Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Erika Világa – Tárd ki eme csoda kapuját!

Erika Világa – Tárd ki eme csoda kapuját!

9
Oszd meg!

A kanadai sorozatokat igencsak negatív diszkrimináció éri hazánkban, legalábbis azt tekintve hogy mennyivel ismeretlenebbek mint délebbi társai. Pedig Kanadában is születnek remek és szórakoztató szériák, ezekre a legjobb bizonyíték a “Segítség, sztár lettem” vagy az “Erika Világa” c. csodák, amik megmutatták a világnak, hogy egy jó alaptörténetet ki lehet úgy dolgozni, hogy az ne csapjon át önmaga paródiájába.

Az Erika világa c. sorozat főhőse a 32 éves Erika, aki – mint mindannyian, – sok mindent elszúrt az életében. Se munkája, se pénzügyi biztonsága, de még egy férfi sincs az életében aki szerelmes belé. Ebben az elhagyatott helyzetben érkezik meg az életébe Dr. Tom, egy különös terapeuta, aki az első találkozásukkor arra kéri Erikát, írja össze egy papírra azokat a dolgokat az életében amiket megbánt, amit szívesen helyrehozna, ha lehetősége adódna rá. A lista elkészül, Erika pedig hirtelen azon kapja magát hogy nem Dr. Tom irodájában ül, hanem a múltba került, ahol lehetőséget kap arra, hogy megváltoztassa életének azon hibáit, amik – szerinte – elvezettek ahhoz az állapothoz, amiben a mai sivár élete leledzik. Kérem szépen, ez Erika történetének a kezdete, ez az a bizonyos kiindulópont ami után a néző csak kapkodja a fejét, és nem győz drukkolni Erikának, örülni a sikereinek vagy szomorkodni a ballépései felett, hiszen Erin Karpluk annyira tökéletesen jeleníti meg a képernyőn a Erikát, hogy nincs olyan néző a földön aki ne szimpatizálna vele.

A legjobb az egészben, hogy Erika is egy ember aki hibázik, aki hoz rossz döntéseket. Nincs benne semmi természetfeletti, és Dr. Tom is terápiája sem átlagos, még ha az időutazástól el is tekintünk. Dr. Tom egyértelműen Szókratész elvét követi, – mondhatnánk azt is hogy szofista, – ugyanis tanítva beszél, tehát minden egyes terápiának és időutazásnak nem az a lényege, hogy a terapeuta mondja meg Erikának mit rontott el, és mi a gond. Nem, Erika tanul az utazásokból, maga vonja le a konzekvenciát, és legyen az jó – vagy rossz, – következtetés, Dr. Tom nem javítja ki páciensét, ezáltal tanulva tanítja Erikát, és megpróbálja a helyes ösvény felé vezetni a lányt. Ezzel pedig még reálisabbá válik a sorozat, hiszen itt épp a karakterfejlődés a lényeg.

Azért hogy negatív dolgokat is mondjak, ott van rögtön az időutazás. Szerintem ha visszamegyünk a múltba, és megváltoztatunk pár dolgot, nem hiszem el hogy az nincs hatással a jelenre semmilyen téren. Számomra ez rejtély, hogy tudták megoldani ezt a dolgot. A másik pedig az, hogy Erin Karpluk bármennyire is jó nő, nem 15 és 20 éves, pedig jó párszor tért vissza a gimnáziumba… A korokkal való macerálás legfurább pontja maga Leó volt, aki egy huszonéves srác, és elvileg idősebb mint Erika, mármint a karakter. A színészek pedig, hát nagyon nem. Jó, ezek apró hibák, de könyörgöm, ha csak ennyit találtam mit tegyek!

A tovább után SPOILER-esen folytatom, aki nem látta még a második évadot – és nem akarja tudni a történteket – nem olvasson tovább. Reménykedem hogy ennyi is elég volt abban, hogy rohanjatok letölteni Erika világát. Mert nem fogtok benne csalódni ezt garantálom nektek.

A második évad legnagyobb előnye Kai karaktere volt, ez egyértelmű. Hiszen elég sótlan és unalmas volt az évadkezdés, mert engem Dr. Tom karakterének a háttere nem igazán érdekel. Én úgy tekintek a dokira mint egy segítő, nem mint önálló karakter, akinek a múltját feltétlenül meg kell ismernünk ahhoz, hogy a jelenben megértsük mit és miért tesz – vagy nem tesz, – hogy segítse Erika életét. Bevallom ez elég buta hozzáállás tőlem, hiszen nagyrészt érdekes volt a Dr. Tom múltjában tett kirándulások tömkelege, de mégis úgy voltam vele, hogy ‘legyen már vége, engem csak Erika és Kai érdekel’.

Visszatérve a második évad első részére, szinte csalódott voltam az egész rész alatt, aztán bamm, egy másodperc volt az egész, de Kai belépett a raktárba, és ezáltal egy más világba került, ahol várta őt a terapeutája, Dr. Fred. Az hogy Erika ‘nincs egyedül’, teljesen más perspektívát adott a karakternek, ráadásul az, hogy Kai nem csak helyes, jólelkű de még tíz évvel fiatalabb is mint Erika, egyfajta különös lökete volt a történetnek: Ethan ide vagy oda, végig abban reménykedtem hogy ők ketten egymásra találnak, hiszen annyira összeillenek….

Mikor már azt hittem hogy jön a ‘happy end’, és itt lesz valami, bumm, kiderült az igazság, Kai a múltat éli és nem a jelent, ő valójában 32 éves, azért tért vissza a múltba hogy megváltoztassa a jövőt, hogy a legjobb barátja ne legyen öngyilkos. Ez a különös fintora az írók alkotta univerzumnak tette rá az i-re a pontot, innentől drukkoltam még jobban ennek a különös ‘Rómeó és Júlia’ párosnak, hogy a tér és idő ellenére jöjjenek össze… Sajnos ez nem jött össze, de így sem csalódtam a második évadban.

Erika élete elérte a csúcspontot, szinte tökéletes volt minden, aztán jött a lejtő, a második évad végére pedig Erika annyira szerencsétlen mint a sorozat elején, eltekintve attól a sok tudástól és érzelmi, mentális megerősödéstől amit Dr. Tom terápiája nyújtott neki.
Szerencsére elkezdik majd forgatni a harmadik évadot is, ha hinni lehet a pletykáknak most nyáron, én pedig kíváncsian várom Erika csodálatos életének legújabb felvonását. Mert az első kettő szenzációs volt!

Értékelés: 10/10
Így is elég hosszú lett a kritika, de úgy érzem még így is keveset éltettem a sorozatot, egy ilyen frenetikus széria több oldalt is megérdemelne, hogy mindenki számára bizonyságot nyerjen, milyen remekműről van szó…

9 Hozzászólások

 1. Gratulálok Tibi, ez egy frenetikus írás! Nem csoda ha újságíró akarsz lenni! Nagyon ügyi vagy!

  A sori pedig szimpi nagyon, fel tettem a nyári listámra! Köcce!

 2. kedves Erika,
  az írás olyan gyenge volt, hogy végig sem tudtam olvasni. de nem csodálkozom azon, hogy olyasvalakinek, aki két mondaton belül képes volt elkövetni az “ügyi, szimpi és sori” szavak használatát tetszett.
  a “köccé”-t már meg sem említem.

  kedves Tibi!
  ha 16 éves vagy, akkor nincs baj, remélhetőleg fejlődni fogsz még. ha nem, akkor harakiri, töröld a blogot, és legyél inkább villanyszerelő.

 3. @neni Kedves Neni! Azért arra megkérnélek, hogy mond már el, mi volt annyira rossz az írásban, mitől tartod ‘általános iskolás fércmű’nek?

  @Erika Köszi! Biztos vagyok benne hogy neked is tetszeni fog a sorozat.

 4. Anno nagyon vártam, hogy a sorozat megérkezzen a Hallmarkra, és az első évadával abszolút kedvencem lett. A második szezon viszont nem igazán jött be. Talán, mert az egyik kedvenc karakterem Ethan volt, de a 2. évad végére szétmentek, ráadásul az Ethan-t körüllengő “tökéletes-pasi” feelingből is elvettek, így a végére már ezt a Kai-t is kezdtem kedvelni. :D Úgyhogy várós a harmadik évad. :)
  Köszi az értékelést, jó volt más véleményt is olvasni a Being Erica-ról. :)

 5. @defiszon Wow! Ez de jó hír ^^ Nézd majd tovább is, isteni lesz!

  @Liza Hm, ebben a megközelítésben valóban igazad van, Ethan karaktere elég más lett így a második évadra :s

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here