Glee – Végetért a csoda első felvonása

  9
  Oszd meg!

  Hát véget ért. Hihetetlen, de igaz. Nem lesz új rész szeptemberig. Az első évad első 13 része csodálatos volt, az összes tele volt humorral és drámával, WFT pillanatokkal és király zenékkel. Az évad második fele – a legutóbbi kilenc rész – viszont nem hozta az elvárásokat, a részek leginkább unalmasak voltak, epizódonként pedig ha két-három dal megtetszett, sokat mondok. Mégis mi lehetett annak az oka, hogy elvesztette csökkent a sorozat kreativitása?

  Talán a nagy siker, ez a leglogikusabb magyarázat. Amikor elkezdték írni és forgatni az első 13 részt, nem láthatták előre mennyire frenetikus sorozatot gyártanak, hogy Golden Globe-ot nyernek, meg egy rakat díjat. Szerintem csak szórakoztatni akarták a népet, és nem többet. A második szakasza az első évadnak szerintem már másról szólt, új karaktereket akartak behozni hogy izgalmasabb legyen, olyan drámai helyzetek, szituációk irányába mentek el, amivel azt hitték eladhatóbbá válik a sorozat, számottevően nő a nézettség, és tovább menetelnek a sikeres sorozatok panteumába. De a sok akarásnak nyögés a vége, az pedig hogy a kilenc részből legalább ötben az volt a fő bonyodalom hogy megszűnik a Glee Club, a srácok pedig sírnak mint állat mert úgy megszerették egymást, az nálam már a ‘szánalmas’ kategória határát súrolja. De épp ezért jó egy musicalszerű sorozat, ha a történet gyenge lábakon áll, akkor majd a zene lesz az, ami kihúzza a gödörből és eladhatóvá teszi az egészet. De itt, mintha ez sem lett volna meg, ez pedig valamilyen szinten elszomorítja a Glee rajongót. Igen, valahogy felnyílt a szemem a sorozat hibáival szemben, rá kell hogy döbbenjen az ember, semmi sem tökéletes. Még a Glee sem.

  Persze azért akadtak jó pillanatok, meglepő jelenetek. Például amikor Quinn elénekelte a Man’s Man’s Man’s World c. dalt, akkor ledöbbentem, álmomban sem néztem volna ki szerencsétlen Dianna Agron-ból hogy ennyire jó hangja van. Az is nagyon tetszett hogy előszedték azokat a karaktereket akiket eddig hanyagoltak, Santana és Britanny központi alakká való előléptetése pedig telitalálat volt a sorozat alkotóitól, bevallom őszintén ők lettek a kedvenceim. Azok a beszólások, a hülye kacsintások és eleve Britney ostoba ábrázata, már önmagában okot ad a helyzetkomikumra, amivel az írók a legtöbb esetben éltek is. De az, hogy szinte az összes részben Rachelre koncentrál az eseménysorozat nekem egy cseppet sok. Egy ilyen szériában pont hogy nem kéne kiragadni egy-egy embert, és megtenni főszereplővé. Ennek is úgy kéne menni mint a Született Feleségeknek, ahol egy részben egy feleség a ‘főszereplő’ a többi pedig asszisztál vagy éli a maga gondjait, kissebb jelentőséget birtokolva mint a rész központi alakja. Ezt várom a Glee-től is, és legfőképp azt, hogy ha lesz Madonna epizód 2.0. valaki énekelje el a popdívától a kedvenc számom, a Don’t Cry For Me Argentína c. klasszikust.

  Azért hogy a fináléról is ejtsek pár szót, frenetikus vágások voltak benne. Ahogy a Vocal Adrenaline énekelte a dalt, és mindezt vegyítették Quinn szülésével, szinte megállt bennem az ütő. Az hiszem Dianna bizonyította tehetségét, ami szerintem eddig rejtve maradt a nézők előtt. A New Directions fellépése pedig olyan volt amilyen, a három dal ütött együtt, mégis, megérdemelte a győzelmet a Vocal Adrenaline, mert ők nem csak jól énekeltek, hanem még táncoltak is mellé. Igen, a showbiznisz nem csak a hangra ad, hanem a megjelenésre és a koreográfiára is.

  Azt hiszem hosszú nyár lesz ez Glee nélkül. De még mindig rövidebb, mint a decembertől áprilisig tartó időszak, ami azt hiszem a sorozat történelem legnagyobb szívatása volt. Kétség sem férhet hozzá, ha valaki megkérdezi melyik a kedvenc sorozatom, megmondom hogy a Glee. Mert imádom, még mindig. Nincs olyan rész amit ne láttam volna legalább kétszer, és tudjátok mit? Nem is szégyellem. A Glee megérdemli hogy szeressék, a hibái ellenére is mérföldekkel jobb mint a többi sorozat. A kritika pedig azt jelenti, hogy arról is tudj rosszat mondani amit szeretsz. És ha valaki kritikát ír, vegye le a rózsaszín szemüveget, lássa rendesen a dolgokat, és csak akkor tegye vissza, ha rákattintott a ‘mentés/publikálás’ gombra.

  Értékelés: 8/10
  A színészekre semmi panaszom, mindent kihoztak a szerepekből. Az írók annál kevésbé, a jó dialógusok nem elegendőek ha a cselekmény részről részre arra megy ki, hogy eltörlik a New Directionst. Kéretik a mellékszereplőket elővenni, és a második évadban nem az új szereplőkre hangsúlyt helyezni, hanem a régieket jobban megismertetni.  Jah, és mielőtt elfelejtem: I’m a Gleek. Forever.

  SZÓLJ HOZZÁ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here