Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Alice in Wonderland – Alice csodaországban (2010)

Alice in Wonderland – Alice csodaországban (2010)

8
Oszd meg!

Nagyot csalódtam a filmben. És Tim Burton-ben is. Ez az egész … egyszerűen unalmas volt. Kezdjük rögtön az elején, kapunk egy dacos kamaszlányt aki nem hajlandó elfogadni társadalma merev szabályait, faképnél hagyva undorító lovagját pedig eljut csodaországba, ahol egy nap leforgása alatt olyan erőre  és magabiztosságra tesz szert, aminek segítségével legyőzi az óriássárkányt és felszabadítja az elnyomás alatt élő lakosságot… A forgatókönyv nagyon vacakra sikerült. A karakterek közül csak a két iker és a harcos kisegérlány volt vicces, a többieket inkább kínosnak éreztem. Erőltetettek voltak a párbeszédek és a monológok, a történet előrehaladtával pedig egyre furcsább események születtek meg, példának okáért amikor a Vörös királynő tudja, Alice megérkezett csodaországba, ott áll előtte egy idegen aki simán lehetne Alice, de elhiszi hogy az ő neve Öm, méghozzá Ömlengből. Most erre mit mondjak? Hogy Disney, ezért elnézzük a balgaságokat? Ideje lenne már egy jól átgondolt és profi forgatókönyvvel előállni. Tudnak ők ilyet, a Hercegnő és a Béka példának okáért tökéletes volt.
Talán azt hihették az alkotók majd a 3d-s technika mindent elad, de tévedtek. Ez volt életem első három dimenziós filmje, és amennyire ez “gagyi” volt, valahogy nem is kívánok többet látni. Annyira idegen volt így a filmet nézni, ahelyett hogy a színészek arcjátékára vagy a jelenetre koncentráltam volna, arra figyeltem hogy itt repül “előttem” egy lepke, vagy hogy miért nincs senkinek árnyéka (utóbira nem futotta a költségvetésből).

A színészek tekintetében a gonoszt alakító Helena Bonham Carter volt a film csúcspontja. Tökéletesen meg lehetett érteni hogy a Vörös királynő miért válik gonosszá, sőt valamilyen szinten együtt is lehetett érteni vele, ez mindenképp pozitív momentum. Ellenben a jót alakító Anne Hathaway végig unszimpatikus volt, egy olyan megnyilvánulást sem láttam tőle aminek kapcsán megkedvelhettem volna a Fehér királynőt. Ellenben Alice lenyűgöző volt, Mia Wasikowska őstehetség, szeretettel várjuk vissza a képernyőre. Csak ne az Alice csodaországban folytatásán törjék a fejük, így is eléggé megszentségtelenítették a klasszikus történetet.
Értékelés: 5/10

1516 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

8 Hozzászólások

  1. Nekem nagyon tetszett. Jó, mondjuk szerintem egy kicsit (nagyon) elfogult vagyok, mert személyes kedvencem Tim Burton, Johnny Depp és Helena Bonham Carter is.:) Viszont Anne Hathway engem is nagyon idegesített, lehet, hogy eleve a karakter nem volt jól kidolgozva, megírva, de lehet hogy csak ő nem tudta átadni azt amit kellett volna.:)

  2. Nekem nagyon tetszett a film, bár elsősorban Johnny Depp és persze Tim Burton miatt néztem meg. Meg Helena Bonham Carter miatt. Jól össze volt rakva, és azt kaptam, amit vártam mind látványban, mind történetben. Burton ismét bizonyította, hogy hatalmas fantáziája van. Külön öröm, hogy nem egy újabb, ezerszer ismételt adaptációt láttunk, hanem egy amolyan folytatást, ami kiválóan illeszkedik az eredeti történethez.

    A látvány pazar volt, a jelmezek is, Depp Kalaposa pedig őrültebb nem is lehetett volna. Helena Vörös Királynője kellően gonosz volt, a Fehér Királynő viszont irritáló, pedig szeretem Anne Hathawayt. Itt azonban ő nem jött be. Alice meg… nos, Mia alakítása felemás lett, de ezt betudhatjuk annak, hogy akkoriban még kezdő volt a szakmában.

    Jó film volt, és ha jól tudom, jön a folytatás, amit sajnos nem Burton fog már rendezni.

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here