Főoldal Érdekességek Érdekességek Elmélkedés – Meleg karakterek a sorozatokban

Elmélkedés – Meleg karakterek a sorozatokban

16
Oszd meg!

Talán nem nekem kéne ezt a kérdést feltennem, de mégis, kíváncsi vagyok a ti véleményetekre a témával kapcsolatban. Hiszen, folyamatosan nő a homoszexiális, leszbikus vagy biszexuális karakterek száma a főműsoridős amerikai sorozatokban. A GLAAD számításai alapján, a tavalyi szezonban körülbelül 600 karakterből 23 volt meleg, ez az arány pedig, ha kismértékben is, de folyamatosan nő.

Szerintetek szükség van a sorozatokban meleg karakterre?

Ha logikusan belegondol az ember, elég sok érv szól az “igen” és a “nem” mellett is, hiszen van aki nem kíváncsi arra, mi alakul ki Kurt és Blaine között, és őket például zavarhatja a meleg szál megléte egy-egy sorozatban. Mégis, egy-egy jól eltalált karakter a jól bemutatott szituációkkal segítheti a melegek társadalmi elfogadottságát – sokkal jobban mint például egy felvonulás (amit én személy szerint betiltanék).

Ez a kérdés egyébiránt azért merült fel bennem, mert a két kedvenc sorozatomban, is akadt egy-egy meleg pár (90210: Teddy & Ian + Glee: Kurt & Blaine), és én személy szerint rendkívül örülök annak hogy jelen vannak. Elsősorban azért, mert velük a legkönnyebb azonosulnom, másfelől pedig a két sorozat tökéletesen prezentálja azokat a szituációkat, amiket átél egy-egy meleg fiatal, legyen éppen az hogy elfogadja önmagát, vagy sikerülve párt találni próbáljon normális életet élni.

Szóval, örülnék ha ti is kifejtenétek a hozzászólásokba a véleményetek, hiszen tényleg kíváncsi vagyok arra, hogy ki hogy áll hozzá a témához :)

1181 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

16 Hozzászólások

 1. Kellene egy olyan felmérés is, hogy a növekedő jelenlétük mennyire tette elfogadóbbá az átlag amerikaiakat a közelmúltban ennek hatására, abból már ki lehetne indulni, hogy mennyire idegesíti őket vagy sem.

  Engem egyébként nem zavarnak a meleg szálak, viszont úgy tűnik, mintha már-már kötelező elem lenne minden kommerszebb sorozatba egy-egy meleg karakter (talán a nagyszámú homoszexuális közönség miatt?). Úgy érzem, sok esetben már csak “reklámértéke”, “kötelező jellege” van a dolognak, és a meleg karakterekből is könnyen válhatnak tucatjellegű figurák, akik hosszú távon inkább idegesítők vagy unalmasak az én számomra.

 2. Tényleg érdekes lenne tudni egy ilyen kimutatást, szerintem ha másutt nem is, a Glee nézői között biztos javuld az elfogadottság.

  A tucatjelleggel nem igazán értek egyet, mert a legtöbb sorozatban nagyon mellék-jelleggel vannak jelen, például a Született Feleségekben. Kevés az olyan sorozat ahol kiemelt szerepet kapnak, lásd Glee vagy 90210.

 3. Most hirtelen csak a GA ugrik be, ahol szintén foglalkoznak velük rendesen. De azért szerintem lehetne még folytatni a sort.

 4. Én egyetértek egy-egy meleg szál bevezetésével. Sokkal érdekesebbé teszi a sorozat jellegét, pl. 90210. Kezdett unalmassá válni a Teddy-Silver szál, de Teddy kétkedése feldobta a sorozatot.

 5. Nem nézek sok sorozatot, de örülök nek, mert tudom, hogy valóban sokaknak kell még a tudattágítás ezen a téren, sőt, bevallom, hogy még nekem is. Ismerek melegeket és leszbikusokat is, és szeretnék jóban lenni velük, mert olykor sokkal normálisabbak, mint a hetero embertársaik, de néha félek, hogy valami rosszat mondok, és megbántom őket. Úgyhogy én támogatom, és csak így tovább!

 6. En imadom Kurt-öt es szerintem jot tesz a Gleenek, nem csak a gyönyörü hangja miatt! Ez a sorozat föleg fiataloknak szol es szerintem sok fiatal srac felismeri magat ebben a karakterben, ill. biztos vagyok benne, hogy vannak, akiket felbuzdit arra, hogy vegre vallaljak önmagukat es nyiljanak meg masok fele, ne feljenek az elutasitastol… Raadasul igy a sorozat is sokkal realisabb, elvegre a valo vilagban sem csak heterok elnek!

 7. A kötelező jellegű polkorrekt mellékszál teljesen felesleges, kb a pár évvel (na jó annál azért régebbi)korábbi “felszabadított rabszolga”, “jó indián”, stb, stb, egyéb figurák…

  És az értéke is ezekkel egyenlő.

 8. Arra emlékszem, milyen furcsa volt a Dr. Csontban, amikor Angie összejött a diákkori szerelmével – aki szintén nő. Mikor a kedvenc karaktereddel ilyesmi történik, az kicsit olyan, mintha egy távoli ismerősöd “coming out”-olna. Persze, ugyanaz a karakter marad, csak épp egy azonos neműbe szerelmes. Szerintem az ilyesmi pozitív.
  Ami meg Kurtöt illeti a Gleeből, ő az egyik kedvenc karakterem, de ettől még nem minden homoszexuális férfi öltözne be Lady Gagának – és szerintem nem minden hetero ismerősöm tagadná meg egyből ugyanezt. :P

 9. Azért ez valójában többről szól. Igen csekély mértékben befolyásolja az elfogadást, ha a kedvenc sorozatodba meleg szereplők csökkennek. Vö. Barátok közt Hoffer Misi, az akkoriban homoszexualitás tekintetében még jóval semlegesebb nézőpontú Magyarországon, akkoriban azt a sorozatot tényleg szinte _mindenki_ nézte. (2002) Attól nem lett a homofóbokból elfogadóbb a közönség, csak egyszerűen azóta társadalmi kérdéssé vált a melegek helyzete, és olyanok kényszerültek nézőpont kialakítására a témával kapcsolatban, akiket korábban az egész abszolút hidegen hagyott.

  Igazából pont a Hoffer Misik, a Barátok köztök, Jóban Rosszbanok, Mónika show-k és Joshi barátok miatt mondhatta azt a magyar kereskedelmi média, hogy nálunk ők komolyabb közszolgáltatást végeznek, mint az mtv, mert náluk a különböző társadalmi rétegek inkább kerülnek bemutatásra. (az más kérdés, hogy hogyan, és hogy ezeket a műsorokat ki nézte, de emiatt inkább formál(hat)tak véleményt, mit egy átlag amerikai, aki már annyira rezisztenssé vált a varázsdobozban villogó sok kép miatt, hogy ha jól van körítve, bármit be lehet tenni a műsorokba)

  Inkább olyan oldalára világítanék rá a témának, hogy ott a társadalom elfogadóbb a melegekkel. Még a hardcore republikánusok is ismernek melegeket, esetlegesen jóban is vannak velük. Egyszerűen igény jelent meg, hogy egy ennyire általános társadalomban végbemenő változás begyűrűzzön az amúgy igencsak prűd Hollywoodba.

  Olyan szempontból pedig mindenképp pozitívnak ítélem meg a jelenlétüket, hogy példát mutatnak az önelfogadással küszködő meleg fiataloknak. (persze ennek a megértéséhez túl kell tenni magunkat azokon a kellemetlen tényeken, hogy melegek márpedig léteznek és márpedig senki sem lesz meleg attól, ha látja őket/beszélget/együtt él velük) Most fut Amerikában egy kampány (It Gets Better) meleg tinédzsereket megszólítva, mindenféle hírességek bevonásával, ugyanis ott érzékelhetőbben magasabb az öngyilkossági kísérletek aránya a meleg fiatalok között. Ezzel csak arra szeretnék rávilágítani, hogy ott a kérdés teljesen más síkon csapódik le.

  Bocsánat, hogy kilométeres hosszúsággal belekotnyeleskedtem, pedig ez eleve egy rövidített firkálmány ahhoz képest, mint ami a fejemben cikázik. :)

 10. Most már valóban teljesen mások nézik a két műsort. De az ezredfordulókor még közel sem volt olyan elterjedt és olcsó a szélessávú internet, és jóval később értek el ide az akkori amerikai sorozatok.
  Abszurd összehasonlítás, de a 300 milliós Államokban a Glee legnézettebb epizódja sem tudott 15 millió nézőt szerezni. (pedig ott ez nagyon szép szám) Ez a 10 milliós Magyarországra vetítve félmillió nézőt jelentene. Nálunk a Barátok közt még a napjainkban is 2 millió körüli nézettséggel rendelkezik, tehát arányaiban négyszer-ötször többen nézik nálunk a Barátok köztöt, mint Amerikában a Glee-t. Egyszerűen a két ország médiapiaca ilyen szempontból nem összehasonlítható, így a két műsor sem az.
  Viszont arra kíváncsi lennék, hogy az amerikai műsorokban látott példákat az eltérő kultúrájú országok hogyan adaptálták, így például befolyásolják-e a magyar nézők toleranciaszintjét az amerikai műsorok. Feltételezem, nem, vagy nem szignifikáns mértékben, különben nem itt tartanánk, ahol.

 11. aliendriver: Jó ég! Messze a legintelligensebb két kommentet olvastam tőled ezen a blogon :D Egyébként pedig teljesen egyetértek. Nem hinném, hogy nagy mértékben változtatnának a meleg karakterek az egész meleg közösség megítélésén.
  Egyszerűen csak nagyobb mértékben kerülnek a köztudatba ezek az emberek, és emiatt növekszik a jelenlétük is a műsorokban.

  Kurt-öt egyébként én is szeretem, de valljuk be: ő nagyrészt egy eltúlzott meleg sztereotípia (mint mindeki más is gyakorlatilag szinte egy emberi karikatúra a Glee-ben, pont ez a sorozat egyik bája). Egy átlagmeleg nem feltétlenül viselkedik így. Viszont arra mindenképpen jó, hogy lehet olyan, aki mégis magára ismer és a problémáira. Talán könnyebb így, kommerszebb formában, mint töményen pl. A fiúk a klubból vagy a Sírhant művek alapján (az utóbbi egyébként szerintem teljesen reálisan és szerethetően mutatja be a meleg karaktereit, míg az előbbit néhol túlzásnak érzem -mondom ezt szintén melegként, bár a véleményem persze elég szubjektív).

 12. @gwe: Hat en elmondhatom, hogy van egy meleg haverom, akit imadok, mert sokkal jobban el lehet vele hülyülni, mint barmelyik baratnömmel es ö bizony eltancolja neked a single ladies tancot, mint Kurt az egyik reszben! Kinezetre nem, de jellemre nagyon hasonlitanak egymasra. bar abban persze elegge biztos vagyok, hogy ö egy kivetel.

 13. Én sem azt mondtam, hogy nem lehetnek ilyenek. Csak ez nem az átlag (és mint említettem, mivel én is az vagyok, elég sokat ismerek). Amúgy megint más, ha egy kisebb baráti társaságban táncolja el az ember vagy nagyobb közönség előtt…

 14. Köszi ezt a sok értelmes kommentet, bíztam benne hogy sokan elmondjátok majd a véleményetek. Ahogy látom jött a pro és kontra rendesen, mindenesetre annak örülök hogy a homofóbok nem találtak ide – vagy lusták volna kommentet írni :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here