Főoldal Érdekességek Érdekességek Csak régen voltak jó magyar dalok?

Csak régen voltak jó magyar dalok?

4
Oszd meg!

A bejegyzés címe mindent elárul. A minap kapcsolgatás közben felfedeztem a Magyar Televízió kettes csatornáján egy retro műsort, ahol a Rendszerváltás előtti magyar videoklippeket és koncertfelvételeket mutatták be. Annak rendje és módja szerint végig is hallgattam a retro dalokat, azóta volt amit be is szereztem.
Régen nagyon jó volt a magyar zene. Gondolok itt első sorban Kovács Kati munkásságára, akinek a “Ha legközelebb látlak” c. dala az egyik kedvencem. Nagy rajongója vagyok Cserháti Zsuzsának is, akinek annyira sokszínű hangja volt. Tőle a nagy favorit a Charlie-val előadott “Száguldás, Porsche, Szerelem” de a “Hamu és Gyémánt” is örök klasszikus. Szegény, nyugodjék békében.
Gondolom ti is sok magyar retro dalt ismertek (és szerettek), ha másból nem, hát a tavaly debütált Made in Hungária kapcsán.
Ami engem elszomorít, hogy a mai magyar zenei életben nemigazán látok olyan figurát, akire majd húsz év múlva ikonként tekinthetnek az akkori fiatalok. A férfi előadók közül Ákos az, akinek szeretem a dalait, a hölgyek közül pedig egyértelműen Zsédát tekintem lehetőségnek arra, hogy a magyar zene valamilyen szinten minőségi maradjon.
Az egykori Megasztárosok közül valami különös oknál fogva mintha csak Ruzsa Magdi maradt volna köztudatban, az ő dalait is nagyon szeretem. Persze a győztesek közül Tóth Veronika albuma is jó volt, Caramel pedig dalszövegekben volt nagyon erős, remélem ő még visszatér. Sokáig abban a hitben voltam hogy majd a Megasztárosok visszaadják a magyar zenébe vetett hitem. Ez nem úgy sült el ahogy szerettem volna, de talán majd az X-Faktor felfedezettjei jók lesznek. De ez még a jövő zenéje.
Persze őrületesen megváltoztak a trendek, a kommunizmusban nagyon szűrték az előadók dalait. Azonban, higgyétek el, ekkor születtek a legjobb dalszövegek is. Gondoljunk csak vissza az Edda dalaira, amik olyan gyönyörűen voltak megkomponálva akárcsak egy vers, hiszen a soraik között teljesen más mondanivaló rejtőzött mint ami első hallásra eszedbe juthatna. Ma már erre nincs szükség, azt énekelsz amit akarsz, azt viselsz amit nem szégyellsz, addig tisztázza a hangod a számítógép hogy még te sem ismered fel.
A tulajdonképpeni kérdésem az lenne felétek, ti bíztok a mai magyar zenében? Vannak olyan előadók akikre méltán lehet büszke a nemzet? Ha megnézitek kiknek vannak telt házas koncertjei és kinek fogynak leginkább a lemezei picit elszomorodom. Olyanok mint Márk, Lola, Barbee, SP, Kovácsovics Fruzsina, Josh & Jutta, az Unique vagy a legújabb “szenzáció” a BNF egyáltalán nem olyan különlegesek mint a régi magyar zenei sztárok…

591 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

  1. Egyetértek veled. Én is a minap keresgéltem régi magyar zenéket,és szerencsére rá is akadtam pár gyöngyszemre. Balázs Fecó-Érints meg és Somló Tamás-Olyan szépek voltunk c. slágereik az én nagy kedvenceim.
    Mai magyar IGÉNYES előadót én is csak párat tudnék említeni,mint pl. Zséda,Bereczki Zoli (hallottad Josh Groban-February song átdolgozott verzióját Zoli előadásában? Gyönyörű!) és Rúzsa Magdi (főleg a Nem maradunk c. száma). Ha valakit kihagytam,az csak azért van,mert én őket hallgatom szívesen.

  2. @Detty Én is nagyon szeretem Bereczkit és munkásságát, de őt elsősorban musicalszínésznek tartom, nem pedig énekesnek, noha elég nehéz különválasztani a kettőt. Mindenesetre ez a February Song változat nagyon tetszik Bereckitől, eddig nem ismertem :) Köszi az ajánlatot ;)

    @Andris Na igen, az egy tipikus szép magyar dal :)

  3. Zsédát én is nagyon jó énekesnek tartom, de a legszebb hangja mégis Szekeres Adriennek van! Ő nem a “szenzáció” híve, a Művészetek Palotájában is rendszeresen koncertezik több ezer ember előtt, és nem is véletlenül!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here