Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Glee – Végetért a csoda első felvonása

Glee – Végetért a csoda első felvonása

9
Oszd meg!

Hát véget ért. Hihetetlen, de igaz. Nem lesz új rész szeptemberig. Az első évad első 13 része csodálatos volt, az összes tele volt humorral és drámával, WFT pillanatokkal és király zenékkel. Az évad második fele – a legutóbbi kilenc rész – viszont nem hozta az elvárásokat, a részek leginkább unalmasak voltak, epizódonként pedig ha két-három dal megtetszett, sokat mondok. Mégis mi lehetett annak az oka, hogy elvesztette csökkent a sorozat kreativitása?

Talán a nagy siker, ez a leglogikusabb magyarázat. Amikor elkezdték írni és forgatni az első 13 részt, nem láthatták előre mennyire frenetikus sorozatot gyártanak, hogy Golden Globe-ot nyernek, meg egy rakat díjat. Szerintem csak szórakoztatni akarták a népet, és nem többet. A második szakasza az első évadnak szerintem már másról szólt, új karaktereket akartak behozni hogy izgalmasabb legyen, olyan drámai helyzetek, szituációk irányába mentek el, amivel azt hitték eladhatóbbá válik a sorozat, számottevően nő a nézettség, és tovább menetelnek a sikeres sorozatok panteumába. De a sok akarásnak nyögés a vége, az pedig hogy a kilenc részből legalább ötben az volt a fő bonyodalom hogy megszűnik a Glee Club, a srácok pedig sírnak mint állat mert úgy megszerették egymást, az nálam már a ‘szánalmas’ kategória határát súrolja. De épp ezért jó egy musicalszerű sorozat, ha a történet gyenge lábakon áll, akkor majd a zene lesz az, ami kihúzza a gödörből és eladhatóvá teszi az egészet. De itt, mintha ez sem lett volna meg, ez pedig valamilyen szinten elszomorítja a Glee rajongót. Igen, valahogy felnyílt a szemem a sorozat hibáival szemben, rá kell hogy döbbenjen az ember, semmi sem tökéletes. Még a Glee sem.

Persze azért akadtak jó pillanatok, meglepő jelenetek. Például amikor Quinn elénekelte a Man’s Man’s Man’s World c. dalt, akkor ledöbbentem, álmomban sem néztem volna ki szerencsétlen Dianna Agron-ból hogy ennyire jó hangja van. Az is nagyon tetszett hogy előszedték azokat a karaktereket akiket eddig hanyagoltak, Santana és Britanny központi alakká való előléptetése pedig telitalálat volt a sorozat alkotóitól, bevallom őszintén ők lettek a kedvenceim. Azok a beszólások, a hülye kacsintások és eleve Britney ostoba ábrázata, már önmagában okot ad a helyzetkomikumra, amivel az írók a legtöbb esetben éltek is. De az, hogy szinte az összes részben Rachelre koncentrál az eseménysorozat nekem egy cseppet sok. Egy ilyen szériában pont hogy nem kéne kiragadni egy-egy embert, és megtenni főszereplővé. Ennek is úgy kéne menni mint a Született Feleségeknek, ahol egy részben egy feleség a ‘főszereplő’ a többi pedig asszisztál vagy éli a maga gondjait, kissebb jelentőséget birtokolva mint a rész központi alakja. Ezt várom a Glee-től is, és legfőképp azt, hogy ha lesz Madonna epizód 2.0. valaki énekelje el a popdívától a kedvenc számom, a Don’t Cry For Me Argentína c. klasszikust.

Azért hogy a fináléról is ejtsek pár szót, frenetikus vágások voltak benne. Ahogy a Vocal Adrenaline énekelte a dalt, és mindezt vegyítették Quinn szülésével, szinte megállt bennem az ütő. Az hiszem Dianna bizonyította tehetségét, ami szerintem eddig rejtve maradt a nézők előtt. A New Directions fellépése pedig olyan volt amilyen, a három dal ütött együtt, mégis, megérdemelte a győzelmet a Vocal Adrenaline, mert ők nem csak jól énekeltek, hanem még táncoltak is mellé. Igen, a showbiznisz nem csak a hangra ad, hanem a megjelenésre és a koreográfiára is.

Azt hiszem hosszú nyár lesz ez Glee nélkül. De még mindig rövidebb, mint a decembertől áprilisig tartó időszak, ami azt hiszem a sorozat történelem legnagyobb szívatása volt. Kétség sem férhet hozzá, ha valaki megkérdezi melyik a kedvenc sorozatom, megmondom hogy a Glee. Mert imádom, még mindig. Nincs olyan rész amit ne láttam volna legalább kétszer, és tudjátok mit? Nem is szégyellem. A Glee megérdemli hogy szeressék, a hibái ellenére is mérföldekkel jobb mint a többi sorozat. A kritika pedig azt jelenti, hogy arról is tudj rosszat mondani amit szeretsz. És ha valaki kritikát ír, vegye le a rózsaszín szemüveget, lássa rendesen a dolgokat, és csak akkor tegye vissza, ha rákattintott a ‘mentés/publikálás’ gombra.

Értékelés: 8/10
A színészekre semmi panaszom, mindent kihoztak a szerepekből. Az írók annál kevésbé, a jó dialógusok nem elegendőek ha a cselekmény részről részre arra megy ki, hogy eltörlik a New Directionst. Kéretik a mellékszereplőket elővenni, és a második évadban nem az új szereplőkre hangsúlyt helyezni, hanem a régieket jobban megismertetni.  Jah, és mielőtt elfelejtem: I’m a Gleek. Forever.

9 Hozzászólások

 1. húha :D számos dolog van amiben egyetértek veled, és sok amiben nem :D először is: én nem érzem úgy hogy a második fele az évadnak rosszabb lett volna mint az első. picit más volt. probáltak több drámát betenni és az új szereplőket futtatni. emiatt jön valóban az első negatívum: hanyagolták a régieket. leginkább Quinnt. ami nagy hiba volt és amiért nagyon haragszom az írokra. remélem ez a finálé egy új Quinn-szál kezdete volt. Rachel és Finn túlzott szerepeltetése nekem sem tetszik. legyen mindenki ‘egyenlő’… a dalok.. szerintem ugyanolyan jók voltak mint az első 13 részben, bár tény hogy az ottani választások jobbak voltak. de azt hiszem az évad legjobb része az 1×20-as volt. a Gagás epizód mindent vitt.
  kíváncsian várom az új évadot. :) nálam simán 10/10 minden hiba ellenére!!!

 2. Nekem csak a fináléhoz lenne hozzáfűzni valóm, ott is ugye arra, hogy a New Directions (Ez a csapat neve? Sosem tudom… :P) nem hogy nem nyert, de még helyezést sem kapott. Ez azért szívás, főleg azért, mert lehet hogy a Vocal Adrenaline műsora jobb volt a show szempontjából, nekem ne mondja senki, hogy egy kórusversenyen egy szólószámmal lehet nyerni! Mert oké, kell a szóló is, de náluk egy dalban volt csak kórus és akkor is vokálban… szóval, ilyen szempontból nézve sehol sem voltak.
  Nah a végén viszont nagyot néztem a babás sztori megoldásán… nem gondoltam volna, pedig azért voltak jelek…

 3. @Richie Az is lehet hogy nekem voltak magasabbak az elvárásaim :) Jó dolog ha új szereplőket tesznek be, de ne a régiek rovására. Érdekes, ezt más sorozatok meg tudják oldani. Az meg, hogy a két új szereplő Rachel monopol helyzetét erősítette, egyszerűen túlzás volt.
  Igen, a Bad Romance és a Pokercafe valóban nagyon jók voltak, de nekem hiányoztak az olyan katarzist előidéző dalok mint a “No Air”, “Proud Mary” vagy a “True Colors”, a második felében kevés dalra mondom azt, hogy akár ezerszer is meghallgatnám :)

  @defiszon Na az engem is meglepett, mert jobban örültem volna ha Quinn megtartja a gyereket, érdekes szituációk születhettek volna meg.
  Egyébként igen, az gáz hogy nem lettek “másodikok”, Oliwia nagyon leosztotta őket :)

 4. Fúúú, a Lostot már kitagadtam, és a Glee is kezd kifele araszolni a pixisből…

  A finálé tetszett, az évad második fele kevésbé. Én is azon gondolkodom már egy ideje, hogy jobb lett volna, ha a Lost (vagy DHW) mintájára egy rész egy karakterről szólt volna, így esetleg többet tudnánk a gyerekek hátteréről is.
  Továbbá szeretem én Rachelt (tényleg, a törtető, lelkes stílusát imádom), de a franc se kíváncsi minden részben rá. Örülnék, ha végre háttérbe szorítanák Lea világfájdalmas és Cory ostoba képét, és ezalatt nem azt értem, hogy mostantól három sort kapjanak, hanem hogy alakuljon ki egy egészséges egyensúly.

  És igen, a sorozat első felében még elment, hogy minden részben más akart kilépni a kórusból, meg folyamatosan keresztbe tettek nekik, de a Sectionals után ez már rohadt unalmas. Ahogy az is, hogy minden részben másba szerelmesek. Értem, kamaszok, én is voltam tinilány, nade legalább több részre húzzák szét az ide-oda kavarásokat.
  A Jesse-Rachel kapcsolatot meg nem tudtam komolyan venni, és ezzel az egész “most már még egy okunk van gyűlölni a Vocal Adrenaline-t” szál elvesztette a jelentőségét.

  Tőlem 7/10-et kap. Volt egy-két 9/10-es rész (számomra a Wheels és a Sectionals jelentik a csúcspontot), meg egy rakás 8/10, de a sorozat második fele lehúzta az átlagot. Írás tekintetében inkább 5/10, a szuper beszólások meg az érzelmes jelenetek nem tudják kiegyenlíteni az ostoba húzásokat. Azonban a szereplők hihetetlenül tehetségesek, és a sorozat a magamfajta színpadiasság-, pop- és musicalbuziknak kedvez, ezért kapott még két pontot.

 5. Szia Tibi! Csak azt szeretném mondani, hogy már egy ideje figyelem, ahogy írogatsz a Glee-ről, de nem olvastam el egyik írásodat se, mivel akkor még nem láttam egy részt se belőle. Csak az tűnt fel, hogy néhol kiugrottak a nagybetűk, h mennyire szereted. Aztán elolvastam ezt a postot (és akkor még mindig nem láttam egy részt se belőle, de kíváncsivá tett az a kép Idináról), és úgy döntöttem, hogy megnézem az első részt. Hát, be kell valljam… 2 nap alatt megnéztem az évadot :D Szóval csak gratulálni akartam, hogy “rászoktattál”, és megköszönni, hogy egyáltalán felhívtad a figyelmet erre a fantasztikus sorozatra!^^

 6. @Wixi Wow. 2nap alatt? Akkor tényleg nagyon bejött :) Örülök hogy tetszett, de készülj fel te is, messze van még szeptember :)
  Amúgy, nem is hinné az ember milyen fontos a képválasztás, én is sokszor az alapján döntöm el hogy elolvassak-e valamit, hogy mivel illusztrálják azt :)
  És az érdem a tiéd, örülök hogy tetszett ^^

  @Aribeth Na igen, amit leírtál az mind igaz, és tényleg – szép lassan, de kezd – lemenni a lejtőn a sori. De, a második évad kecsegtető, pl.: az egyik új karakter űberkeresztény lesz, és megpróbálja Kurtot ‘leszoktatni a melegségről’ és ilyenek. Érdekes lesz szerintem :)

 7. @Tibi
  :))) Köszönöm, drága vagy, és örülök, hogy tetszenek a kommentjeim. Gondolkodtam már rajta, de mivel túl csapongó és lusta vagyok ahhoz, hogy egy saját blogot fenntartsak, inkább fórumokra és más emberek oldalaira szoktam ontani a személyiségem. :D Mondjuk ha egy nap összegyűjteném mindazt, amit a kismillió oldalon összefecsegtem az elmúlt öt évben, akkor körülbelül két évre elegendő anyagom lenne.

  Én is bízom abban, hogy a második évadban összekapják magukat, mert sok potenciál van ebben a sorozatban. Még nagyon az elején vannak, nyugodtan változtathatnak a stíluson, áttérhetnek a karakterközpontú epizódokra stb.
  Jesszumpepi, szegény Kurt! :)
  Jajj, és remélem, hogy nem szabadulnak meg sem Pucktól, sem Artie-tól. Mindkettőt imádom.

 8. @Aribeth Ha meggondolnád magad közöld, én leszek az első(k egyike) aki kommentel nálad :)

  Oh, én nem féltem az alkotókat, szerintem ők is belátják a hibákat, a Comic-Con ra se Leát küldik meg Coryt, ez pedig jó jel :)

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here