Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Mindent a szépségért – Beautiful (2000)

Mindent a szépségért – Beautiful (2000)

2
Oszd meg!

14 éves lehettem mikor először láttam ezt a filmet az HBO-nak és a kódolatlan napoknak köszönhetően. Már akkor tudtam, előbb-utóbb újra fogom nézni ezt a csodálatos filmet, mert ezt nem elég egyszer látni, sőt, érdemes minden évtizedben újra megnézni. Tisztán emlékszem hogy amikor először láttam, teljesen Vanessa párti voltam, és elítéltem Monát, amiért megtagadja a gyermekét. Most, hogy már kilenc évvel idősebb lettem, teljesen átlátom Mona indokait is, és valahol megértem őt, amiért nem adta fel az álmait, amikért annyit küzdött. Én is nehezen adnám fel az enyémeket. Ki tudja, lehet hogy húsz év múlva már Mona anyját is meg fogom érteni, amiért nem szerette annyira a lányát…

Aki esetleg nem ismeri, a film röviden arról szól, hogy Mona (Minnie Driver) minden álma az, hogy ő legyen Miss America – és ezért mindent meg is tesz. Ám teherbe esik, anyuka pedig nem nyerhet. Így a gyereket a legjobb barátnője neveli, ám idővel Mona választás elé kényszerül: több ezer kislány hamis bálványa lesz, vagy egy számára az igazi.

Igazán egyedi és kreatív film született meg a Mindent a szépségért képében, amiben nem csak a dialógusok lettek jól megírva, de a színészi játék is remekül prezentála a karakterek sokszínűségét – egyik sem volt egydimenziós, unalmas és ostoba, csupán olyan emberek mint te vagy én. Senki sem tökéletes de megpróbál annak tűnni. Talán emiatt tetszik annyira ez a film. Persze, itt is voltak hibák mint mindenütt, hiszen Minnie Driver minden csak nem szépségkirálynő, ráadásul a ‘főgonosz’ motivációi is teljesen egyértelműek voltak, és már a kezdetektől se lepett meg hogy mit és miért tesz. Mégis, a hibái ellenére nagyon jó kis film ez, annyira kizökkent a hétköznapokból és arra a másfél órára amíg nézed, csak arra gondolsz hogy Mona vajon teljesíti-e álmát vagy az anyaságot választja? A poént nem lövöm le. Nézzétek csak meg a filmet!

Értékelés: 10/10
A remek színésznő, Sally Field filmje az egyik legjobb, amihez szerencsém volt. A kis Vanessa (Hallie Kate Eisenberg) pedig igazán elbűvölő volt a kislány szerepében. Én ajánlom ezt a filmet mindenkinek, gyereknek, tininek, anyának és nagymamáknak, mindenki megtalálja benne azt a karaktert akivel azonosulni tud – a srácok pedig élvezhetik a Miss America választás jeleneteinek szexuális utalásait :)

1861 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

2 Hozzászólások

  1. Juuj :D A gyerekkorom kedvenc filmje volt ez, míg volt videónk (és míg jó volt a kazetta :D ) rengetegszer megnéztem, viszont azóta nem is találkoztam vele sehol.. Újra eszembe juttattad, és talán ideje felnőtt fejjel is megnézni :D Kíváncsi vagyok, én mennyire látom majd más szemszögből :P
    Szóval köszi, hogy eszembe juttattad ezt a filmet :)

  2. Igazán nincs mit, ezért (is) van ez a blog. Nemrég láttam egy régi filmet, Evelyn volt a címe, majd arról is írok, hátha valaknek pont az a régi kedvenc :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here