Főoldal Kritika és Értékelés Epizódkritika Született Feleségek – A főnix újjászületett

Született Feleségek – A főnix újjászületett

14
Oszd meg!

A legendák szerint létezett egy csodálatos állat, a neve Főnix volt. Miután ezer évig élt, szépsége egyre csak foszlott, majd egy nap meghalt. Aki csak látta a madár pusztulását megijedt, rettegett amiatt, hogy egy ilyen fenséges állat eltávozik a földről. Aztán amikor észrevették, hogy az elhullajtott tollak között, ott volt egy ártalmatlan, csupasz kis fióka, akkor megnyugodtak. Rádöbbentek ugyanis, hogy a Főnix újjászületett. Miután mindenki lemondott róla, a Főnix fityiszt mutatva csodálóinak bebizonyította, ő örök, de vajon el pusztíthatatlan is? ….

A Született Feleségek ötödik évadja – mint már többször is leírtam – kritikán aluli volt, és ezért is ért akkora meglepetésként a hatodik. Legjobban az tetszett, hogy kaptunk egy ütős évadrejtélyt, de emellett a többi szereplő élete is pörgött rendesen, ráadásul a múlttat sem feledték el, azok a rejtélyek amikre tán mi sem emlékszünk, ismét felbukkantak. És ez így jó. Ez az évad tökéletesen példázza azt, hogy mire képes a Született Feleségek, ha az írók tényleg dolgoznak rajta, ha Marc Cherry visszavesz a pofájából egy keveset és csinálja azt, amihez tényleg ért: megalkot egy ütős évadot. És most spoilerekkel folytatom.

Lynette: Az évad elején azt hittem baby drámával fognak eltelni a részek, örömmel csalódtam az alkotók fantáziájában, ami úgy tűnik kimeríthetetlen. Az orosz Irina beépítése a történetbe zseniális volt, és leginkább a lezárása tetszett: Eddie, mint a lányok gyilkosa? Meglepő, WTF moment volt, és legjobban az tetszett az egészben, ahogy megmagyarázták azt, Eddie miért vált ilyenné. Nem felmenteni akarták a bűnei alól a zavarodott srácot, pusztán informáltak miatt, és egyben neveltek is: a szülői hatás, a neveltetés a legfontosabb. Az ahogy ezt bemutatták, és miképp Lynettet ábrázolták mint Barbara vehemens ellentéte, szinte kezdtük megérteni hogy Eddie mégis miért süllyedt idáig. Viszont, a fináléban az, hogy a srác feladja magát már kevésbé tetszett, nem volt ugyanis hihető, hogy képes börtönbe vonulni, csak azért, mert Lynette arra kéri. Az meg a másik, hogy hiába szült annyi gyereket Lynette, nem hiszem el hogy ilyen könnyen kijött az a baba…

Susan: Iszonyatosan sajnáltam az évadzárón. Az hogy mennyi mindent megtett Mikeért, és mennyire szereti őt, csodálatos. Mégis, néhol legszívesebben bemásztam volna a képernyőn és felpofoztam volna szegényt, legyen egy kicsit erélyesebb, egy kicsit követelőzőbb, és álljon a sarkára anyagi téren: ez a 21. század, az ha a feleség húzza ki a férjét az anyagi csődből, az nem gond.

Bree: Mint mindig, ismét az ő szála volt a legjobb az évadban. A Karl-os viszony nagyon bejött, és az évad végén sem hagyták unatkozni Bree rajongóit. Sam Page belépése a történetbe igazi jolly joker volt, és az, ahogy a srác elbánt Breevel, zseniális megoldásnak bizonyult. Nem csak a vagyonát és a cégét vesztette el a nő, hanem a férjét is, akit egyre jobban kezdett megszeretni. Ráadásul úgy tűnik, Andrew is megy a börtönbe, hiszen kiderült, kinek is köszönheti (részben) Carlos anyja a halálát… Zseniális megoldás volt, az a mókás-fenyegető kis teázás pedig az évad talán legviccesebb momentuma volt.
Én is azok közé tartoztam akik nem igazán kedvelték Orsont, éppen ezért örülök hogy elhagyta Breet. Az egyik részben Bree megemlítette hogy nem ihat, mert alkoholista. Vajon az, hogy szinte mindent elvesztett, visszahozza a régi problémát? Kíváncsi vagyok hogy jövőre is Bree lesz-e a legérdekesebb karakter. Már hat éve azt csinálja, biztos fáradt lehet…

Gaby: Ó, szegény kis Gaby. Vele ritkán történik valami érdekes, pedig az írók keményen próbálkoznak. Amíg Anával ‘harcolt’ az egész vicces volt, de amióta a lány eltűnt, Gaby is egyre unalmasabb karakterré laposodott el, de legalább az írók neki adják a legviccesebb beszólásokat, amiért nagy tapsvihar jár nekik. Mégis, valahogy több részvételt várnék a Solis házaspártól, bár való igaz, hogy tavaly foglalkoztak velük épp eleget, de az nem jelenti azt, hogy erre az évre “kimenőjük van drámából”. Ez a Született Feleségek, itt mindenkivel történjen valami érdekes!
Oh, és ha már Damon nem ette meg Juanitát, akkor itt egy remek alkalom arra hogy eltűnjön a kislány a Lila akác közből. És akkor meglenne Solisék drámája is. Csak én vágyom erre annyira?

Angie: Az évadrejtélye meg sem közelíti azon izgalmassági faktort, amit Katherine, Orson vagy Mary Alice rejtélye okozott. Amikor már kezdtem unni az egészet, akkor bukkant fel Patrick Logan – a lenyűgöző John Barrowman alakításában – akinek az érkezése elhozta azon izgalmakat, amikhez a sorozat alatt már hozzászokhattunk: sok WTF pillanat, izgulás a szereplők élete miatt, és most először még funny-moment is akadt a krízis közepetette, Patrick beszólása mindent vitt, amikor megkérdezte Angiet hogy bírta ki azt, hogy ne ölje meg Gabyt…
A három új színész távozását sajnálom, John Barrowmant pedig még inkább, de a feladatukat mindannyian elvégezték: egy ütős évadrejtély született meg általuk, ami bár nem vitte el a hátán a sorozatot, a funkciója megvolt: kitöltötte azt a pár percet, amíg nem a négy főszereplőnkért izgultunk.

Mit várok az új évadtól? Izgalmat. A fináléban megjelent Paul Young, jön majd a felesége is, már alapból egy jó pont. Vanessa Williams leendő jelenléte a másik nagy pacsi. Az, hogy kaptunk egy drámát, az “elcserélték a gyerekem” témakörben szintén egy jó húzás. Most lehet találgatni kiét, én Susanre gondolok, MJ nem igazán hasonlít se Susanre, se Mikera, legalábbis szerintem. Mindenesetre ha az írók kitalálják, hogy nem valamelyik főbb szereplő babájáról van szó, hanem a noname szomszédéról, akkor nagyot fogok csalódni a sorozatban.

…. Igen, a Főnix újjáéledt, és aranyosabb mint valaha. De még kicsi, és a tollai sem olyan fényesek mint kéne. Amíg ilyen gyenge és kicsi, egy rossz könnyen a ragozók martalékává válhat. És van egy olyan érzésem hogy Marc Cherry egyre éhesebb. Pénzre vágyik és sok hatalomra. De milyen áron? Képes újra megölni a Főnixet? Vagy engedi, hagy szálljon szabadon, anélkül hogy a kamerák az útjában lennének?

1203 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

14 Hozzászólások

 1. Hű, ez durva. Mármint az, hogy majdnem mindenről ellenkező a véleményem.
  Tényleg nagyon jó évad volt ez, sőt megkockáztatom, hogy az első és a negyedik után ez tetszett a legjobban.
  Felicity Huffman tényleg tehetséges színésznő, a néha érdektelen jeleneteit is olyan átéléssel játszotta, hogy jár neki a pirospont.
  Ez a széplaki fojtogató-történet kicsit suta volt nekem. Jobban ütött volna, ha az egyik ismertebb szereplő fojtogat, nem egy olyan, aki kb. 2 részben szerepelt a 19-ből… Ez így tényleg súlytalan volt. Ráadásul kissé hiteltelen volt az is, hogy Lynette-tel milyen gyorsan jóban lett a srác, holott előtte alig hallottunk róla. Mindenesetre a lezárás nekem tetszett. Féltem, hogy az lesz, hogy valaki lelövi a srácot, megszökik vagy hasonlók, de a finálé (szerintem) egyik legmeghatóbb jelenete volt, mikor Lynette elmondta, hogy mit kellene tennie. Nem volt klisés, nem is csinált úgy, mintha elfogadná a gyilkolászást. Nekem jó volt ez így.
  Susan ebben az évadban újra szimpatikus lett, pedig nagyon ellenszenves lett a harmadik évados kínlódásával. Az évad eleji őrült Katherine-es viszálykodás viszont bejött. Az évadzáróban pedig nyilván kicsit én is sajnáltam, de ez a konfliktus Mike-kal majdnem olyan, mint a 4. évadban a drogos mizéria. Nem sok a különbség. (Plusz kissé fura, hogy azon a lécen méregette a gyerekek magasságát, holott a házát Edie leégette a második évadban és nem sok minden maradt belőle…:P)
  Bree (aki egyébként a kedvenc szereplőm) szála az évad első felében egyáltalán nem tetszett. Egyébként is rühelltem Karl-t már a sorozat eleje óta, így örültem, hogy ráesett az a repülő. Orsont pedig szeretem, bár az egymásra találásuk Bree-vel kissé hirtelennek tűnt (legalább annyira, mint mikor az előző évadban hirtelen megromlott a viszonyuk). Az eddig eltitkolt gyereket előhúzni is kissé sablonos, meg az is, hogy Bree benne jobban bízott, mint Andrew-ban, holott ő már évek óta megjuhászodott és nem csinál csúnyaságokat. Mindegy. Végülis egész jól sült el, legalább folytattak egy szálat, amivel már azt hittem, hogy nem fognak foglalkozni. Viszont Orson távozását sajnálom (bár igaza volt).
  Gabrielle-t pedig egyszerűen imádom, mióta gyerekei vannak (akikkel szerintem a világon semmi probléma nincs, teljesen jó karakterek, pont olyan a temperamentumuk, mint az anyjuknak), pedig előtte számomra teljesen érdektelen volt. Viszont azt azért nem állítanám, hogy nem történt velük semmi érdekes az idén. Volt a munkahely mizéria Carlossal és Lynette-el (na jó, az nekem sem tetszett), viszont az, hogy Gabrielle teljesen önzetlenül segített Angie-éknek, nagyon szimpatikus volt. Örültem, hogy egy évadrejtélynek végre hozzájuk is köze van, mert a legtöbbhöz vagy Susannek és Mike-nak vagy Bree-nek van köze…
  Angie rejtélye amúgy nem volt olyan izgalmas, mint amilyennek tűnt eleinte, sőt egészen soványka volt, nem sok csavarral. Ráadásul szinte semmi újat nem tudtunk meg az utolsó részekben. Hiányoztak is a szokásos évadzárós “flashback”-ek. Mindenesetre a karaktere feledtette a hibákat, szimpatikus szereplő volt. Viszont a Patrick-et játszó színész engem nagyon zavart.
  A felvezetett gyerekelcserélést is kissé olcsó húzásnak tartom, de a céljukat azért elérték, mert perszehogy kíváncsi vagyok, hogy vajon melyik poronty nem passzol, viszont van egy olyan érzésem, hogy nem sietnek majd a válaszadással. Én is MJ-re tippelek amúgy, bár szerintem a viselkedése nagyon Susan-ös. Viszont mivel ők levannak égve, a kórház meg fél, hogy becsődölnek, ha ez kiderül, az a tippem, hogy a Delfino család a perből fog újra pénzt szerezni… Persze ez csak spekuláció:) Arra is kíváncsi vagyok, hogy Anával mi a helyzet (tudjátok, a sejtetős sörrel koccintás a két öreglány közt, akik megszabadultak tőle az előző évadzáróban). Egy ideig reméltem, hogy ő lesz a fojtogató gyilkos, de sajna nem, pedig az tényleg döbbenetes lett volna:P
  Katherine-nek pedig örülök, hogy egy kedves leszbikus szállal boldogan köszönt le (remélem, nem rontják el a történetét).
  Bob és Lee pedig kissé lóg a levegőben, pont mint mindhárom szál lezárása. Eddie, Sam és Angie-ék megoldása is kicsit olyan se füle-se farka lett szerintem. Olyan hiányérzet-félém van.
  Várom az új évadot és Williams asszonyságot is (Csak szerintem gyönyörű az a nő még ilyen idősen is? Amúgy remélem, tovább marad. Lehetne egy új mindenlében kanál női szereplő már.), és érdekel, hogy Paul miért költözött vissza. Szeptemberben kiderül.
  Bocs, ha kissé bő lére eresztettem, de ezek most kikívánkoztak…:D
  (Ami viszont stilisztikailag zavar, hogy túl sűrűn használod a DH-s írásaidban a “pörög”, “üt” és “WTF-pillanat” kifejezéseket, amelyek jelenléte nem zavaró, csak az, hogy kicsit sokszor fordulnak elő, de ez nem ide tartozik és nem is beszólni akartam. Csak egy megjegyzés, amit hátha szívesen fogadsz, ha már újságírónak készülsz.)

 2. fúhaaa :D először is sajnálom hogy Kathrinere nem tértél ki a postban… :D de nézzzük csak mit gondolok én…
  szerintem a 3. és 4. évad után ez volt a legjobb :) olyan jo poénok, és fordulatos cselekményszálak voltak jelen a 6. szezonban mint már régen :D
  az hogy Eddie volt a fojtogató nekem kezdetben annyira nem tetszett, túl snassz megoldás volt, de aztán a 19. részben tök jol bemutatták az életét és megbékéltem vele.
  kíváncsi vagyok milyen lesz a lilaakácköz Susan nélkül, bár örülök hogy lelépett, mert ez tök új koncepciót fog majd teremteni az egész sorozatnak… főleg hogy már csak 3 született feleség maradt; holott az 5. évadban még 6 volt.. :D fogyunk-fogyunk… ^.^
  szerintem Gabrielle karaktere egyáltalán nem lett lapos, ugyanolyan vicces és rámenős volt mint eddig… Bree… kíváncsi vagyok mi lesz vele, remélem a folyamatos kudarcok nem fogják újra az alkoholizmusba taszítani :D Lynettenek meg nem tudom mi lesz a szerepe a 7. évadra, szerintem már annyira kifújt a karakter… most ha arról lesz szó, hogy hogyan fogják felnevelni a gyereket fejbelövömmagam.
  Kathrinet meg újra látni akarom!!! :D olyan hírtelen ment el, bár azt nem értem miért nem költözött be Susan az ő házába?!:D na mindegy..
  kíváncsi vagyok a 7.évadra, és hogy Paul miben sántikál… remélem Felicia is visszatér.. :DDD

 3. Végre! :) Egész nap erre a postra vártam! :)

  Nekem ez az évad visszahozta az első évad hangulatát, sőt megkockáztatom, hogy felül is múlta. :)

  Susan: szerintem az évad legviccesebb jelenete hozzá (is) kapcsolódik, amikor Gabyval eljátszották, hogy Gaby azt hiszi, hogy Carlos Susan szeretője, hát azon behaltam. :) Amúgy szerintem a Susan-szál nem annyira volt érdekes, és engem is idegesített a tétlensége.

  Bree: nagyon jó volt az ő szála, sőt talán a négy feleség közül a legjobb. :) Az évad második felében (=Karl halála után) tetszett leginkább, és amikor nem akarta börtönbe küldeni a fiát, nekem is az jutott eszembe rögtön, hogy bezzeg Orsonnal nem vacakolt. Én amúgy szerettem Orsont, bírtam volna, ha együtt maradnak, de kíváncsi leszek, hogy mi lesz most vele, hogy mindent elvesztett.

  Gaby: igaz, csak a poénok maradnak neki, de azokból a legjobb. (Pl. iskolában, amikor Juanita megtudja, hogy a szülei mexikói: “Juanita: (ajtó mögül) De anyu, azt sem tudom, mit jelent. Gaby: Nem baj, csak mondjad. Juanita: (megjelenik): Adios, senor.” :D :D)

  Lynette: nekem tetszett az ő szála, bár hogy mindig vele történik valami az évad közepén lévő nagy durranásnál (3.07 – rálőnek, 4.09 – a hurrikán, most meg a baba elvesztése) kezd kicsit sok lenni. Mondjuk amikor elképzelte a jövőjét, hogy az egyik babája mozgássérült lesz, a sorozat egyik legmeghatóbb pillanata volt.

  Angie: Szerintem az évad rejtély nem volt annyira ütős, de ami a családdal történt nagyon jó volt. (Értem itt ezalatt, hogy Angie férje Susan lányának a szeretője lett, stb.) Meg az is tetszett, hogy Angie úgy oldotta meg az ügyet, amire senki nem gondolt, és mégis teljesen egyszerű volt.

  És a gyilkolások: szerintem pont jó volt, hogy egy viszonylag noname szereplő volt a gyilkos, hiszen mindenki az új családra gondolt. És végülis a srác is megjelent Irina gyilkossága előtt párszor a képernyőn.

  A gyerek-elcserélés: szerintem nem Susané lesz, hiszen mindenki (köztük én is) rá gondolt elsőként. (Köszönhető a forgatókönyvírók pszichénkre ható jeleneteivel, hogy rögtön Susant mutatták, miután kiderült ez.) Mondjuk én sem tudom, hogy ki lehet az, Gaby biztos nem, neki mindkét gyereke hasonlít egymásra, Lynette sem szerintem, akkor már inkább Bree-re tippelek. :)

  Na, asszem ennyi. :)

 4. Huh hát velős egy leirást irtál tibi :) nagyjábol egyet is értek veled.karl halálát én nagyon sajnáltam.a Sam gyerek annyira egy tenyérbemászó buzi..remélem azért Bree valahogy visszakapja a cégét pl ha samet elüti egy busz vagy nemtudom..Nemtudom de szerintem andrew nem megy börtönbe mert mikor carlos anyja meghalt ott gabynál is volt egy kis ciki mert épp öket buktatta le John-al és gaby kivette a kezébol a fényképezőt szóval nem vagyok biztos hogy elárulja majd carlosnak..Az elcserélt gyerek..Miért lenne Mj?..én abszolut nem rá godnolok..szerintem Eddie lesz az..mert párszor elhangzott lynette és yeddie szájábol hoyg miylen más lenne ha nem az alkesz nő fia lett volna.. szóval eddie szerintem pl Bolenék fia..és danny pedig az alkesz nőé..nemtudom de én nagyon Eddiere gondolok

 5. Bolenék gyereke biztos nem lehet, hiszen ők ezidáig (6. évad eleje) a közelében sem jártak Lila akác köznek. Meg kicsit furán venné ki, magát, ha először azt tudná meg, hogy Patrick volt az igazi apja, aztán meg azt, hogy mégsem, mert teljesen mások a szülei. Meg ha megnézed, ők nem fognak visszatérni, szal Danny biztos nem lehet az elcserélt kölyök.

  Eddie meg azért nem lehet Lynette fia, mert Eddie Prestonékkal (az ikrekkel) egyidős. Ergo Lynette-nek csak feltűnt volna, hogy “hoppá, csak egy gyerek pottyant ki belőlem, mégis kettőt kaptam kézhez.”

 6. Szerintem is MJ. Hisz ezért kárpótlásult Susanék kapnának egy csomó lóvét… S visszaköltözhetnek majd valamikor a Lila akácba. Szerintem ez a leglogikusabb…

 7. Húha. Szép kis összefoglaló. Őszintén szólva nem akartam elolvasni, csak ha befejeztem az évadot, nem akartam előre lelőni a poénokat (mert ilyen vagyok amúgy). Nagyon meglepődtem a finálén, Angie trükkje tényleg egyszerű mégis nagyszerű volt, ezt jól kitalálták. Azt sajnáltam, hogy nem rendeződött mindenkinek a dolga, legalábbis jó eredménnyel. Susanék költözését sajnálom. Sokszor nyafog, de ugyanakkor remek karakter. Szerintem az elcserélt baba nem lehet M.J., mert a nővér túl idős volt, és M.J. hány éves? 6-7? Nem hiszem, hogy a visszatekintésben ennyivel fiatalabb lett volna. Szerintem inkább valamelyik idősebb gyerek lesz. Bár, lehet, hogy engem ilyen könnyen becsap pár év. Lynette szála tök jó volt, nekem tetszett ez az Eddie-s öldöklős dolog, mert tényleg olyan szereplő volt az, akire nem gondoltam volna. Gaby jelenetei és poénjai viccesek voltak, nekem nem volt vele bajom, bár én is hiányoltam az izgalom faktort. Reméltem is, hogy Gaby fogja megmenteni Bolenéket. Őket meg annyira sajnálom, hogy elmennek, megszerettem őket. Az Ana dologgal én sem vagyok kibékülve, azt hittem, hogy a két öreglány azért örült, hogy végre továbbadhatják a kiscsajt, mert valami szörnyűséget tett, vagy valami rossz szokása van. De csak mert erősen lázad? Akkor engem is ugyanilyen simán továbbadnának. :D Paul Young visszatérésének örülök. Vajon Mary Alice ugyanúgy fogja kommentálni az eseményeket, mint az 1-2. évadban? Tudjátok a megszokott “férjem” címkét alkalmazva Paul-on. És azt is remélem, hogy Felicia visszatér és megint lesz balhé. Ennyi lenne.

 8. Én is MJ re tippelek mert lehet az apja akár Jakson az 5 évadból. Jakson távozása után nem sokkal derült ki hogy terhes szóval lehetséges leginkább MJ lesz

 9. Peter Susan a 4. évadban lett terhes. :) Még abban az évadban meg is szülte. Az 5.-ben már MJ 5 éves, Jackson pedig csak akkor tűnt fel.

 10. Hú, köszönöm ezt a sok kommentet és a hosszú kifejtéseket, tök jó ezt látni a blogon, arra ösztönöz hogy több hosszú kritikát/elemzést írjak, hiszen látom hogy van értelme. Épp ezért írtam ma hosszan az Ugly Betty-ről is. ( http://media-addict.freeblog.hu/archives/2010/05/26/Ugly_Betty_-_Vegetert_a_masodik_evad/ )

  Hirtelen nem is tudom mit reagáljak a kommentekre, a véleményemet már kifejtettem a leírásban :)

  Szóval, köszönöm szépen a sok véleményt, és persze várom a továbbiakat is :)

 11. Danielle gyereke nem lehet az elcserélt gyerek, mert egy halloween party-n született otthon a házukban, még Adam Mayfair segített a szülésnél.

 12. Sziasztok!

  Az elcserélt gyerekkel kapcsolatban nekem több tippem is van, pl. ha MJ az, akkor lehetne akár az 5. évados őrült fickó gyereke is hiszen, az ő meg Susan gyereke egy idősek voltak…
  Vagy Julie akár, ő elég idős lenne ahhoz, mert a nővér is fiatalabb volt még akkor…
  Esetleg Bree gyereke Andrew, bár nekem ő nem annyira valószínű

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here