Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Pretty Little Liars – A visszatérő epizódok

Pretty Little Liars – A visszatérő epizódok

2
Oszd meg!

Két nap alatt sikerült megnéznem azokat a részeket, amiket január elejétől adott az ABC Family. Azt kell hogy mondjam így a legjobb PLL-t nézni, hiszen egyben sokkal jobban átjön a sorozat feelingje, így érződik igazán a guilty pleasure faktor… Összességében tetszettek a visszatérő epizódok, ráadásul minden központi karakternél érzem azt hogy az írók tudatosan terveznek velük, és nem csak azért szerepelnek egy-egy jelenetben hogy kitöltsék az üres teret. Szeretem az ilyet, jó látni hogy mindenkinek van valami funkciója, még azoknak a mellékszereplőknek is, akikről megjelenésük idején nem hittem volna hogy később akár még fontossá is válhat a jelenlétük. Ilyen például Noel, akit csak egy nagyon dögös pasinak tartottam, egy olyan látványnak ami emeli a guilty pleasure faktort, az pedig eszembe se jutott hogy ő lehet az egyik legerősebb “A”-jelölt.

Apropó, A. Kicsit úgy érzem a sorozat készítői kezdenek beleesni a Lost-Faktorba. Hogy itt mire gondolok? Túl sok a véletlen, túl jó “A” szervezettsége. Most komolyan, lezajlik egy párbeszéd éjszaka majd a lány lefekszik az ágyra és jön az e-mail? Azonnal sikerül lereagálnia a dolgokat? Mégis hogy? “A” egy misztikus boszorkány? Vagy csapatban dolgozik? Úgy végülis sokkal reálisabb a dolog… Kérdésem az is, hogy meddig sikerül elhúzniuk ezt az “A” szálat, és mihez kezd magával a sorozat ha végre kiderül hogy ki is ölte meg Allisont. Egyébként, ahogy nézem a flashbacket a lányról csak egyre tudok gondolni: még többet akarok belőle. Hihetetlen mekkora figura volt ez a lány, szinte bánom hogy meghalt, hiszen az ő kavarásai felülmúlhatatlannak tűnnek most.

Tetszik a négy főhősön látható karakterfejlődés. Mindegyiknek sikerült megmutatnia egy-egy olyan arcát a jelenetek során, amiknek a meglétét nem is feltételeztük volna korábban. Például az ahogy Hannah képes volt önmaga elé állítani az egyik legjobb barátnőjét és elárulni őt, zseniális megoldásnak bizonyult. Az írók tény és való hogy kitettek magukért, imádom ahogy képesen többszálon úgy pörgetni a sztorit hogy egyik se váljon unalmassá. Még az is sikerült nekik amire azt hittem képtelenek, egy kicsit feldobták Aria karakterét, bár még messze ő a leggyengébb mind közül.

További pacsi az íróknak a frappáns párbeszédekért és a sok popkultúrális utalásért. Komolyan, nyomozásról van szó és felhozzák Veronica Marsot? Avagy kiderül hogy Hannah egy Justin Bieber rajongó, ráadásul promózzák is az énekes önéletrajzi filmjét? Szeretem a popkultúrális utalások sokaságát, így sokkal realistábbnak hat a sorozat – márpedig egy “A” mellett nehéz elhitetniük velem ezt. Az epizódok megszerkesztettségét illetően néhol felmerül bennem a kétely, hogy mennyire figyelnek ezek oda. Gondolok itt például a sok éjszakai jelenetre, és azokra amikor a megvilágítás nagyon gyér. Nem szeretem ha indokolatlanul vannak ilyenek, jobb látni a szereplők arcát és mimikáját. Persze, amikor fontossá válik a sötétség akkor jól is élnek vele. Külön öröm a horrorfilmbe illő hanghatások használata, néha még én is megijedtem, ráadásul a négy hősnő ügyesen sikítozik – azt hiszem Lucy Hale is boldogulni fog a Sikoly 4-ben :) Visszatérve a vágásokra, néhol kreatív megoldásokat alkalmaznak ami tetszik, például ahogy váltunk két tojást sütő család között. Én általában szeretem ha egy epizód alatt több zene is felcsendül, de itt néha azt érzem hogy a kevesebb több lenne, nem kéne ennyire sok betétdalt használniuk. Egy vidám Demi Lovato után eltelik fél perc és jön egy depresszív dal, hát így nehéz átadni magunkat a hangulatnak…

Értékelés: 10/10
Kitűnő szórakozás bármelyik korosztály részére, nem hiszem hogy bárki unatkozna a részek alatt. A készítők ráadásul szókimondóak, sok olyan téma felszínre kerül ami alapján bárki megtalálhatja a neki legszimpatikusabb karaktert. Arra pedig hogy ki/kik “A”, és ki ölte meg Allisont szerintem mindenki kíváncsi…. Mindent egybevetve tökéletes sorozatként aposztrofálhatom a Pretty Little Liars-t bárki számára, már nem is csak guilty pleasure, hanem még történetileg is a toppon van, a színészek játékáról nem is beszélve. Külön öröm hogy nemcsak a fiatalok, de az idősebbek szála is pörög, még mindig imádom a képernyőn Holly Marie Combs és Laura Leightont…

2 Hozzászólások

  1. Én most fejeztem be az első részt és nagyon tetszett, alig várom a többit! Imádom! :) Szerintem s 10/10

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here