Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Roswell – Ahogy elkezdődött

Roswell – Ahogy elkezdődött

2
Oszd meg!

Régóta szerepelt már a terveim között hogy belekezdek a Roswell c. sorozatba, és tudtam is hogy amint ez megtörténik, hát én imádni fogom az egészet. Ezért is lepett meg az, hogy az első rész megnézése után valahogy nem éreztem azt, “amit kellett volna“. Nem volt meg az a borzongás, az a fajta katarzis amit a Glee vagy a V első része váltott ki belőlem. Mégis, éreztem benne a potenciált és a lehetőséget, és erőnek erejével tovább folytattam a sorozatot.

Most tartok a tizedik résznél, tehát igen, nagyon megtetszett. A történet egyszerű mint az egyszeregy. Tudjátok miről híres Roswell? Nem? Hát ti ezen a bolygón születtetek? Mert bezony főhőseink nem. Max (Jason Behr), Michael (Brendan Fehr) és Isabel (Katherine Heigl) ufók, de maguk sem tudják honnan jöttek. Miután Max a különleges képességeivel megmenti leendő szerelme, Liz (Shiri Apleby) életét, örökre megváltozik az eddig nyugodtnak hitt életük, hiszen az FBI meg úgy saccperkábé mindenki rájuk akarja varrni hogy ti ufók vagyok!

Persze, ahogy azt ember elképzeli egy ilyen sorozatnál, akad itt minden: iszonyú dögös pasi, átlagos lány, nagyszájú és kedves lány, gyönyörű és titokzatos lány, geek srác no meg a bad boy aki igazából nem is az. Az egész katyvasz amiatt tűnik ki a tucatszámra gyártott tinisorozatok közül, hogy a hat főhősből három ufó. Afféle ‘-‘ misztikumot kap általa, hiszen főhőseink úgy élik az életük, hogy közben titkolóznak az egész világ elől, folyton rettegnek hogy lebuknak ráadásul a saját érzelmeik, félelmeik és egyáltalán az a misztikum és rejtély hogy nem tudják honnan származnak, ezek mind befolyásolják az életük. Persze, ha hőseink nem tizenhat hanem huszonévesek lennének – mint amennyinek kinéznek, – sokkal jobban érződne a dráma és az általuk meghozott kemény, felnőtt döntések is logikusabbak és hihetőbbek lennének. De persze ne kívánjunk lehetetlent, így is szuper az alapanyag amit kapunk.

Az első részeknél attól rettegtem hogy ne túlozzák el ennyire a “meneküljünk az FBI elől fiúk-lányok” dolgot, hanem figyeljenek a karakterépítésre, arra hogy nagyobb hangsúlyt kapjanak a szereplők között végbemenő szerelmi szálak. Ez úgy-ahogy sikerült is Persze, már most kialakult egy véglegesnek tűnő párkapcsolati sor, ami mindettől függetlenül magában hordozza az érdekesség és izgalom ígéretét, bízom benne hogy a kiszámíthatósága ellenére is a képernyőn tart majd.

A színészek között leginkább Shiri Appleby lepett meg, akit a Life Unexpected első évadában sem sikerült megkedvelnem, de Liz Parker egy-két jelenete elég volt ahhoz, hogy megmásítsam magamban a Shiriről kialakult képet. Ráadásul az a kémia ami közte, és Jason Behr között a képernyőn van, egyszerűen zseniális. Külön pacsi amiatt hogy nem siették el az első csókot, bár nekem egyelőre bűzlik ez a hülye kifogás, hogy ők nem lehetnek együtt mert a pasi ufó, meg nem tudja hogy honnan is származik, meg amúgy is, ráérünk baby, majd a februári sweepsben vagy a májusi évadzárón összejövünk. Oh, igen, külön imádom Shiri narrálását, még a dátumokat is benyögi, így sokkal reálisabb az egész.

Amiért még nagy pacsi az alkotóknak, hogy remekül váltogatják a drámai és a komikus szálakat. Például az egyik lány a tanácsadónak ezt mondta mint életcél: “Szeretnék Brad Pitt ágyasa lenni“. Kíváncsi vagyok ma hány gimnazista mondaná ugyanezt :) Viszont egy résszel később, behozták Liz édes nagymamáját, és az ő halálával megkaptuk az egyik legdrámaibb sorozatepizódot amihez valaha szerencsém volt. Érzelmekkel és rejtett igazságokkal teli epizód volt, aminek köszönhetően még többet megtudhattunk Max erejéről, ráadásul én is végig abban a hitben volt mint Liz: hogy a különleges képességek bármit megoldanak. Pedig ez koránt sincs így…

Nem tagadom szinkronnal nézem és eddig tetszik, bár tudom hogy később lesz váltás. Vadász Bea telitalálat, azért pedig külön pacsi hogy Katherine Heigl hangja ugyanz mint a Grace Klinikában. Meg amúgy is, Katherine elvonási tüneteim voltak az utóbbi hónapokban…

Maga a sorozat csak hatvanegy részes, hamar lehet végezni vele, épp ezért nem akarom elsietni. Pláne nem az első évadot, hiszen azt hallottam sok helyen hogy a második és a harmadik egyenesen botrányos. Mindenesetre most nehéz elképzelni hogy ezt a jó sztorit hogy tudják elrontani, de gondolom idővel majd kiderül.

Értékelés: 8/10
Mindenesetre, ha kerestek valami néznivalót arra a pár napra amíg visszatérnek a friss részekkel a téli szünetre vonult kedvencek, akkor ajánlom bepróbálásra mindenkinek a Roswellt. Igazi WB feeling, remek zenék, Dido ‘Here With Me’ c. dalára fut a kitűnő főcím, vannak dögös pasik (hojjoj:D) és szép csajok, akció és romantika, misztikum és rejtély, azt hiszem mindenki megtalálhatja benne azt, amit keres egy sorozatban.

1569 <- Az összes oldalletöltés 3 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Szia. Én is nagyon imádom a sorozatot, bár csak nyár óta, ugyanis akkor daráltam le. De a legjobb részek szerintem, az 1.évad második fele, bár a többi is nagyon adja!

  2. Nekem is tetszett az 1.évad, amúgy is szeretem az ufós sorozatokat/filmeket. :) Aztán valahogy a 2. évad már nem volt az igazi, úgyhogy el is akadtam vele, majd egyszer talán újranézem, és folytatom.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here