Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Top10 az Évtizedből – Bűbáj

Top10 az Évtizedből – Bűbáj [2007]

3
Oszd meg!

Nem hiszem hogy túl nagyot tévednék ha kijelenteném, ez a legjobb Disney film amit valaha láttam. A történet egyszerűségében ott rejlik a zsenialitás, a dalok és a pörgő eseménysorozat pedig még izgalmasabbá teszi az egész alkotást. Azért valljuk be, legtöbben csak a cuki mókusos filmként aposztrofáljuk a Bűbájt, holott ez sokkal több annál.
Az hogy ilyen profin vegyítették a filmes és rajzfilmes technikákat Mary Poppins (1964) óta hiány a filmes szakmában, holott voltak kísérletek bőven az újbóli feléledésre, emlékezzünk csak az unalmas Tapsi Hapsi – Michael Jordanes hülyeségre.

A Bűbáj nagy előnye a történet mellett a csodálatos zenei aláfestés. Amy Adams nem csak gyönyörű és tehetséges, de a hangi adottságaira sem lehet panasz. Mégis, az ő fantasztikus dalai eltörpülnek  Jon McLaughlin “So Close” c. dala mellett, aminek egyszerűnek ható, ámde mély mondanivalója kiemeli a jelenetet az átlagos disneys elemek közül. A filmet lezáró “Ever Ever After” pedig az American Idol győztes Carrie Underwood-től igazán minőségi befejezést kölcsönzött az alkotásnak.
Ne feledkezzünk el a színészekről sem, nem csak Amy Adams tett ki magáért. Susan Sarandon bár keveset volt képernyőn való alakjában, mégis azokban a jelenetekben nagy hatást gyakorolt a nézőkre. Így képzeli el az ember a Disney boszorkányát… A pasik se voltak ám rosszak, James Marsden és Patrick Dempsey tökéletesen testesítették meg az álompasikat. Ráadásul nemcsak helyesek voltak, hanem a karaktereiket is maradéktalanul megjelenítették a képernyőn.
A Bűbáj jelenleg a nemzetközi jegyeladások IMDB-s listájának 168. helyén tanyázik, közel 340 millió dolláros bevételével. Ehhez vegyük hozzá a 87 millió dolláros DVD eladásokat is, és rájövünk miért ez a Disney egyik legsikeresebb filmje.

3 Hozzászólások

  1. Egyetértek,legjobb Disney film,amit eddig láttam. Pont hétvégén néztem meg újra. :)
    Különösen az tetszik,hogy rengeteg Disney rajzfilmből fellelhetők utalások a filmben.

  2. És a legjobb benne, hogy a nagyon kritikus “romantika-utálók” még egy tökéletes Disney-paródiának is felfoghatják, mert szerintem annak is elmegy, így azok is élvezik, akik amúgy nincsenek oda az ilyen filmekért :)

    Bár én inkább a Disney legújabb zseniális ötletének nevezném, mert tényleg az!!!

    Amy Adamshez: tényleg remek volt a szerepben, a hangja is nagyon jó, bár szerintem Giselle magyarhangja (ha jól emlékszem Vágó Detti volt) simán lemossa őt énekben, annyira fantasztkus hangja van!!!

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here