Főoldal Kritika és Értékelés FilmKritika Cold Mountain – Hideghegy (2003)

Cold Mountain – Hideghegy (2003)

0
Oszd meg!
Cold Mountain 01Rég néztem már monumentális Hollywoodi alkotást, picit talán el is szoktam tőlük. Lehet, hogy ezért csapott ‘mellbe’ a Hideghegy: ennyire jó filmet rég nem láttam.
Hirtelen nem is tudom mi volt benne olyan jó: a sztori, a színészek vagy a történelmi szituáció? Nem tudok választani, ezért mindhármat besaccolom.
A sztori: Nem volt kiszámítható, abszolút nem. Oké, két hősünk túl hirtelen szeretett egymásba, de ez ebben a korban már csak így ment. A vége iszonyatosan ledöbbentett. Nem mondom el mi volt az, hátha valaki még nem látta.
Színészek: Nicole Kidman. Elég ennyit mondanom nem? Az egyik legtehetségesebb színésznő Hollywoodban, na és nem a pofikájáért kapott Oscart. Játszani is tud, de még hogy… Ada karaktere annyira nem volt bonyolult (színészi szempontból) ő mégis apait, anyait bele adott, ezáltal pedig a karakter sokkal ütősebbé, életerősebbé vált.
Jude Law-ot nemigazán ismerem, kevés filmben láttam őt, itt azonban kiválóan alakította a pozitív férfi főhős szerepét. Külsőre nem egy Matt Lanter de nem rossz. Határozottan nem az :)
A mellékszereplők is jól játszottak, de mégis külön kiemelném Renée Zellweger alakítását. Miért? Mert nem Bridget Jones volt. Őt is szerettük, de Rubyként alkalma volt megmutatni mit tud IGAZÁN! És igen: ezért a szerepért kapott Oscart. Megérdemelte.
Ha van alkalmatok mindenképp nézzétek meg a filmet, csalódni nem fogtok benne. Ha túlélitek az első 15percet (ami szar) imádni fogjátok. Oké, az eleje se olyan rossz, de nekem ez a ‘full háború van, lövöldözünk’ rész nem jött be. Viszont a többi…
Minisztori ala port.hu: Ada kényelemben nevelkedett. Apja bár Charlstonból egy eldugott, hegyvidéki településre költözött, a széltől is óvja lányát. Inman a Hideghegyen született, ácsként dolgozik. Nem sokkal a polgárháború kitörése előtt megtetszenek egymásnak, és bár csupán egyszer csókolták meg egymást, mielőtt Inman bevonul, örök hűséget esküsznek egymásnak. A férfit elnyeli a háború. Borzasztó dolgokat lát és él át. Megelégeli az öldöklést, csupán egyetlen dolog élteti: a hazatérés. Megszökik, és bujkálva, menekülve, gyalogol a Hideghegy felé. Szerelme eközben magára marad, és az egyre zordabbra forduló világban igyekszik túlélni a háború hozta szörnyűségeket. Ő is csak azért küzd olyan elszántan, mert tudja, hogy Inman hazatér.
Értékelés: 9/10
Cold Mountain02

SZÓLJ HOZZÁ

Please enter your comment!
Please enter your name here