Főoldal Érdekességek Érdekességek Te miért szereted (?) a Disneyt?

Te miért szereted (?) a Disneyt?

7
Oszd meg!

23 éves vagyok és mégis szeretem a Disney sorozatait és filmjeit. Sokan és sokszor kérdezték már meg hogy ilyen idős fejjel mégis mit eszek azon a szeleburdi világon amit a Mickey Mouse fülével fémjelzett csatorna a képünkbe tol. Lehet erre egyáltalán egymondatos választ adni? Erre én itt és most képtelen vagyok. Inkább részletesen taglalom a témát.

Kétségkívül a legtöbb Disney termék egyforma. Ugyanazok a problémák és megoldások kerekednek felül, és a legtöbb karakter egydimenziós – akad itt Jófiú/lány, Gonosz(nak tűnő) fiú/lány, a szokásos idegesítő tesók, a színes bőrű legjobb barátok és a szokásos tanítójellegű tanulságok, amikkel próbálják az ifjúságot – meg a hülye véneket – jobb emberré nevelni, kérdés hogy ez mennyire sikerül.

Most igyekszem kétfelé bontani a dolgot, egyfajta szeret-nemszeret listát alkotva. A tovább mögött a pozitívumokkal kezdünk!

 • a tanító jellegű részleteket ha jól eltalálják és ügyesen tálalják, akkor az lehet érdekes és megható, ráadásul ha tényleg tud hatni a nézőkre egy-egy jól betrafált szentbeszéd akkor akár erkölcsi és morális haszna is volt a tévé előtt töltött időnek. Ebben nagy mester a Hannah Montana, valahogy sikerült a sorozat kreátorainak úgy megalkotnia a részeket, hogy a legtöbb esetben a tanítás nem ment át unottan cikibe.
 • valahogy sikerül olyan szimpatikus és tehetséges fiatalokból álló bandát összetoboroznia a stábnak, akiknek nehéz nem drukkolni, akiket nehéz nem szeretni. az utóbbi évek során egy olyan arc került ki a palettára akit nem tudtam megkedvelni, az pedig Debby Ryan.
 • Egész egyszerűen zseniálisak a Disney által gyártott zene. A kedvenc dalaim java része a filmjeik & sorozataik betétdala. Gondolok itt elsősorban a Hannah Montana franchise-ra: a sorozat és a film dalai zseniálisak, és nemcsak megszerkesztettség hanem mondanivaló szempontjából is. Imádom hogy annyira odafigyelnek a dalszövegre és arra hogy az tényleg alkalmazkodjon a sorozat történeti mondandójához.

És most menjünk át Voldemortba, mondom is hogy mi böki a csőröm manapság ha Disneyt nézek. Lehet hogy ezeket a bakikat csak én vettem észre? Nem hiszem el hogy Mickey Mouse bandája nem látja a pénzkötegektől hogy néha mennyire nem figyelnek oda az apró, de mégis fontos részletekre…

 • Valószínűleg a korom miatt, de lassan kezd kiesni a jópasi faktor. Régen még volt kire nyáladzani, Zac Efron, David Henrie és társaik velem egykorúak voltak, és a látványuk ma sem hétköznapi. Bezzeg a mostani aktuális helyes srác számomra még gyerek,/tini és jópár év kell ahhoz hogy például a Shake it Up srácai, Martin “Deuce” Martinez,  és Ty Blue annyira gyerekek még. Az utolsó Disney Film ahol sikerült olyan főhőst találni aki már nem néz ki tininek, a 16 Kívánság főhőse, Jean-Luc Bilodeau. Van egy olyan érzésem hogy ő az utolsó Disney-pasi főhős akire lehet nyáladzani :)
 • Mr. Kiszámíthatóság: az oké hogy tudjuk mi lesz a film vége (boldogság, a legjobb barátokkal való összejövés, etc.)  – de azzá tudnák érdekessé tenni az egészet ha az odáig elvezető út tele lenne olyan elágazásokkal amik akár egy alternatív befejezés reményét adnák a nézőnek. Sokkal jobban örültem volna Troy és Gabriella boldogságának ha a srácnak legalább egy kicsit is bejön Sharpay…
 • Most egy kényes pont következik. Talán nem ártana ha a disney sorozatok is bemutatnák a világ azon dolgait is, amikkel minden gyerek találkozhat az életben. Gondolok itt például arra, hogy ha valamelyik sorozatban szerepet kapna egy kiközösített karakter aki mondjuk mexikói bevándorló vagy szívesen megnézném egy olyan lány történetét akit az utcán találnak, befogadnak és felnevelnek. Talán nem ártana néha túlmutatni a szokásos rózsaszín maszlagon és valami eredetivel előrukkolni. Persze, valahol az is normális hogy ez nem a Disney dolga – egy olyan csatornáé amit alig pár éves gyerekek is néznek. De hé, álmodni azért lehet :)
 • Kicsit jobban odafigyelhetnének a mítikus sorozatok esetén a jelmezekre. Leginkább a Wizards of Waverly Place esetében figyelhető meg hogy mennyire gáz jelmezekkel próbálják életszerűvé varázsolni a szörnyeket. Csak az a szomorú, hogy tisztán látszik minden egyes ‘szörnyön’ hogy a jelmezét a sarki kölcsönzőből szerezte be a forgatás idejére. Igen, tisztában vagyok vele hogy kisköltségvetéssel dolgoznak de ez nem jelenti azt hogy ne lehetne minőségibb tartalmat előállítani.
 • A konzervdoboz hatás. Szinte az összes Disney sorozat ugyanúgy pár helyszínen játszódik, a szereplők otthona, az iskola és egy-egy utca a terek, ahol a szereplők léteznek. Nem ártana néha egy-két kültéri jelenet vagy új, életszerű helyszínek. A Hannah Montana negyedik évadjánál igazi felüdülés volt a sok szép táj, Hannah gyönyörű birtoka. Örülnék ha a többi multimédiás tartalomnál is gondolnának arra, hogy a szereplőket másutt is mutassák mint ahogy általában szokták.

Így, a post végére sem tudom megfogalmazni azt, hogy 23 éves fejjel hogy tudnak még lekötni a disney sorozatai. Lehet hogy nincs is rá válasz. Ahogy látjátok ‘jó’ magyar mentalitással is több negatívumot találtam mint pozitívat, de azt hiszem ez így van jól. Telnek az évek, felnövünk és lehet hogy jövőre már semmi nem jön be ami Disney. Mindenesetre remélem hogy ez nem így lesz. Jó dolog hogy él még bennem a gyerek, a Disney pedig segít, hogy ezt soha ne felejtsem el. Azt hiszem megtaláltam a válaszom, ha valaki megkérdezi, miért nézek én Hannah Montánát…

823 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

7 Hozzászólások

 1. ez nagyon fura, a cím alapján azt hittem, a régi, klasszikus Disney-mesékről lesz szó, nem a csatornáról. pedig fiatalabb is vagyok pár évvel, de nekem azok jutnak eszembe a szóról – és azokról vallom kábé ugyanazt, hogy nem lehet őket megunni, még ha 104 éves nagyika is leszek.
  de hát ízlések és pofonok. :)

 2. Én is azt hittem,hogy a klasszikus Disney mesékről lesz szó. :D
  A kérdésedre a válasz,hogy miért is szeretem a Walt Disney által teremtett világot: elrepít egy olyan világba, amiről bár tudod,hogy nem létezik,mégis hiszed,hogy egyszer veled is megtörténik majd a csoda,és eljön érted a szőke herceg fehér lovon. :)

 3. A Disney Channel kínálatából korom okán kimaradtam, de emlékszem, hogy a régi Családi mozidélután Disney-vel tinisorozatait nagyon szerettem, úgyhogy valószínű, hogy a tizenévesen a mostani felhozatalt is kedveltem volna. (Istenem, de szeretném újra látni a Clarissát. Igaz, hogy az Nickelodeonos sorozat volt, így ebben a posztban ez off, de a stílus hasonló.)

  A Disney szóról én is az egészestés rajzfilmekre asszociálok, és ezeket imádni fogom, amíg csak élek.

 4. Nos, ne aggódj, én 54 éves fejjel is imádom a Disney stúdió filmjeit, igaz, nem néztem a Hannah Montanat, meg amiket említesz, de az állatos filmek amiket láttam nagyon tetszettek :-)) Pontosan 3 nappal ezelött néztem meg a Hókölyköket és az egyszerű sztori ellenére is imádtam a gyönyörű tájat na meg az 5 kis Golden kölyköt. A rajzfilmekből meg egyszerűen nem tudok kiöregedni! Csak így tovább, nem muszáj fegyverropogós akcióthrillereket nézni ahhoz, hogy az ember felnőtt fejjel gondolkozzon, esetleg több tanulságot vonhat le ezekből a gyerekfilmekből, elvégre nevelő céllal hozták őket létre, vagy nem????

 5. Szerintem a klasszikus egész estét Disney meséket nem lehet megunni, azok úgy jók ahogy vannak. Ellenben a Disney Channel sorozatai…

  @Marco Polo: Ezer köszi a linkért, a Clarissát én is imádtam :)

  @Aribeth: Hé, Arnold! Szerintem az volt a legjobb Nickelodeonos cucc :)

  @csipkenyuszi: A Hókölyköket én is nagyon szerettem :) Aranyos kis film volt. És igazad van, tényleg jobb ezeket nézni mint a thrillereket – utóbbit amúgy se szoktam nézni :)

 6. Sziaa!:) Légyszi írsz kritikát a Ramona and Beezus-ról? Tudom hogy nem Disney csak gondoltam ide leírom:)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here