagálni?
– Az olvasókkal a Szent Johanna gimi Facebook oldalán tartom a kapcsolatot, amit oda írnak, illetve linkelnek, azokat szoktam elolvasni, egyébként semmilyen más véleménnyel nem találkozom. Nem hiszem, hogy valaha reagálnék kritikára, szerintem intelligensebb megoldás tiszteletben tartani mások véleményét, eszembe sem jutna vitatkozni, hiszen az olyan lenne, mintha meg szeretnék győzni valakit valamiről. Én nem szeretnék. :)

4655 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

12 Hozzászólások

 1. Gratulálok az interjúhoz, Tibi, nagyon jól sikerült!

  Egy kérdés: lehet tudni, hány részes lesz a könyvsorozat? Előre is kösz a választ!!

 2. Szia, Bocsi, hogy én válaszolok.
  8 kötet lesz összesen. Úgyhogy szerintem még pár év:)
  Tényleg jók a kérdések!

 3. Szia! Semmi baj, sőt, köszönöm a választ! :) Én itt, a blogon hallottam először erről a könyvsorozatról, és nagyon felkeltette az érdeklődésemet, lehet, elkezdem olvasni… :)

 4. @Zsoltiss: Köszi szépen! Szerintem kezdj bele, nagyon jó könyv, hamar meg fogod szeretni. Szinte olvastatja magát :)

  @Maia: Köszi neked is a gyors választ!

 5. Mi az, hogy szégyen?? Szerintem ennél jobb könyvet nem is lehetne írni. Leiner Laura a példaképem. Egyszerűen..nem is lehet véleményt fogalmazni az SZJG-ről. Egyszerűen nagyszerű. És anélkül, hogy bárki is elolvasta volna, nem kell róla véleményt alkotni…♥

 6. Sziasztok! Nagyon szeretem az szjg könyveket! Eddig nem sokat olvastam de a nővérem megkapta az első 3 részt és azóta én is olvasom. Sikerült a 4-5 öt is beszereznem :) Le sem birom rakni őket és már megrendeltem a 6ot is :)

 7. Sziasztok! Én nem olvastam még a könyvet, így segítségre szorulok. Hallottam róla és a tartalmáról. Belelapoztam a minap s ilyeneket találtam az oldalakon első ránézésre, hogy facebook, smileyface…stb. Én nem igazán vagyok egy mai felgyorsult világ rajongó, így nem tudom mi tévő legyek. Ti, akik olvastátok mit mondanátok? Be merjem vállalni vagy nem nekem való, mert csak világi dolgokról szól? Előre is köszönöm.

 8. [Laura](#12193834): Ez a könyv a tinikről szól, és a fiatalok életét reprezentálja, meglepően hiteles módon. Mivel a mai tinik a facebookon lógnak és használják a technikai eszközöket, értelemszerűen a könyv is megjeleníti ezeket, viszont ha csak emiatt zárkózol el az elolvasásától ne tedd, a főhős például csak napi egy órát netezik, akkor is a kvízparton lóg vagy honfoglalózik, és három naponta befal egy újabb könyvet. Szerintem érdemes belekezdened :)

 9. Sziasztok! Imádom ezt a könyvet! Éjjel nappal tudnám olvasni!
  Csak annyit hogy aki nem olvasta az ne mondjon a könyvről rossz véleményt!
  SZJG ♥ ♥

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here